НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Радници СФС - до права, уз помоћ адвоката

ЧЕТВРТАК, 11. 01. 2018.

 У тежњи да пронађе што повољније правно решење, за свој статус, односно повратак на посао, већа група бивших радника СФС, која је отпуштена прошле године у септембру, ангажовала је правне саветнике, комуницирала са инспекцијом рада више пута, а према речима једног од представника групе отпуштених преко фејсбука, Драгана Динића, јуче је контактирана и републичка Агенција за мирно решавање радних спорова, такође на препоруку надлежних у инспекцији рада. Тамо су, каже Динић, добили савет да било заједнички, било појединачно, упуте допис наведеној Агенцији, која би ангажовала своје правнике и као што и сам назив каже, мирним путем потражила решење за отпуштене раднике, у контакту са руководством и представницима радника затраживши арбитражу – што значи решавање спора ван судова, односно уз помоћ, за то законом или међусобним договором, овлашћених пресудитеља или арбитара.

 Истовремено по инструкцијама адвоката већи број радника поднео је тужбе за поништење отказа против фабрике, јер је у међувремену Привредни апелациони суд укинуо решење о отварању стечаја. Како су више пута у изјавама за медије поновили, бивши радници Стакларе, њима је у индивидуалним разговорима са руковдством нуђено да тужбе повуку и да се на посао врате уз уговоре о привременим и повременим пословима, што су они одбијали, јер такви уговори не гарантују сигурност а повлачењем тужби они би уколико не би дошло до продужетка уговора о повременим пословима, изгубили свако даље правно решење да се на посао врате. Они су такође истицали да и остали радници, који сада раде у фабрици, такође по уговорима о привременим пословима, који то желе, треба да у року од 60 дана, а то значи до 24. јануара, поднесу тужбе о поништењу отказа, како се потенцијално не би нашли у истој ситуацији, после наведеног рока.

 Јуче су се и председници два репрезентативна синдиката у Стаклари, Самосталног и Независног, изјаснили да подржавају отпуштене раднике у њиховим намерама, уз објашњење да би једини логичан след догађаја био да сви они буду враћени на посао а да се о њиховој судбини даље законским мерама одлучује, у смислу да, ако буду проглашени технолошким вишковима, за то добију социјалне програме. 

 

 

TRENUTNO NA SAJTU