NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Najveći broj poplavljenih Paraćinaca ubrzano radi na stvaranju uslova za prezimljavanje

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Prema najavama meteorologa za dva tri dana očekuje se pad temperature, a najveći broj poplavljenih Paraćinaca još uvek pokušava da osuši kuće i stvori minimalne uslove za prezimljavanje. Ekipa Vesti posetila je danas nekoliko porodica u Vidovdanskoj i okolnim ulicama, kako bi na licu mesta saznala hoće li poplavljeni kada je dolazak zime u pitanju, dobiti trku s vremenom.

 

 
A za poplavljene koji još uvek nisu dobili tu vrstu pomoći isporuka još stotinu kreveta

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Još jedan broj gradjana, koji su u majskim poplavama ostali bez mnogo čega, pa i bez kreveta, ovih dana zahvaljujući donaciji D.O.O. “Kolarević” Pojate, rešava taj problem. Ova firma obezbedila je 100 kreveta, koje na osnovu odredjenih kriterijuma i uslova, gradjani preuzimaju po pozivu, na prostoru bivše kasarne. Za opštinu Paraćin je i kod organizovanja raspodele te pomoći, bilo najvažnije da gradjanima koji dobiju krevete, državna pomoć ne bude umanjena za taj iznos.

 

 
Završava se podela još jednog paketa pomoći za poljoprivrednike

Ponedeljak, 20. 10. 2014.

Raspodela prvog paketa pomoći koje je za poplavljene poljoprivrednike paraćinske opštine obezbedila Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija FAO, približava se kraju. FAO je obezbedio 130 tona pšenice i mineralnog djubriva kao prvi od 23 paketa pomoći. Na spisku za taj prvi paket nalazilo se 213 poljoprivrednika i do sada je najveći broj njih preuzeo pomoć, a drugog dana podele, u petak 17. oktobra, za pomoć su došla čak 92 poljoprivrednika.

 
Dnevni boravak za decu sa smetanjma u razvoju, radi već 6 godina i ima mesta i za nove članove

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju postoji u Paraćinu već šest godina, ima 16 korisnika i taj broj se gotovo nije promenio od osnivanja. Boravak ima sve uslove za zbrinjavanje dece sa smetnjama i njihovu socijalizaciju, a jedan od važnih ciljeva je i omogućavanje roditeljima te dece da imaju slobodno vreme za brigu o svom zdravlju i ostale neodložne poslove. Rukovoditeljka Dnevnog boravka, Jasmina Gavrilović kaže da ima slobodnih mesta za nove članove i poziva roditelje da dovedu svoju decu.

 

 
Prema ovogodišnjem programu Direkcije završen veći deo posla asfaltiranja seoskih ulica

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Prema ugovoru za izgradnju seoskih saobraćajnica za 2014. asfaltirana je jedna od dve paralelne ulice u Sikirici. Asfaltiranje druge ulice biće sprovedeno kada se otklone tehnički problemi na terenu. Realizacija ovogodišnjeg programa Direkcije za izgradnju – asfaltiranje 16 ulica - polako se privodi kraju. Još uvek postoji problem sa kruševačkim preduzećem koje nije uspelo da završi prošle godine ugovoreno asfaltiranje u 3 seoske mesne zajednice. Taj ugovor će najverovatnije biti raskinut, a poslovi ugovarani sa drugim izvodjačima. Što se Sikirice tiče, sledeća koja će biti asfaltirana po okončanju poslova u dve, u ovoj godini, biće dogovorena sa meštanima na zboru povodom planiranja budućih opštinskih poslova u tom selu.

 

 
APG o godišnjici eksplozije vojnih magacina

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Povodom osme godišnjice eksplozije skladišta municije na Karadjordjevom brdu, Alternativni parlament gradjana podsetio je danas javnost na neke zaboravljene i manje poznate činjenice.

 

 
Tri nagrade za Turističku

Ponedeljak, 20. 10. 2014. 

Turistička organizacija opštine Paraćin dobila je tri nagrade na 10. jubilarnoj Izložbi turističkih publikacija, koja je 16. i 17. oktobra održana u Kruševcu. Paraćinskoj Turističkoj organizaciji su pripale dve druge i jedna treća nagrada, u tri različite kategorije.

 

 
Osam godina od eksplozije vojnih magacina na Karadjordjevom brdu

Subota, 18. 10. 2014.

 Pre osam godina, rano ujutru, 19. oktobra, desila se eksplozija vojnog magacina na Karadjordjevom brdu, koja je na svu sreću bila bez ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta bila ogromna.

 Paraćinci su dugo posle toga živeli pod stresom i u strahu, jer su se neeksplodirana ubojita sredstva nalazila na velikoj teritoriji u blizini grada. Od tada, do ove godine, realizovano je 12 projekata u okviru kojih je očišćeno preko 4 miliona kvadratnih metara terena oko magacina koji je eksplodirao i pronadjeno i uništeno preko 13 hiljada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

 Čišćenje terena je najpre radila Vojska Srbije, a zatim je uključen rusko-srpski deminerski odred, koji je do sada realiozovao šest projekata čišćenje i vratiće se sledeće godine kroz projekat “Paraćin VII”. U ovaj veliki posao uključen je i Centar za razminiranje Republike Srbije.

 
Opštinskim konkursom za subvencije poljoprivrednika opredeljeno 1,8 miliona dinara

Subota, 18. 10. 2014.

Za Udruženja poljoprivrednika u opštini Paraćin, zainteresovana da ostvare pravo na opštinske subvencije do 20 odsto visine premije osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja raspisan je konkurs, koji će biti otvoren do kraja ovog meseca. Sredstva za te namene opredeljena su finanisjikim planom budžetskog Fonda za razvoj poljoprivrede, u iznosu od milion i 800 hiljada dinara. Pravo da konkurišu imaju udruženja poljoprivrednih proizvodjača sa sedištem u paraćinskoj opštini, čiji članovi imaju registrovana gazdinstva u aktivnom statusu za 2014. Subvencije koje se opredeljuju na osnovu ispunjenih uslova konkursa su bespovratne, a zahtevi se mogu predati najkasnije do 31. oktobra na Pisarnici Uslužnog centra ili poslati poštom na adresu Tome Živanovića 10, sa napomenom “Po konkursu za udruženja poljoprivrednika - Odeljenje za javne službe i lokalni ekonomski razvoj.” Uz zahteve, koji se mogu preuzeti u Opštinskoj upravi, udruženja podnose i rešenje o upisu u registar, broj žiro računa, overeni spisak članova, potvrde o aktivnom statusu registovanih poljoprivrednih gazdinstava članova, kopiju njihovih polisa osiguranja i potvrde o uplaćenim premijama osiguranja.

 
Akcija Crvenog krsta povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima

Subota, 18. 10. 2014. 

Oktobar je mesec koji je posvećen borbi protiv trgovine ljudima i paraćinski Crveni krst svake godine tim povodom ima niz aktivnosti. I danas, na Evropski dan borbe protiv trafikinga volonteri Crvenog krsta organizovali su podelu flajera o ovom problemu.

 

 
Potpisan ugovor za sanaciju krova zgrade za socijalno stanovanje u Popovcu

Subota, 18. 10. 2014.

Zgrada za socijalno stanovanje u Popovcu uskoro će dobiti novi krov, a radove će izvesti gradjevinska firma “Spektar invest” iz Paraćina. Ugovor je potpisan 16. oktobra, vrednost radova je milion i 800 hiljada dinara, a radovi treba da počnu najkasnije pet dana od potpisivanja ugovora i traju 25 radnih dana. Krov zgrade u Popovcu izgoreo je u požaru u decembru 2013. godine. U toj zgradi živi 15 porodica u stanju socijalne potrebe, požar se desio u sobi jedne od njih na poslednjem, trećem spratu, koji je zajedno sa krovom potpuno izgoreo. Najveći broj stanara dobio je privremeni smeštaj, a nekoliko njih nije htelo da napusti zgradu. Ugovor se odnosi samo na rekonstrukciju krova, dok će obnova poslednjeg, trećeg sprata morati da sačeka bolja vremena. Naime, prvobitno je planirano da bude obnovljen i treći sprat, ali se u maju desila poplava koja je velikom broju gradjana i mnogim javnim objektima nanela štetu, tako da je obezbedjivanje para za njeno uklanjanje prioritet.

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

1 posetilac online