НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Саопштење за медије

15. 07. 2019.

 

       ПРЕДМЕТ: Саопштење за медије након изјаве Повереништва Српске напредне странке у Параћину дате на КАНАЛУ М 12. јула 2019. године

        Поводом изјаве Повереништва Српске напредне странке у Параћину у којој се говори о пројекту реконструкције Опште болнице  у Параћину, у циљу прецизног и истинитог обавештавања јавности, дајемо следеће саопштење: 


       „Пројектна документација за реконструкцију Опште болнице у Параћину израђује се у складу са договором о роковима са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, те је неистинит навод изнет на КЗН такозваног Савета за здравство у СНС Параћин. Једини разлог за то што се израда пројектне документације не спроводи брже је неспособност менаџмента Опште болнице да дефинише потребе болнице за потребе пројектног задатка и израде пројектне документације.

Додатни проблем је и промена на челу Опште болнице, због чега је изгубљено додатно време док се нови директор снашао на дужности, због чега је Општина инсистирала на састанку како би се коначно прецизирали елементи пројектне документације и који је одржан тек 10. јула 2019. године, непосредно пред КЗН такозваног Савета за здравство у СНС Параћин.

Први корак у изради пројектно-техничке документације, а пре расписивања јавне набавке од стране Општине за израду грађевинских пројеката, био је израда пројектног задатка.

Поред неопходног времена за израду, пројектни задатак је морао да се усаглашава са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима и подразумевао је активно учешће одговорних лица и служби Опште болнице. Приликом израде поменутог пројектног задатка и његовог усаглашавања, стручна лица (пројектанти) дужи временски период су чекали и на изјашњавање руководства Опште болнице о потребама, које су се односиле на систем организације и правила из области здравства, а које су у битној мери утицале на израду пројектних задатака. Сталне промене захтева према пројектантима, како у погледу санације постојећих, тако и у погледу садржаја новог објекта ургентне медицине, захтевале су одређени временски период за реализацију.

У децембру 2018. надлежна општинска Управа за инвестиције и одрживи развој расписала је јавну набавку за израду обимне пројектне документације, а на основу више пута исправљаног, дорађиваног и усаглашаваног пројектног задатка. Потписан је уговор са пројектантском кућом која је почела израду потребне документације. Сам процес израде подразумева израду следећих пројеката, за све појединачне објекте Опште болнице и Дома здравља, као и за будући нови објекат Ургентног центра: ИДР (Идејно решење), ИДП (Идејни пројекат) или ПГД (Пројекат за грађевинску дозволу) и ПЗИ (Пројекат за извођење).

ИДП, ПГД и ПЗИ садрже следеће појединачне пројекте:Пројекат архитектуре, Пројекат конструкције, Пројекат хидротехничких инсталација, Пројекат електроенергетских инсталација, Пројекат телекомуникационих и сигналних инаталација, Пројекат машинских и термотехничких инсталација, Пројекат технологије, Пројекат припремих радова, Главни пројекат заштите од пожара, Пројекат дојаве пожара, Елаборат енергетске ефикасности, Елаборат заштите животне средине.

Сменом руководства Опште болнице појавили су се нови захтеви према пројектантима који су започели израду пројеката према постојећим пројектним задацима. Нови захтеви су додатно успорили обиман посао израде свих поменутих докумената. Од пројектаната је захтевано да мењају пројектна решења.

Све што је била обавеза општине Параћин у вези са израдом пројектне документације је предузето. Општинска Управа за инвестиције и одрживи развој је уговорила израду пројектне документације и на динамику израде појединих докумената, која је саставни део уговора у смислу убрзања рокова, не може да утиче.

По ко зна који пут једна странка, покушава да политизује пројекте који су од општег интереса за све грађане општине Параћин и на тај начин убира јефтине политичке поене. У недостатку идеја и политичких резултата, свако мало се на конференцијама износе паушалне оцене које у најмању руку могу само да штете реализацији захтевних пројеката на којима ради велики број стручних лица, која немају везе са свакодневном политиком, која се труде да максимално професионално обаве свој посао.

Према свему наведеном, изјава тзв. Савета за здравство Повереништва Српске напредне странке може се разумети као непотребна политизација послова општинских и републичких органа у реализацији врло битних пројеката за грађане Параћина, који се спроводе кроз обострану професионалну сарадњу између општине Параћин и Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.“

 

ОДСЕК ЗА ИНФОРМИСАЊЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

15.07.2019.

 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online