НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
80. скупштинско заседање

СРЕДА, 04. 12. 2019. 

Предлог Одлуке о изменама и допунама Пословника Скупштине општине Параћин усвојен је на 80. седници локалног парламента. На овој седници констатован је престанак функције Светлани Миловановић, чланици Општинског већа, због поднете оставке, а за нову чланицу већа, тајним гласањем, изабрана је Дуња Ристић. Скупштина је усвојила и Предлог Одлуке о четвртом ребалансу буџета за ову годину, као и четврти ребаланс Програма припреме и изградње капиталних објеката од значаја за локалну самоуправу, трећи ребаланс Програма изградње, реконструкције и одржавања јавних путева за 2019. и трећи ребаланс Програма пословања, за ову годину, Управе за инвестиције и одрживи развој. Усвојен је и трећи ребаланс Програма пословања Водовода, за ову годину, Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштава капитала и других облика организовања, на које се примењује Закон о јавним предузећима чији је оснивач општина Параћин, за период од 1. јануара до 30. септембра ове године. Одборници су без дискусије усвојили и измене Планова и Програма рада са финансијским плановима прихода и расхода за ову годину ПУ "Бамби", Центра за социјални рад, Позоришта, Културног центра, Библиотеке, Дома омладине, Завичајног музеја, Туристичке организације, Апотеке, СРЦ "Јединство", СРЦ "7. јули" и СРЦ "Борац". На овој седници усвојен је и Предлог одлуке о утврђивању назива улица и других делова насељених места, као и Извештаји о утрошеним средствима за финансирање и суфинансирање пројеката у областима јавног информисања, културе, спорта, удружења грађана и верских заједница из буџета општине, по основу јавних конкурса и појединачних давања за 2016, 2017, 2018. и 2019. годину. Без расправе су усвојене и иницијативе за позив међународним и домаћим невладиним организацијама за праћење локалних избора и обезбеђивање довољне количине помоћи социјално угроженим лицима на територији општине Параћин.

 

 
Општинско веће

СРЕДА, 04. 12. 2019.

 Поред 18. тачака дневног реда 414. седнице, Општинском већу је, по спроведеном јавном конкурсу, као допуна достављен на разматрање Предлог Решења о финансирању програма од јавног интереса из буџета општине Параћин. Након образложења да у наредној години није било пуно простора за нове пројекте, изузев програма изградње канализације у граду или терена на Борцу, иначе, два од укупно 4 нова, јер се углавном ради о наставку раније започетих или ове године уговорених великих вишегодишбњих пројеката, веће је једногласно упутило Скупштини на усвајање Програм припреме и изградње капиталних објеката од значаја за локалну самоуправу за 2020. годину, Управе за инвестиције и одрживи развој општине Параћин. За скупштинско усвајање утврђени су и Програми изградње реконструкције и одржавања јавних путева, коришћења средстава за заштиту животне средине, као и Програм пословања Управе за инвестиције у наредној години. Радећи даље по дневном реду, известиоци су образлагали, а веће је изјашњавајући се о сваком посебно, једногласно усвојило измене овогодишњих Планова и Програма основних, музичке и средњих школа, којима се прераспоређују постојећа, односно одобравају додатна средства углавном за сталне трошкове, трошкове превоза, такмичења, учешћа у пројектима са страним донаторима и друге послове предвиђене у овој години. Једногласну сагласност већа добио је још један Извештај Комисије за спорт о усвајању ревидираних предлога овогодишњих Програма 19 спортских клубова, после чега је усвојено Решење о буџетском финансирању програма, прихваћено као допуна за разаматрање на 414. заседању.

 

 
Збор у Извору

СРЕДА, 04. 12. 2019. 

При крају низа зборова, одржаних у сеоским и градским месним заједницама, председник општине Параћин, одржао је састанак и са мештанима Извора.

 

 
У петак јавна расправа о боравишној такси

СРЕДА, 04. 12. 2019.

 Одлука о боравишној такси наћи ће се у петак, 6. децембра, на јавној расправи. Јавна расправа ће бити одржана у малој Сали Општинске управе, од 12 сати, саопштено је из Канцеларије за локални еконосмки развој.

 

 
"Пажљивкова правила у саобраћају"

СРЕДА, 04. 12. 2019. 

У оквиру кампање коју са локалним саветима реализује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадањи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Параћин, за ученике првих разреда градских и сеоких основних школа, организована је представа "Пажљивко - пажљивкова правила у саобраћају" едукативног карактера. За све прваке у општини Параћин су, као и претходних година, обезбеђени пакети материјала за едукацију и одговарајуће опреме за безбедно кретање у саобраћају.

 

 
Прво у низу предавања програма "Округли сто"

УТОРАК, 03. 12. 2019. 

Прво у низу предавања у оквиру програма "Округли сто" локалног Савета за младе и Дома омладине Параћин, посвећено графичком дизајну, ученицима Машинско електротехничке школе, одржао је Мирослав Вујовић, инжењер архитектуре, графички дизајнер, један од чланова редакције Њуз.нета, сценариста емисије "24 минута са Зораном Кесићем". Представљањем радова, Вујовићево предавање је, пре свега, имало за циљ да мотивише младе да се баве овим послом.

 

 
Скуп особа са инвалидитетом

УТОРАК, 03. 12. 2019. 

У Месној заједници "Глождак" одржан је скуп представника удружења особа са инвалидитетом, поводом обележавања међународног Дана особа са инвалидитетом.

 

 
Дигитализација пре свега

УТОРАК, 03. 12. 2019. 

Презентација пројекта "Дигитализација пре свега" који је спроведен у Удружењу дистрофичара Поморавља, завршна је активност пројекта, изведена поводом међународног Дана особа са инвалидитетом.

 

 
Локални Савет родитеља

УТОРАК, 03. 12. 2019.

 У Машинско електротехничкој школи, одржана је годишња конститутивна седница локалног Савета родитеља, који чине представници свих основних и средњих школа, Предшколске установе "Бамби" и Музичке школе. Изабрани су председник и заменик председника, и чланови локалног Савета родитеља упознали су се са правилником и улогом локалног савета, чији је циљ доношење предлога за мере унапређења образовања, васпитања и безбедности деце у васпитно-образовним установама, у сарадњи са надлежним службама и институцијама. На седници је такође разматран и усвојен годишњи план рада Савета за школску 2019/2020. годину.

 

 
Збор у Стрижи

УТОРАК, 03. 12. 2019. 

У месној заједници Стрижа одржан је састанак мештана са председником Општине, у циљу решавања актуелних комуналних проблема и договора око даљих приоритетних инфраструктурних послова.

 

 
Последњи овогодишњи конкурс Бид зоне

УТОРАК, 03. 12. 2019.

 По завршеном последњем овогодишњем јавном позиву Бид зоне "Корзо", Скупштинама односно Саветима станара стамбених зграда, на територији параћинске општине, за добијање бескаматних кредита намењених реконструкцији фасада, кровова, односно заједничких делова зграда, чије је одржавање обавеза свих станара, комисија надлежна за спровођење поступка, обавила је процедуру отварања захтева достављених до 2. децембра. Иначе, средства која се бескаматно уступају овог пута, износе милион и 200 хиљада динара, уз обавезу враћања на више месечних рата, што се регулише уговором. Од десетак достављених пријава, само је пријава станара зграде из Улице цара Душана 9 имала комплетну докумнтацију. Бескаматним кредитирањем Скупштина станара преко Бид зоне, у Параћину је велики број зграда протеклих година уређен, решени проблеми равних кровова и изгледа оронулих фасада. Захваљујући уредном враћању средстава удружењу, фонд се стално обнавља за нове кориснике.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU