NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Uzmi racun
Zmič
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
U Odborničku grupu «Odlučno napred», iz Sns-a, prešla još jedna odbornica

PETAK, 26. 05. 2017.

  Odborničkа grupа u Skupštini opštine Paraćin, “Odlučno napred”, od danas je brojnija za još jednog člana. Naime, ovoj Odborničkoj grupi je pristupila i odbornica Ivana Mirčić Mladenović, koja je na poslednjim lokalnim izborima nastupila na listi Srpske napredne stranke. Njenim dolaskom, Odborničku grupu “Odlučno napred“ sada čine četiri odbornika.

 

 
U toku radovi na izgradnji glavnog kanalizacionog voda u delu Karađorđevog brda

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

Nastavljajući da rešava infrastrukturne probleme u prigradskim naseljima i na obodima grada, opština Paraćin, po planu za ovu godinu, posle izgradnje kanalizacione mreže u imovinski čistim delovima Dositejeve, u Dankovu i Dečanske, u naselju Carice Milice, gradi kanalizacionu mrežu na Karađorđevom brdu, desno iz pravca Tesline ulice. U planu za 2017. je projektovanje mreže na levoj strani brda, prema spomeniku Steve Pisara, gde je izgradnju moguće očekivati u sledećoj fazi izgradnje. Kako bi se omogućila izgradnja osnovne infrastrukture u preostalim delovima prigradskih naselja, radi se na rešavanju imovinskih odnosa, nakon čega sledi projektovanje, zatim i izvođenje radova.

 

 
Veće Skupštini uputilo na usvajanje Nacrt Odluke o završnom računu budžeta opštine za 2016.

ČETVRTAK, 25. 05. 2017.

 Opštinsko veće je na 142. sednici informisano o Nacrtu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o organizaciji opštinskih uprava opštine Paraćin, o čemu se nije izjašnjavalo, jer je Nacrt prvi put na dnevnom redu. Nakon formiranja dve uprave, u samom radu pojavila se potreba za drugačijom organizacijom, zbog već poznatog manjka zaposlenih. Organizacione izmene omogućiće efikasnije funkcionisanje, objasnio je načelnik Uprave za investicije i upravljanje imovinom, čiji se naziv, takođe, menja predloženim Nacrtom u Upravu za investicije i održivi razvoj.

 Veću je zatim obrazložen Predlog teksta Posebnog ugovora o zajmu za KФВ program “Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji br.5”, između KfW Frankfurt na Majni i Republike Srbije, odnosno ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministra finansija, opštine Paraćin i Javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju “Vodovod” Paraćin. Na sastanku u Ministarstvu infrastrukture, predsednik opštine Paraćin i direktor Vodovoda upoznati su da se privode kraju pripreme za početak realizacije međunarodnog programa, u koji je opština Paraćin, zahvaljujući ispunjenim uslovima, ušla pre nekoliko godina. Odlukom Vlade odobreno je da Paraćin bude jedna od 4 opštine u Programu, kojim je za Paraćin predviđeno milion evra donacije i dva miliona 450 hiljada evra kreditnog zajma na 15 godina, za veoma obimne i ozbiljne poslove, počev od zamene glavnog cevovoda iz pravca Izvora. Vodovod je pripremljen za finansiranje tih poslova, odnosno investicionih zajmova, zahvaljujući subvencionisanim računima za vodu velikog broja građana iz budžeta proteklih godina, bez kojih bi ekonomska cena vode za većinu stanovništva bila nenaplativa. Radi se o velikom poslu, za koji će ove godine biti raspisani tenderi, a sledeće bi trebalo očekivati izgradnju. Ukoliko se uzmu u obzir sredstva iz drugih donacija, za koja su potpisani sporazumi, ova za koje predstoji potpisivanje i projekti koje je moguće očekivati, ako sve bude po planu, opština Paraćin će ove godine iz donatorskih programa imati oko devet miliona evra, što znači da je 2017. veoma uspešna. Veće će se ovom temom baviti i na narednim sednicama, zaključeno je pre nego što je jednoglasno Skupštini uputilo na usvajanje, više puta razmatran Nacrt Odluke o završnom računu budžeta opštine za 2016. godinu. U nastavku sednice veće je dalo saglasnost na Izveštaj Komisije za ocenu i stručni pregled godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta o usvajanju Revidiranih predloga ovogodišnjih programa FK “Mladost” Sikirica i “Napredak” Svojnovo i Izveštaje o neodobravanju dodatnih finansijskih sredstava Omladinskom šahovskom klubu i Karate klubu “Crnica”.

 

 
“Poljoprivredni proizvođač” Čepure, već desetak godina koristi opštinske subvencije

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

Udruženje “Poljoprivredni proizvođač” Čepure, proteklih desetak godina koristi, po konkursu odobrene subvencije za nabavku opreme i mehanizacije, iz budžeta opštine. Članovi, koji se uglavnom bave povrtarstvom, pretežno proizvode papriku, luk i mahunarke, ove godine konkurisali su za sisteme za navodnjavanje “kap po kap”!. Zahavaljujući 40 odsto opštinskih subvencija, neophodna oprema ih košta manje, a u situaciji velike besparice, svaki dinar dobro dođe, kažu poljoprivrednici.

 

 
Sindikati Staklare se obratili premijeru tražeći pomoć oko utvrđivanja pravog stanja stvari

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

Oba sindikata Srpske fabrike stakla, Samostalni i Nezavisnost, uputila su pre tri dana pismo premijeru, Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova, Nebojši Stefanoviću, u kome traže da se pod hitno utvrdi pravo stanje stvari u ovoj fabrici, kojoj zbog navodnog duga od 47,3 miliona evra preti stečaj. Dan odluke o tome da li će fabrika zaista otići u stečaj se približava, a na snazi je predstečajni postupak. Iz SFS-a su, u pokušaju da se spreči stečaj i navodno nezakonito preuzimanje fabrike, podnete Republičkom tužilaštvu za organizovani kriminal krivične prijave protiv kriminalne grupe. Privredni sud u Kragujevcu je donošenje odluke o tome da li će fabrika otići u stečaj zakazao za 30. maj.

 

 
Ove godine Paraćin domaćin “Zopijade”, sportskih igara železničara Srbije

 

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

 

U Paraćinu se održava 29. po redu “Zopijada”, odnosno, susreti radnika železničke infrastrukture Srbije, u organizaciji njihovog Sindikata. Trodnevna “Zopijada” okuplja oko 200 učesnika iz cele Srbije. Danas su u Hali sportova i na mini pič terenu odigrane utakmice u malom fudbalu, u okviru ovih susreta.

 

 

 

 
Povodom Nedelje zaštite životne sredine projekcija filma “Harmonija sa deponije”

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

Među brojnim aktivnostima nedelje “Zelenih otvorenih vrata” održana je i projekcija filma “Harmonija sa deponije”.

 

 
U Drenovcu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, povodom Spasovdana

ČETVRTAK, 25. 05. 2017. 

U Drenovcu je kao i ranijih godina, danas održana Spasovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji Crvenog krsta Paraćin i Podružnice te organizacije iz Drenovca.

 

 
Komsija za komasaciju počela, u Donjem Vidovu, rad na terenu

SREDA, 24. 05. 2017. 

U Donjem Vidovu juče je počeo rad Komisije zadužene za postupak komasacije u tom selu. Predstoji posao izjašnjavanja učesnika komasacije, odnosno uzimanje želja o tome gde bi, prema predvišenim uslovima, trebalo da budu grupisane parcele. Komisija će raditi do kraja septembra, svakog dana, možda i vikendom i svoj rad prilagođavaće realnoj situaciji.

 

 
Pred većem Nacrt Odluke o završnom računu budžeta opštine za 2016.

SREDA, 24. 05. 2017.

 Pošto je na prethodnoj sednici usmeno informisano, u materijalu za 141. sednicu, Odeljenje za budžet i finansije dostavilo je Opštinskom veću tekst Nacrta Odluke o završnom računu budžeta opštine za 2016. godinu.

 Veće je zatim predložilo Skupštini da donese, već razmatrano Rešenje o postavljanju objekata privremenog karaktera optičkih kablova na stubovima javne rasvete, podzemnim kanalima i cevima u svojini opštine Paraćin, dok će se Nacrtom Ugovora o davanju na korišćenje pomenutih objekata, baviti još neko vreme.

 Predlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Paraćin je prihvaćen i upućen Skupštini, a na usvajanje je upućen i Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Doma omladine “Paraćin”.

 

 
I Udruženje “Poljoprivrednik – Šavac” ostvarilo pravo na opštinske subvencije

SREDA, 24. 05. 2017. 

Jedno od 44 udruženja poljoprivrednika registrovanih na teritoriji paraćinske opštine, “Poljoprivrednik – Šavac” i ove godine je konkurisalo i dobilo subvencije za nabavku poljoprivredne opreme iz budžeta opštine. Ove godine, sa 40 odsto subvencionišu se računi do 50.000 bez PDV-a, što je procentulano značajna pomoć. Međutim, za sumu koju je ograničilo resorno ministarstvo, malo toga može da se nabavi, a za ostvarivanje prava na državne subvencije za veće iznose, procedura je duga i komplikovana, pa se poljoprivrednici retko odlučuju za to.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU