NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Putem licitacije, od 293 ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u zakup dat 51 ha

UTORAK, 23. 08. 2016. 

Na poziv za davanje u zakup 293 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na teritoriji opštine Paraćin, postupkom licitacije, javila su se 4 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, za odgovarajuće površine u Lešju, Paraćinu, na Karađorđevom brdu i u Sikirici. U prvom krugu licitacije, ukupna površina zemljišta data u zakup je oko 51 hektar. Sprovođenje drugog kruga za preostale hektare zavisi od odluke nadležnog Ministrstva, a zemljište se zakupljuje na godinu dana zbog postupka vraćanja.

 

 
Pred Opštinskim većem Nacrti Odluka o osnivanju Sportskih centara i Doma omladine

UTORAK, 23. 08. 2016. 

Posle usmenih informacija, na prethodnim sednicama, na 34. su se, po prvi put, pred Opštinskim većem našli i Nacrti Odluka o osnivanju ustanova SRC “Borac”, SRC “Jedinstvo” i Doma omladine, u Paraćinu, kao i informacija o postupku osnivanja Pozorišta, posle statusne promene. O njima se nije glasalo, dok su za Skupštinu utvrđeni, na prethodnim sednicama razmatrani Nacrti odluka o utvrđivanju statusa sportske organizacije od lokalnog značaja FK “Borac”, kao i o Izmenama i dopunama Odluka o osnivanju Kulturnog centra, Biblioteke “Dr Vićentije Rakić”, Zavičajnog muzeja i Turističke organizacije Paraćin. Veće je informisano i o Kvartalnom izveštaju poslovanja javnih preduzeća, od 1. januara do 30. juna ove godine, prema Uputstvima Ministarstva privrede, posle donošenja novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kao i o Izveštaju SRC “7. jul”, o korišćenju prostora za ženski fitnes.

 

 
Privodi se kraju dezinsekcija stajnjaka u poljoprivrednim gazdinstvima

UTORAK, 23. 08. 2016.

 Po završetku dezinsekcije stajnjaka u poljoprivrednim gazdinstvima odgajivača krupne stoke u južnim selima paraćinske opštine, ekipe Veterinarske stanice Paraćin će poslednjeg dana raditi na području grada.

 Dezinsekcijom u 5 gradskih mesnih zajednica, od kojih je najveći broj odgajivača krupne stoke u Vrapčanu,Dankovu, “11. kongresu”, Žabaru i “4. julu”, završava se sprovođenje druge mere, neophodne u sprečavanju pojave virusa nodularnog dermatita, odnosno zarazne bolesti kvrgavosti goveda.

 Akcijom, besplatnom za odgajivače, za koju je opština iz budžeta opredelila mesnim zajednicama 800 hiljada dinara, obuhvaćeno je 1.147 gazdinstava na teritoriji paraćinske opštine. Na ovaj način sprečava se pojava i širenje virusa preko insekata, što je jedini način da virus stigne s obzirom na to da zabrana prometa krupne stoke i dalje važi.

 Preko 6.000 grla vakcinisanih krajem jula i početkom avgusta, aktivan imunitet imaće krajem avgusta i početkom septembra, a zahvaljujući na vreme obavljenoj dezinsekciji stajnjaka i okolnog prostora, taj period može se mirno sačekati, kažu predstavnici veterinarske struke, u opštini Paraćin. 

 

 
Izložba fotografija “Velikani naše prošlosti”, stigla i u Paraćin

UTORAK, 23. 08. 2016. 

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, Savez udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, organizovao je niz aktivnosti širom Srbije, a jedna od njih je izložba fotografija “Velikani naše prošlosti”, koja je obišla 38 gradova.

 

 
10. septembar rok za predlaganje dobitnika septembarskih nagrada

UTORAK, 23. 08. 2016.

 Povodom obeležavanja predstojećeg praznika, 27. septembra, Dana opštine Paraćin, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i javna priznanja Skupištine opštine Paraćin, poziva preduzeća, ustanove, mesne zajednice i druga pravna lica i građane, da predlože kandidate za nagrade. Opština dodeljuje zvanje počasnog građanina opštine Paraćin, plakete, diplome, novčanu nagrade i zahvalnice.

 Nagrade se dodeljuju za postignute rezultate, zasluge i doprinos u razvoju društvenih i privrednih odnosa, nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti, zaštite zdravlja, sporta i drugih oblika stvaralaštva.

 Obrazložene predloge treba dostaviti Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i javna priznanja, najkasnije do 10. septembra. 

 

 
Poslednji vikend Kulturnog leta

UTORAK, 23. 08. 2016.

 Poslednjeg vikenda avgusta okončava se Kulturno leto, a na programu je monodrama Fuada Tabučića, “Probudi se”, zakazana za petak, 26. i koncert gudačkog ansambla “Fleš”, sa Di džejem, u subotu, 27. avgusta. Predstava i koncert biće održani u sali gradskog pozorišta od 21 sat, a ulaz je besplatan.

 

 
Inicijativa za osnivanje još jednog Sportskog centra

PONEDELJAK, 22. 08. 2016. 

Posle inicijative za osnivanje Sportskog centra “Borac”, koji bi se izdvojio iz Sportskog centra “7. jul”, danas je Opštinsko veće razmatralo još jednu inicijativu za osnivanje sportskog centra. Odbornici Vladimir Ristić, Ljubiša Nikolić i Milomir Marković su inicirali formiranje Sportsko rekreativnog centra “Jedinstvo”. O tome, kao i o radnim verzijama nacrta Odluka o osnivanju ustanova SC “Borac”, Pozorište i Dom omladine, što je inicijativa Odborničke grupe “Novi koncept”, biće reči i na sutrašnjoj sednici Veća.

 

 
Zbog nestašice, u Crvenom krstu akcija prikupljanja krvi

PONEDELJAK, 22. 08. 2016. 

Danas je paraćinska organizacija Crvenog krsta organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi, kako bi pomogla bolnici da popuni zalihe krvi, u vreme godišnjih odmora i manjeg odziva dobrovoljnih davalaca. Loše vreme nije išlo na ruku organizatorima, a njihova očekivanja su bila prikupljanje tridesetak jedinica krvi.

 

 
Predaja zahteva za subvencionisani prevoz đaka, za predstojeću školsku godinu

PONEDELJAK, 22. 08. 2016.

 Zahteve za subvencionisani prevoz đaka paraćinskih srednjih škola, u prvom polugodištu predstojeće školske 2016/2017. godine, koji su prethodnu završili odličnim, vrlo dobrim ili dobrim uspehom, roditelji mogu da prezumu u kancelariji 4, u zgradi Opštinske uprave, do 25. avgusta. Tu, takođe, mogu da dobiju i ostale informacije o dokumentaciji, koju je potrebno podneti, da bi ostvarili pravo na subvencije iz budžeta od 50, 65, 80 ili 100 odsto, što zavisi od uspeha i materijalnog statusa porodice.

 Na ovaj način zapravo se nadoknađuje u celosti, odnosno određeni procenat iznosa mesečne karte za prethodni mesec, a karte i markice predaju se resornoj službi od 1. do 10. u tekućem mesecu.

 Po opštinskoj odluci o socijalnoj zaštiti, 100 odsto subvencija, osim odličnih đaka, bez obzira na uspeh, ostvaruju i oni čije su porodice korinsici pomoći Centra za socijalni rad, kao i oni u hraniteljskim porodicama, dok 50, 65 ili 80 procenata, u zavisnosti od imovinskog statusa porodice, ostvaruju vrlo dobri i dobri đaci.

 Uz zahtev, fotokopije lične karte i tekućeg računa, za odlične se predaje potvrda da roditelji nisu obveznici poreza na dohodak građana, a za vrlo dobre i dobre, potvrde o broju članova porodice, visini njihovih primanja za prethodni mesec, koja ukupno ne prelaze minimalnu zaradu u Republici Srbiji. Nezaposlenim roditeljima potrebna je potvrda sa tržišta rada i potvrda o katastarskim prihodima.

 Inače, u prvom polugodištu subvencionisani prevoz mogu da koriste učenici druge, treće i četvrte godine, dok oni koji sada kreću u prvi razred srednje škole, zahteve mogu podneti uoči drugog polugodišta, na osnovu uspeha iz prvog. 

 

 
Četvrta po redu akcija suzbijanja komaraca ovog leta

PONEDELJAK, 22. 08. 2016. 

Ekipe beogradskog “Eko-deza” su, proteklog vikenda, na teritoriji paraćinske opštine, obavile poslednji kompletan tretman na suzbijanju komaraca, za ovo leto. U podnevnim satima sa zemlje je obavljen larvicidni, u popodnevnim tretman odraslih formi komaraca iz vazduha. U septembru, predstoji još jedno tretiranje larvicidima, čime se završava sprovođenje svih mera na suzbijanju komaraca na godišnjem nivou.

 

 
Ove godine, domaćin “Ratarijade”, paraćinsko Ratare

PONEDELJAK, 22. 08. 2016. 

U paraćinskom Rataru je ove godine održana tradicionalna “Ratarijada”, koja je ugostila članove Kulturno umetničkih društava i predstavnike Ratara, kod Obrenovca i Smederevske Palanke.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 1 guest online