НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Позориште Параћин " Параћин

Позориште Параћин " Параћин

Ул. Др Драгољуба Јовановића бб, Параћин

директор: Марко Шћепановић

Телефон: 035/563-472; 035/563-343

e-mail This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it


Image Kao dan osnivanja uzima se 1. oktobar  1926. godine, dan kada je osnovano prvo diletantsko pozorište grada Paraćina. Grupa Paraćinaca,  zaljubljena u ''daske koje život znače'', okuplja  se oko Desimira Milojkovića - razvodnika  sa treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, učesnika vojničkog pozorišta u Bizerti, vlasnika fabrike bonbona u Paraćinu, premijeru Borine ''Koštane'' u režiji Tase Bizetića, a sa Angelinom Popović u glavnoj ulozi.

    I tako počinju premijere. Najpre jednočinke: ''Dugme'', ''Kijavica'', ''Muva'', a onda i kompletni komadi: ''Zona Zamfirova'', ''Sumnjivo lice'', Kir Janja''... Vreme odmiče, a pozorište postaje potreba...

 

    Као дан оснивања узима се 1. октобар 1926. године, дан када је основано прво дилетантско позориште града Параћина. Група Параћинаца, заљубљена у ''даске које живот значе'', окупља се око Десимира Милојковића - разводника са треће галерије Народног позоришта у Београду, учесника војничког позоришта у Бизерти, власника фабрике бонбона у Параћину, премијеру Борине ''Коштане'' у режији Тасе Бизетића, а са Ангелином Поповић у главној улози.

 И тако почињу премијере. Најпре једночинке: ''Дугме'', ''Кијавица'', ''Мува'', а онда и комплетни комади: ''Зона Замфирова'', ''Сумњиво лице'', Кир Јања''... Време одмиче, а позориште постаје потреба...

 Од те далеке 1926. године, позориште непрекидно ради до нас. Ради са љубављу и мржњом, са успонима и падовима, увек тежећи неком новом облику израза, разбијајућу устаљене норме.

 Педесетих година прераста у професионално, не само да би се подигло на степеницу више, већ да би себи поставило обавезу квалитетнијег уметничког домета. На жалост, тај професионални статус траје веома кратко, 3 до 4 године. Шесдесетих година усељава се у нову, своју технички и функционално опремљену зграду (кућу). Тих година разбија форму класичног театра прихватајући авангардни талас времена, па се рађају пројекти Јонеска, Пинтера, Кеноа или Саројана.

 Осамдесетих година се опредељује за ''политички театар'' у коме табу теме из еминентних пера српске драме: Поповића, Селенића, Радовановића, Ковачевића које и те како пријањају укусу параћинске публике, ''Мрешћење шарана'', ''Кус петлић'', ''Ружење народа из два дела'', ''Оригинал фалсификата''... У то доба почиње пракса гостовања професионалних глумаца у представама параћинског позоришта. Отвореношћи и за професионалне и за аматере, превазилази локалне оквире, функционише не као професионално или аматерско, већ само као ''ПОЗОРИШТЕ''. 

 Одлуком СО Параћин од 30. децембра 2002. године, позориште мења свој статус и сам назив тако да се не зове ''Градско аматерско позориште'', већ само ПОЗОРИШТЕ ''ПАРАЋИН'' и то као установа у култури од значаја за општину Параћин. 

 За свој рад Позориште ''Параћин'' је награђивано многим одликовањима и признањима, а свакако је највећа Вукова награда из области културе. Од оснивања до данас је одиграло је 185 премијера и одиграло преко 4000 представа широм наше земље, као и у иностранству. Огромно богатство позоришта ''Параћин'' јесте то што има своју зграду, функционалну са 382 седишта што нам омогућује репертоарски рад.

           


-----ДОЂИТЕ У ВАШЕ ОМИЉЕНО ПОЗОРИШТЕ-----

 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 1 guest online