НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Држава МХЕ на Грзи предвидела катастром још 1987.

УТОРАК, 04. 12. 2018.

 Катастром мини хидроелектрана Републике Србије, утврђеним 1987. године, на територији параћинске општине, предвиђене су 4 локације за изградњу, две на Црници и две на Грзи. Катастар је имплементиран у важећи Просторни план Републике Србије од 2010. до 2020. године, а због обавезе усклађивања са државним плановима вишег реда и у план општине Параћин.

 У процедури издавања локацијских услова за изградњу мале хидроелектране, снаге 499 киловата, на једној од локација на Грзи, на захтев инвеститора, Одељење за урбанизам и имовинско правне послове је, у поступку обједињене процедуре, утврђене Законом о планирању и изградњи, прибавило сагласности, односно услове имаоца овлашћења за ту врсту објекта.

 У конкретном случају прибављени су услови Телекома, Србијагаса, Србијавода, Електродистрибуције, Водовода, Дирекције за изградњу, Путева Србије, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Јагодина, Завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту природе Србије.

 На основу тих услова почетком јула инвеститору су издати локацијски услови за изградњу минихидроелектране на реци Грзи. Инвеститор је, затим, потребну техничку документацију - пројекат за добијање грађевинске дозволе, којим су уважени добијени улови, после извршене техничке контроле, упутио на сагласност Србијаводама и Одељењу за урбанизам и имовинско правне послове општине Параћин, са захтевом за издавање дозволе за изградњу. У потпуности поштујући законску процедуру, урбанизам издаје грађевинску дозволу 27. септембра ове године, од када тече двогодишњи рок за пријављивање и почетак градње. Иначе, пројектом изградње предвиђена, траса цевовода, не пролази реком и не дира водне објекте, већ левом страном заштитног појаса државног пута, за коју је надлежно Јавно предузеће Путеви Србије дало сагласност, објашњавају урбанисти. 

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU