NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Velimir Ilić najavio aktivnosti na prevenciji od poplava u najviše postradalim opštinama

Četvrtak, 28. 08. 2014. 

Ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić, juče je obilazio poplavljene opštine sa namerom da prikupi podatke za izradu izveštaja o trenutnom stanju u tim opštinama. On je posetio i Paraćin i razgovarao sa predsednikom opštine, Sašom Paunovićem, koji ga je informisao o tome šta je uradjeno do sada, na čemu se sada radi i koji su problemi. Posle razgovora ministar Ilić je rekao da je situacija u Paraćinu posle poplave normalizovana, kao i da izdavanje rešenja o nadoknadi štete ide sporije zbog problema sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima, što je, inače, problem cele Srbije. On je najavio aktivnosti na prevenciji poplava u najviše postradalim opštinama.

 

 
Nekoliko paraćinskih firmi obezbedilo još jednu turu nameštaja za Tehnološku školu

Četvrtak, 28. 08. 2014. 

Nekoliko paraćinskih firmi doniralo je još jednu turu nameštaja za Tehnološku školu, kao pomoć u saniranju posledica katastrofalne majske poplave.

 

 
Velike investicije u nekoliko škola u različitim fazama realizacije

Četvrtak, 28. 08. 2014. 

Velike investicije namenjene školama, prvenstveno za nastavak izgradnje fiskulturne sale u školi u Donjem Vidovu, početak izgradnje sale u Busilovcu, rekonstrukciju grejanja u školi u Popovcu i još nekoliko manjih poslova, u različitim su fazama realizacije i nastaviće da se odradjuju etapno, kaže Marija Zekić, članica Opštinskog veća, zadužena za obrazovanje.

 

 
“Zeleni savet” radi na sprečavanju projekta izgradnje hidroelektrana na Resavici i Nekudovi

Četvrtak, 28. 08. 2014. 

Juče je održan sastanak “Zelenog saveta”, radnog tela Opštinskog veća, čiji je zadatak da poveže javnost i nadležne opštinske organe, u cilju zaštite životne sredine. Tema sastanka je bio projekat izgradnje minihidroelektrane na Resavici i Nekudovskoj reci, koji bi ugrozio izdašnost izvora Crnice, a time i vodosnabdevanje pet naselja i vojnog poligona “Pasuljanske livade”, ostavio bez posla tridesetak radnika, ugrozio floru i faunu i naneo štetu turizmu. Predsednik Saveta i član Opštinskog veća, Danijel Nagulić, informisao je prisutne članove Saveta, predstavnike nevladinih organizacija i privrede da je stav opštine Paraćin da taj projekat ne treba realizovati. Zaključak sastanka “Zelenog saveta” je preporuka Opštinskom veću da se nastave aktivnosti na sprečavanju realizacije projekta minihidroelektrana na Resavici i Nekudovskoj reci.

 

 
Saopštenje Odseka za informisanje

Četvrtak, 28. 08. 2014.

U vezi sa svim dešavanjima nakon odluke Opštinskog odbora Sps-a da izadje iz lokalne vlasti, a povodom dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, Odsek za informisanje Skupštine opštine Paraćin, danas je saopštio da, od oko 20 funkcionera izabranih na predlog odborničke grupe Socijalističke partije Srbije u Paraćinu, do današnjeg dana još niko nije podneo ostavku na javnu funkciju.

 
Veće utvrdilo izmene Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine

Četvrtak, 28. 08. 2014.

Danas je Opštinsko veće utvrdilo predlog izmena i dopuna Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine i uputio ga Skupštini na usvajanje. Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine dalo je saglasnost na ove izmene i dopune, uz napomenu da stručni nadzor nad izvodjenjem radova i tehnička kontrola projektne dokumentacije nije aktivnost zaštite životne sredine, pa nije u nadležnosti tog ministarstva, tako da je treba izostaviti iz predloga izmena. Medjutim, Zakon o planiranji i izgradnji zahteva da za antierozivne radove mora da postoji projektna dokumentacija i kontrole koje su za nju vezane, to je razjašnjeno i sada u programu ta stavka ne postoji, ali u finansijskom planu postoji. Program će imati sredstva u iznosu od 35 miliona dinara i u njemu će se naći aktivnosti koje stvaraju uslove za sprečavanje poplava, kao što su antierozivni. Oni podrazumevaju izgradnju kanala za bujične vode i čišćenje postojećih u seoskim mesnim zajednicama. U programu su i izrada idejnog i glavnog projekta protiverozivnih radova u slivu Crnice, uredjenje antierozivnih zapreka u slivu ove reke i uredjenje korita reke Grze.

 
“Slušaj 'amo”
08. 2014.

U petak uveče, u holu Pozorišta, gde se ove godine izvode sadržaji Kulturnog leta, u monodrami “Slušaj 'amo” nastupiće Marko Vučković. Ovo je jedna od četiri monodrame, pretposlednja na programu Kulturnog leta, čiji je početak zakazan za 21 sat, a ulaz je besplatan, kao i uvek tokom Kulturnog leta.

 
“Zvuci Podjuhorja”

Četvrtak, 28. 08. 2014.

U sklopu Dana kulture u Svojnovu, u petak uveče će biti održano tradicionalno takmičenje mladih harmonikaša, pod nazivom “Zvuci Podjuhorja”. Takmičenje i prateći program počinju u 20 sati, a ove godine se umesto na seoskom trgu, nastup mladih harmonikaša održava u renoviranoj sali Doma kulture.

 
Ministar Ilić danas u Paraćinu

Sreda, 27. 08. 2014. 

Ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić, danas je posetio Paraćin i razgovarao sa predsednikom opštine, Sašom Paunovićem, o trenutnoj situaciji u opštini, problemima u saniranju posledica poplava i preventivi. Ilić je posle razgovora rekao da je situacija u Paraćinu sada normalizovana, a da predstoji intenzivniji rad na preventivi. Osim Paraćina, ministar za vanredne situacije je posetio i ostale poplavljene opštine, jer sprema izveštaj o tome dokle se stiglo sa normalizacijom života u njima.

 

 
Prijavljivanje poplavljenih gradjana za subvencije u Centru za socijalni rad

Sreda, 27. 08. 2014. 

Danas je u Centru za socijalni rad, u kancelarijama 5 i 6, počelo prijavljivanje gradjana koji su pretrpeli štetu od majskih poplava, za subvencije za komunalne usluge i jednokratnu pomoć za plaćanje poreza na imovinu. Dosta je ljudi došlo, ali su se mnogi i vratili neobavljena posla, jer još uvek nemaju rešenja o kategorizacili i rešenja o porezu. Njima je savetovano da dodju kada ta rešenja dobiju. Inače, uz ova dva rešenja neophodni su im fotokopija lične karte i računi za vodu i smeće.

 

 
Do petka prijavljivanje poljoprivrednika za pomoć EU

Sreda, 27. 08. 2014. 

U petak, 29. avgusta, ističe rok za prijavljivanje poplavljenih poljoprivrednih gazdinstava za pomoć Evropske unije, koja se realizuje preko Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija FAO. Sela su već gotovo završila prijavljivanje, ali je prijavljivanje Paraćinaca koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva slabo, kaže članica Opštinskog veća, Slavka Jovanović i apeluje na poljoprivrednike da ubrzaju prijavljivanje.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU