NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Skupština usvojila programski budžet za 2015.

Petak, 19. 12. 2014. 

Odbornici Skupštine opštine usvojili su, na poslednjoj, 36. sednici, predlog budžeta opštine za 2015. godinu. Protiv su glasali samo odbornici Srpske napredne stranke, čija je generalna zamerka bila da budžet nije ekonomski, da nije programski i kreativan, te da je isti svake godine, bez sredstava za pomoć preduzetnicima i sa malim sredstvima za poljoprivredu. U ime predlagača, načelnik Odeljanja za finansije i budžet, Slobodan Janković, odgovorio je na sva pitanja i primedbe i istakao da se radi o programskom, uravnoteženom i realnom budžetu.

 

 
U pripremi još jedna sednica Skupštine

Petak, 19. 12. 2014.

Na današnjoj, 176. sednici, Opštinsko veće je utvrdilo i uputilo Skupštini na razmatranje i usvajanje Programe poslovanja sa finansijskim planovima za 2015. godinu, nekoliko budžetskih korisnika - Radio novinskog javnog preduzeća, Doma zdravlja, Predškolske ustanove “Bambi” i Javnog komunalnog preduzeća. Na Skupštinu su upućeni i Programi održavanja javne higijene i javnih površina i uredjivanja javnih površina, parkova i zelenih površina, takodje, za 2015. godinu. Veće je jednoglasno utvrdilo Programe rada sa finansijskim planovima Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja za sledeću godinu.

 
Instalacija sistema za rano upozoravanje

Petak, 19. 12. 2014. 

U Izvoru je postavljen jedan od nekoliko uredjaja, u prvoj fazi instalacije sistema za rano upozoravanje na poplavni talas. U ovoj fazi, čitav posao košta nešto manje od 4 miliona dinara, a finansira se iz budžeta opštine, preko Direkcije za izgradnju.

 

 
ADRA, uz pomoć Kraljevine Norveške i u saradnji sa opštinom i dalje pruža pomoć poplavljenima

Petak, 19. 12. 2014. 

Humanitarna organizacija ADRA, uz pomoć Kraljevine Norveške i u saradnji sa opštinom Paraćin realizuje dva bitna segmenta namenjena pomoći poplavljenom stanovništvu. Zahvaljujući donaciji Norveške od 50 hiljada evra podeljeno je 110 vaučera za obnovu pokućstva, za podelu je ostalo još pet, kaže predstavnik ADRE, Mladen Miljković, rukovodilac projekta. Osim vaučera, za poplavljene u Paraćinu spremljena je i nova količina sušilica, koje će, prema utvrdjenim kriterijumima, biti podeljene domaćinstvima gde se vlaga vratila zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Norveški projekat ne predvidja plaćanje električne energije za rad sušilica, već samo korišćenje ovih aparata onoliko, koliko je prema stepenu vlage u objektu, neophodno.

 

 
Izveštaj Državne revizorske institucije pred odbornicima

Četvrtak, 18. 12. 2014. 

Dnevni red 36. sednice Skupštine opštine, održane danas prvi put posle majskih poplava u sali Pozorišta, sa pet je porastao na 12 tačaka. Osim Predloga Odluke o budžetu za narednu godinu i Predloga izmena i dopuna opštinskih Odluka o komunalnim taksama i administrativnim taksama, predloga Odluke o Opštinskom pravobranilaštvu i odluke Fudbalskog kluba Jedinstvo, na dnevnom redu su se našli i Izveštaj revizora, Izveštaj i plan rada Štaba za vanredne situacije, izmena Statuta Fudbalskog kluba Jedinstvo, Predlog Odluke o izmeni odluke Skupštine Jedinstva, Predlog Odluke o prenosu para Crvenom krstu i rešenja iz oblasti izbora i imenovanja. Opozicija je kritikovala praksu proširenja dnevnog reda i dostavljanja materijala u zadnjem trenutku, ali je većina odbornika usvojila predloženi dnevni red, kao i sve predloge koji su bili na njemu.

 

 
Na javnom uvidu 5 Planova detaljne regulacije

Četvrtak, 18. 12. 2014. 

Nacrti Planova detaljne regulacije i strateške procene uticaja na životnu sredinu za turističko naselje Sisevac i opštinskih puteva koji povezuju neka od paraćinskih sela, nalaze se na javnom uvidu. Planovi će do 19. januara iduće godine, biti izloženi u prostorijama Odeljenja za urbanizam, gde se mogu pogledati od 9 do 14 sati, radnim danima. Fizička i pravna lica predloge, sugestije ili primedbe, mogu slati i u pisanoj formi, dok javni uvid traje, dakle do 19. januara 2015. 22. januara će biti održana i sednica Komisije za planove, kojoj mogu prisustvovati svi podnosioci pisanih predloga, ali i druga zainteresovana pravna i fizička lica.

 

 
Pri kraju uredjenje poljskih puteva

Četvrtak, 18. 12. 2014. 

Posao uredjenja posljskih puteva u seoskim mesnim zajednicama se privodi kraju. Nasipanje u Lešju ometeno je lošim vremenskim uslovima, ali obavljeni su zemljani radovi.

 

 
I dalje se radi na obnovi Tehnološke škole

Četvrtak, 18. 12. 2014. 

Radovi u Tehnološkoj školi se odvijaju punim intenzitetom, ali je rok za završetak ipak pomeren za desetak dana. Ukoliko se nadalje bude sve odvijalo po planu, svečano otvaranje renoviranog prizemlja ove škole, koje je bilo poplavljeno, očekuje se u februaru.

 

 
Budžet za 2015. pred odbornicima

Sreda, 17. 12. 2014.

 Predsednik Skupštine opštine Paraćin, Dragan Mitić, zakazao je za četvrtak, 18. decembar, 36. sednicu Skupštine opštine.  

 Prema najavljenom dnevnom redu odbornici će razmatrati Predlog Odluke o budžetu opštine za 2015. godinu, Predlog Odluke o dopunama i izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Predlog izmena i dopuna Odluke o opštinskim administrativnim taksma i naknadama za usluge koje obavlja Opštinska uprava, Predlog Odluke o opštinskom javnom pravobranilaštvu i Odluku FK “Jedinstvo”. Kao dopuna dnevnog reda skupštini su upućeni izveštaji Državne revizije o poslovanju opštine Paraćin, kao i Direkcije za izgradnju i Predškolske ustanove “Bambi”. Na Skupštinu je upućen i Predlog Odluke o prenosu sredstava, dobijenih kao donacije posle majskih poplava, Crvenom krstu.

 Sednica će biti održana u sali Pozorišta.

 
Veće počelo sa razmatranjem finansijskih planova budžetskih korisnika za narednu godinu

Sreda, 17. 12. 2014. 

Opštinsko veće je na današnjoj, 175. sednici razmatralo Programe poslovanja sa finansijskim planovima za 2015. godinu i to Javnog komunalnog preduzeća, Radio novinskog javnog preduzeća, Doma zdravlja, Predškolske ustanove “Bambi” i Sportsko rekreacionog centra i samo su Program i finansijski plan SRC-a utvrdjeni i upućeni na Skupštinu. Ostali će sačekati narednu sednicu. Od dva amandmana opozicionog odbornika, od kojih se jedan odnosi na Odluku o javnom pravobraniocu, drugi na Odluku o budžetu za 2015. godinu, Veće je prvi usvojilo, drugi nije. Na sednici je bilo reči i o načinu i metodu privatizacije Radio Paraćina.

 

 
Zavrašavaju se radovi na fasadi Doma kulture u Stubici

Sreda, 17. 12. 2014. 

Popravka domova kulture sve češći je zahtev meštana seoskih mesnih zajednica na skupovima o planiranju opštinskog budžeta, pa je lokalna samouprava rešila da se posveti rešavanju i tog problema. S obzirom na to da se radi o vremešnim zgradama, često i bez rešenih imovinsko pravnih odnosa, pristupilo se faznom rešavanju pitanja sanacije domova kultura u više paraćinskih sela, jer je reč o skupim investicijama, koje nije moguće finansirati odjednom.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU