НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Јавна расвета кроз јавно приватно партнерство?

СРЕДА, 12. 09. 2018.

 У циљу изналажења најрационалнијег решења замене дотрајале и одржавања нове јавне расвете на целој територији општине Параћин, Општинском већу је на разматрање достављен предлог потенцијалног партнера, новосадске фирме Еско-елиос, која сличне пројекте реализује у десетак градова и општина у Србији.

 Законски оквир јавно приватног партнерства омогућава да приватно предузеће обавља локалну комуналну делатност, инвестирајући у систем јавне расвете, уз обавезу одржавања у вишегодишњим роковима, у оквиру којих локална самоуправа, из уштеда на основу мањих трошкова јавне расвете, враћа инвестиције приватном партнеру.

 Како је образложено, инвестиције у систем комплетно, уз гаранцију одређене банке, спроводи приватни партнер, који оснива посебно предузеће за обављање уговорених послова замене и одржавања, по спроведеној комплетној процедури, уколико се општина Параћин одлучи за такво решење, при чему она обавља и контролу.

 Предлог је сачињен на основу ситуације измерене на терену и података о трошковима, сходно чему је припремљен технички план, категорисане локације, процењене инвестиције, одређено 13 година гарантног периода. Почетна уштеда општине је 5, по истеку 13 година очекивано смањење буџетских издатака за јавну расвету било би 75 одсто.

 Приватни партнер гарантује функционисање система, у противном плаћа пенале. У конкретном случају, фирма набавља елементе реномираних страних произвођача, инвестирајући у гаранцију дужу од уобичајене, уз сигурност набавке резервних делова у случају кварова, које би, такође, отклањало приватно предузеће.

 Иначе, ризик целокупне инвестиције је на приватном партнеру.

 Следећи корак био би формирање стручног тима за процену предлога плана, који би по утврђивању ишао надлежном министарству на сагласност. С обзиром на то да је на територији града већина светиљки замењена лед сијалицама, а да је проблем израженији на селу, предложено је раздвајање планова за градско од сеоских подручја. Следећи кораци обе стране су усаглашавања планова, по примедбама изнетим на седници Општинског већа, потенцијалном приватном партнеру на пословима замене и одржавања јавне расвете у општини Параћин. 

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online