НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Држава МХЕ на Грзи предвидела катастром још 1987.

УТОРАК, 04. 12. 2018.

 Катастром мини хидроелектрана Републике Србије, утврђеним 1987. године, на територији параћинске општине, предвиђене су 4 локације за изградњу, две на Црници и две на Грзи. Катастар је имплементиран у важећи Просторни план Републике Србије од 2010. до 2020. године, а због обавезе усклађивања са државним плановима вишег реда и у план општине Параћин.

 У процедури издавања локацијских услова за изградњу мале хидроелектране, снаге 499 киловата, на једној од локација на Грзи, на захтев инвеститора, Одељење за урбанизам и имовинско правне послове је, у поступку обједињене процедуре, утврђене Законом о планирању и изградњи, прибавило сагласности, односно услове имаоца овлашћења за ту врсту објекта.

 У конкретном случају прибављени су услови Телекома, Србијагаса, Србијавода, Електродистрибуције, Водовода, Дирекције за изградњу, Путева Србије, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Јагодина, Завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту природе Србије.

 На основу тих услова почетком јула инвеститору су издати локацијски услови за изградњу минихидроелектране на реци Грзи. Инвеститор је, затим, потребну техничку документацију - пројекат за добијање грађевинске дозволе, којим су уважени добијени улови, после извршене техничке контроле, упутио на сагласност Србијаводама и Одељењу за урбанизам и имовинско правне послове општине Параћин, са захтевом за издавање дозволе за изградњу. У потпуности поштујући законску процедуру, урбанизам издаје грађевинску дозволу 27. септембра ове године, од када тече двогодишњи рок за пријављивање и почетак градње. Иначе, пројектом изградње предвиђена, траса цевовода, не пролази реком и не дира водне објекте, већ левом страном заштитног појаса државног пута, за коју је надлежно Јавно предузеће Путеви Србије дало сагласност, објашњавају урбанисти. 

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online