НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Обраћање Покрета достојанствених радницима СФС

СРЕДА, 10. 01. 2018.

 Председница Удружења грађана "Покрет достојанствених", Весна Живановић, обратила се јавности поводом питања Српске фабрике стакла, односно, њених радника који су добили отказ.

 "Одлуком Привредног суда у Крагујевцу, 20. септембра прошле године, на предлог фирме "Вексилум Балкан" у Српској фабрици стакла је проглашен стечај и тада је свих 820 радника добило отказе Уговора о раду. Већи број радника наставио је рад на основу Уговора о привременим и повременим пословима, док је група од 230 људи одмах стављена на списак оних који нису потребни фабрици.

 После два месеца исцрпне борбе, Привредни апелациони суд у Београду је 24. новембра поништио одлуку о стечају и ставио ван снаге последице одлуке Привредног суда у Крагујевцу.

 Тог момента откази због стечаја изгубили су правну основаност, јер је стечај укинут и зато се намећу логична питања: -Зашто отпуштени радници нису по аутоматизму враћени на посао, као што је враћен Надзорни одбор и генерални директор? -Зашто радницима нису исплаћене зараде које им се дугују за месеце када су неосновано били без радних места? -Зашто радницима који су остали у фабрици нису понуђени Уговори о раду, већ и даље раде по Уговорима о привременим и повременим пословима, што им даје привид сигурности, која не постоји?

 Стварност је да су у овом тренутку сви радници Стакларе - они који су добили отказе и они који раде привремено - у истој ситуацији, у истом проблему.

 Пошто нико од оних који су остали у фабрици није запослен на основу Уговора о раду, никоме и није загарантовано радно место, што се у саопштењу менаџмента фабрике јасно ставља до знања навођењем да је половина тренутно запослених вишак", пише у отвореном писму.

 Покрет достојанствених препоручује свим радницима Стакларе и онима који су од 20. септембра прошле године прекобројни и онима који раде по Уговору о привременим и повременим пословима, да се што пре посаветују о свом статусу и правима са представницима репрезентативних синдиката, као и са стручним лицима и правним саветницима, да би се што боље информисали и заштитили своја законом загарантована права, јер у супротном, своју судбину препуштају послодавцу, на милост и немилост. 

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 2 guests online