НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Француска фирма у Индустријској зони

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

После више састанака у Параћину, представници француске фирме, која се бави производњом у области прецизне механике, донели су одлуку о закупу постојеће хале у параћинској Индустријској зони. Према њиховим изјавама, план је да посао започну у септембру и запосле, за почетак, 20 људи. На састанку на комe је, представницима параћинске општине, саопштена одлука француске фирме, разговарало се о могућностима закупа земљишта и евентуaлног доласка других француских фирми, са којима сарађује, што би, пре свега, у зависности од расположиве стручне радне снаге у овој области, могло да значи отварање још неког броја радних места у Параћину. Ове седмицe, очекује се и наставак преговора са једним шведским предузећем, које је већ било у Параћину, у намери да своју производњу пресели у источну Европу.

 

 
Укинуто решење о стечају Стакларе

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

На Порталу судова Србије, у делу "Токови предмета привредних судова", под датумом 19. март 2018. године, објављена је информација о предмету параћинске Стакларе, конкретно о последњем предлогу за покретање стечајног поступка, где се каже да је "на одлуку решења о покретању стечајног поступка дана 7. марта 2018. донета другостепена одлука и укинуто решење", уз образложење "погрешно или непотпуно утрђено чињенично стање". Тим поводом огласили су се бивши радници Стакларе.

 

 
217. седница Општинског већа

УТОРАК, 20. 03. 2018.

 Општинском већу је за 217. седницу достављена листа кандидата за попуњавање положаја заменика начелника Управе за пољопривреду и локални економски развој и заменика начелника Управе за послове органа општине Параћин, те је, након разматрања, Општинско веће једногласно донело Одлуку да за заменицу начелника Управе за пољопривреду буде постављена Драгана Богдановић, дипломирани инжењер пољопривреде за агроекономију, за заменицу начелника Управе за послове органа општине, Јелена Костић, мастер економиста.

 Веће је донело и закључак о утврђивању Нацрта одлуке о успостављању сарадње између општине Параћин и општине Штип из Републике Македоније, након што је ресорно министарство у међувремену разјаснило процедуру успостављања те врсте сарадње.

 Утврђен је и Предлог јавног обавештења организацијама у области спорта са седиштем на територији општине Параћин за одобравање финансирања годишњих програма из буџета општине за 2019. годину.

 На овој седници је закључена и расправа поводом Извештаја о реализацији програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје општине Параћин за 2017. годину. 

 

 
Сениорске картице маркетиншки потез?

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

У филијали Фонда ПИО у Ћуприји, 16. марта је подељено 100 сениор картица, какве већ пар месеци имају пензионери који живе у Београду. Ћупријски пензионери су добили 50 картица, а пензионери осталих пет поморавских општина по десет. Милан Илић, председник Удружења свих пензионера општине Параћин је присуствовао том догађају за који каже да је био чист маркетиншки потез, јер шта је десет картица према 14 хиљада параћинских пензионера, а сем тога тренутно у Параћину не постоји попуст који се њима остварује. Нешто сасвим друго су идентификационе картице које би сви пензионери у Србији требало да добију до краја априла, оне ће им служити као документ за доказивање статуса, каже Милан Илић.

 

 
"На удару свакодневнице, депресивни или не"

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

У организацији Клуба здравља "Поморавље", Црвеног крста Параћин и Црвеног крста Србије, у галерији Културног центра Параћин одржано је још једно предавање о здрављу. Овог пута тема је била "На удару свакодневнице, депресивни или не".

 

 
Служба зимског одржавања у приправности

УТОРАК, 20. 03. 2018.

 Како је сезона зимског одржавања улица и путева званично истекла 15. марта, са првим снегом који је кренуо да пада јуче послеподне, екипе Зимске службе, ангажоване су појединачним налозима, на локалним путним правцима ка такозваним горњим селима, кажу надлежни у Дирекцији за изградњу.

 После поподневног чишћења снега у правцу Забреге, Стубице, Буљана, Извора и Клачевице, коловози су због поледице посипани материјалом, јутрос се интервенисало на путевима Мириловац, Плана, Лешје. На подручју града, прочишћене су и посуте сољу главне улице, мостови и друге јавне површине, обухваћене програмом. Пошто снег наставља да пада, а метеролози слично време прогнозирају и за наредне дане, екипе Службе зимског одржавања улица и путева у општини Параћин, биће у приправности за нове интеревенције, одржавајући приоритетне саобраћајнице проходним, док буде падавина и ниских темперетура. 

 

 
Шта то вода носи?

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

Сваки пут када због бујичних вода и дуготрајних киша порасте водостај потока и река, суочимо се са последицама нашег лошег односа према животној средини. Тада низ воду заплове гомиле отпада, које су уместо у контејнере и на депоније бачене у водотокове. А одатле до поплава мали је корак. Зато, уз изградњу система заштите од поплава треба да иде и развијање еколошке свести и савести.

 

 
Недеља кошарке у Параћину

УТОРАК, 20. 03. 2018. 

У Спортском центру "7. јул" у току је Првенство у школској кошарци за основце и средњошколце. Међу осам најбољих мушких пионирских екипа из Србије, дечаци из основне школе "Момчило Поповић" изборили су шесто место.

 

 
Цистерне на више локација

ПОНЕДЕЉАК, 19. 03. 2018.

 Након извештаја на основу узетих узорака воде са главног резервоара који су показали физичко хемијску неисправност воде, односно повећан степен замућења, насталог као последица наглог отапања снега и обилних падавина последњих дана, pараћински "Водовод" је 14. марта обавестио грађане да вода није за пиће и припрему намирница и та информација још увек је на снази.

 У међувремену Завод за јавно здравље "Поморавље" свакодневно контролише воду на врелу и у секундарној мрежи. Када анализе узетих узорака воде три дана заредом покажи исправност, према важећем Правилнику о хигијенској исправности воде, "Водовод" ће о томе обавестити грађане, а до тада снабдевање је обезбеђено из цистерни које су постављене на више локација. Цистерне су распоређене на паркингу у центру града, преко пута "Максија", затим код школе "Радоје Домановић", код Цркве и код Хале спортова.

 Према распореду за уторак, 20. март, цистерне ће, почев од 8 сати па до 21, на по пола сата, бити распоређене најпре код Болнице, онда у Крежбинцу, Плани, Доњој Мутници, Извору, Горњој Мутници, Шалудовцу, Давидовцу, Главици, Чепуру, Шавцу, Данкову, Текији, Глождаку, Стрижи и Доњем Водову и тај распоред важиће до даљег. 

 

 
Приправност

ПОНЕДЕЉАК, 19. 03. 2018.

 На основу упозорења за подручје Параћина на пораст водостаја и најаве обилнијих падавина наредних дана, одлуком Штаба за ванредне ситуације у општини Параћин је на снази приправност јавних предузећа, комуналне инспекције, која је обавезна да превентивно изврши обиласке критичних локација на водотоковима другог реда, као што су пропусти и мостови, а где је потребно спречи могућа загушења протицајних профила водотокова и предузме адекватне мере на отклањању уочених недостатака, полицијске станице, повереника цивилне заштите, Стручно-оперативног тима за збрињавање и евакуацију и Стручно оперативног тима за заштиту од поплава, коме је наложено да изврши координацију са територијално надлежним Јавним водопривредним предузећем у случају спровођења одбране од поплава.

 Стање приправности трајаће до престанка потенцијалне опасности.

 

 
Усеви у добром стању

ПОНЕДЕЉАК, 19. 03. 2018.

 У Поморављу је око 20 хиљада хектара засејано стрним житом, од чега је 15 до 15 и по хиљада под пшеницом.

 Стање тих усева је задовољавајуће, захваљујући томе што су снег и кише донели довољне количине влаге, каже Миодраг Симић, стручни сарадник Пољопривредне саветодавне стручне службе у Јагодини. Пољопривредници су на време прихранили ђубривом усеве и уз влагу, снежни покривач и топло време у Поморављу нема поља под стрним житом које није у добром стању. Време је за нову прехрану, пре свега азотним ђубривом. Такође влажно и топло време је погодно за коров и болести, па Симић пољопривредницима препоручује да већ следеће недеље обиђу поља и да крајем марта, почетком априла, предузму мере да сачувају добро стање усева.

 Снег и киша су поправили и стање ораница, што ће погодовати кукурузу. Миодраг Симић каже да је препорука да се кукуруз сеје у другој половини априла, нешто касније него што пољопривредници најчешће сеју, јер је то боље за кукуруз. А како је дефицит влаге у земљишту после прошлогодишње суше упркос падавинама велики, најбоље је сејати хибриде 400 или 500, са 24 до 26 центиметара размака.

 Време за сетву луцерке и црвене детелине је од 15. марта до 15. априла. Симић препоручује пољопривредницима да семе купују у пољопривредним апотекама, јер је оно квалитетно, да је довољно од 15 до 20 килограма семена и да се определе за домаће сорте, јер су дуготрајније.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 14 guests online