НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Први медђународни догађај у организацији Параћина

ПОНЕДЕЉАК, 11. 02. 2019.

 На позив општине Параћин, Комитет за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, одржао је своју прву овогодишњу седницу ван седишта у Стразбуру, први пут у Србији, односно у Београду.

 Параћинска општина је, иначе, једна од 40 чланица Клуба цивилизованих земаља које се, у оквиру Савета, баве заштитом загарантованих људских права, слобода и демократије, тако да је радни део седнице, у циљу одобравања, посвећен испитивању Извештаја о ситуацији локалне и регионалне демократије у Пољској и Републици Молдавији и изборима за кантоналне скупштине Федерације Босне и Херцеговине, који ће Конгресу бити представљени за усвајање на 36. редовној седници, почетком априла у Стразбуру.

 У оквиру активности Конгреса на промоцији људских права на локалном и регионалном нивоу, Комитет се бавио темама које ће бити обухваћене другим томом Приручника о људским правима. У фокусу првог је недискриминација група избеглица, азиланата и миграната, Рома и номада и ЛГБТ популације.

 Комитету је представљено 65 примера добре праксе примењиваних у више од 25 земаља, правни оквири и улоге локалних и регионалних власти које могу имати.

 Иначе, седница Комитета је највећи и најзначајнији међународни догађај који је организовала општина Параћин, у сарадњи са Шапцем, општинама Чајетина и Стари Град. На наредној ће, како је наведено у саопштењу, једна од дебата бити посвећена Информативном Извештају о изборима у Пољској, а Комитет ће дискутовати и о процедурама мониторинга спровођења Европске повеље о локалној самоуправи у Босни и Херцеговини и Руској Федерацији. Извештаји о томе биће достављени за усвајање на 37. седници. 

 

 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 2 guests online