NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Ključno pitanje koje postavljaju sindikati - koliko je zaista umanjenje zarada?

Petak, 21. 11. 2014. 

U javnom sektoru Srbije od novembarske plate počinje primena jedna od takozvanih reformskih mera Vlade Srbije, koja se sastoji u smanjenju zarada za 10 odsto. Javnost je na to pripremljena informacijama o velikom broju zaposlenih u tom sektoru i velikim zaradama. Istina je, medjutim, da najveći broj zaposlenih u javnom sektoru uopšte nema velike plate, naprotiv, a da će najmanje reformsku meru osetiti oni sa najvećim primanjima u tom sektoru, za koje je najavljenih 10 odsto smanjenja, manje nego što im je oduzimao solidarni porez. Sindikati prosvete, zdravstva, komunalnih službi, ustanova kulture, uprave i oblasti socijalnog rada, ističu da je svodjenje minulog rada na zadnjeg poslodavca već smanjilo najveći broj plata u javnom sektoru za više od 10 odsto, a da nije jasno kako će biti smanjenje plate za 10 odsto. Predsednik Republičkog odbora Sindikata uprave Srbije, Njegoš Potežica, rekao je da su sindikati danas dobili poziv za novu rundu pregovora sa nadležnim ministarstvima, u kojoj će insistirati na razjašnjenju.

 

 
Veće o lokalnim komunalnim taksama

Petak, 21. 11. 2014.

Opštinsko veće je na današnjoj sednici razmatralo Nacrt Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

 Izmene u odnosu na prethodnu odluku, predložene Nacrtom odnose se na takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, njihovim korigovanjem na niže, zbog smanjena bruto zarada na nivou paraćinske opštine za period januar - avgust 2014. godine, sa 52 hiljade 810 prošle, na 52 hiljada 10 dinara ove godine. Svi iznosi se smanjuju, osim firmarine za delatnost proizvodnje cementa, čiji se predlog iznosa šalje na saglasnost Ministarstvu finansija. Veće se složilo da predlog iznosa bude isti kao predlog koji je prošle godine upućen ministarstvu, a za koji ono tada nije dalo saglasnost.

 Iznosi taksi za registracije vozila se uskladjuju sa najvišim iznosima, koje je utvrdila država, objavljenim u Službenom glasniku Republike Srbije, 14. novembra ove godine, a primenjivaće se od 1. decembra. Još jedna izmena predvidjena Nacrtom odluke je da će rešenja o zauzeću javnih površina donositi Odeljenje Lokalne poreske administracije, a urbanizam i dalje izdavati odobrenja, od 1. januara 2015. godine, kada bi odluka trebalo da stupi na snagu.

 Veće nije glasalo o njoj, kao ni o aktu, koji može biti donet u formi Odluke ili formi rešenja, a kojim se utvrdjuje prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrdjivanje poreza na imovinu za sledeću godinu, na nivou paraćinske opštine. Akt se donosi svake godine na onovu ostvarenog proseka cena, u periodu od 1. januara do 30. septembra, prema podacima o kupoprodaji koje, po službenoj dužnosti, dostavlja nadležni sud. Zakon propisuje prosečnu cenu, ali ne i način utvrdjivanja. Cena nekretnina je pala, a u skladu sa tim su predloženi manji iznosi. Opštinsko veće će se baviti time i na nekoj od narednih sednica.

 
Pojašnjenje – kako poplavljeni ostvaruju pravo na subvencije

Petak, 21. 11. 2014. 

Gradjani koji su ostvarili pravo na subvenciju za račune za utrošenu vodu početkom godine, a u maju pretrpeli štetu od poplave, zbog koje imaju pravo na posebnu subvenciju za vodu u trajanju od šest, odnosno tri meseca, ne treba da se ponovo obraćaju Centru za socijalni rad. Njima se po isteku roka primene subvencije zbog poplava, automatski vraća subvencija od 60 odsto. Direktorka Centra za socijalni rad, Biljana Milenović Stojanović, pozvala je i gradjane čiji su objekti oštećeni poplavom i kategorizovani, ali su dobili negativna rešenja, da se jave jer imaju pravo na subvencije.

 

 
Terenska kontrola propisnog čuvanja životinja u domaćinstvima

Petak, 21. 11. 2014. 

Često pitanje koje se čuje na javnim skupovima predsednika opštine i gradjana u vezi komunalnih problema u gradu i selima, je povećanje broja pasa lutalica posle poplave. Opština već godinama unazad izdvaja budžetska sredstva za čipovanje i prvu vakcinaciju ljubimaca, kao pomoć gradjanima da ih čuvaju u skladu sa propisima. Mnogi su iskoristili tu mogućnost, a oni koji nisu još uvek mogu da se jave Kol centru da bi kod ovlašćenog veterinara obavili registarciju i vakcinisanje pasa. To je prvi korak u smanjivanju broja lutalica na javnim mestima, jer se kontrolom pokazalo da većina ima vlasnike. Problem su dodatno napravile poplave, kada su vlasnici potopljenih područja pustili životinje na ulice. Od oktobra je normalizovan rad zoohigijenske službe, a od novembra komunalni inspektori ponovo na terenu kontrolišu propisno čuvanje životinja u domaćinstvima.

 

 
Za opštinske stipendije konkurisalo manje djaka i studenata od konkursom predvidjenog broja

Petak, 21. 11. 2014.

Konkurs za ostvarivanje prava na studentske i učeničke stipendije za studente i učenike sa teritorije opštine Paraćin, je završen pre nekoliko dana. Prema nezvaničnim podacima, iako je konkursom za školsku 2014/2015. godinu predvidjeno stipendiranje 10 srednjoškolaca i 64 studenta, dokumentaciju je poslalo 18 studenata i jedan srednjoškolac. Komisija koja treba da utvrdi ispravnost dokumentacije i ispunjavanje uslova konkursa, sastaće se početkom naredne nedelje. Mesečni iznos stipendije za učenike je 3.000, a za studente 6.000 dinara.

 
Konkurs za projekte u kulturi otvoren do 25. novembra

Petak, 21. 11. 2014.

Opštinski konkurs za dodelu sredstava za realizaciju projekata u kulturi, otvoren je do 25. novembra, a prijave se dostavljaju Uslužnom centru opštine Paraćin ili poštom, na adresu Opštinske uprave, sa naznakom “po konkursu za izbor projekata u kulturi – za predsednika opštine”. Pravo da konkurišu imaju udruženja i pojedinci sa teritorije opštine Paraćin, a oblasti obuhvaćene konkursom odnose se na organizovanje kulturnih dogadjaja i festivala iz oblasti kulture i umetnosti, negovanje narodne tradicije i stvaralaštva, zaštitu i očuvanje nepokretnog kulturnog nasledja, kao i na tradicionalne i savremene oblike umetnosti, pisani, audio i video sadržaj. Projekti treba da ispunjavaju sve stavke u konkursnoj dokumentaciji, a komisija će ocenjivati i kvalitet, značaj i inovativnost ponudjenih projekata. Konkursna dokumentacija može da se preuzme radnim danom od 7:30 do 15:30 u kancelariji broj 36 ili sa zvanične opštinske internet prezentacije. Projekti će se realizovati sledeće godine, a sredstva za finansiranje i sufinansiranje biće opredeljena opštinskim budžetom za 2015. godinu.

 
Devojke iz Paraćina pobednice Okružnog takmičenja u košarci

Petak, 21. 11. 2014.

Okružno takmičenje u košarci održano je juče u Paraćinu, za dečake i devojčice osnovnih škola, a u Ćupriji za srednjoškolce. Učestvovale su četiri ženske i pet muških ekipa iz Despotovca, Svilajnca, Jagodine i Paraćina, a obe paraćinske ženske ekipe, iz škole “Stevan Jakovljević” i Gimnazije, osvojile su prva mesta. U muškoj konkurenciji pobedili su Jagodinci, u obe kategorije. Pobednici Okružnog takmičenja u košarci, učestvovaće u medjuokružnom, koje će biti održano narednog četvrtka, 27. novembra, takodje u Paraćinu za osnovce a u Ćurpiji za srednjoškolce.

 
Kreveti za poplavljene porodice koje do sada nisu dobijale pomoć donatora

Četvrtak, 20. 11. 2014. 

Centar za socijalni rad će podeliti 48 kreveta porodicama koje su pretrpele veliku štetu u majskim poplavama, a nisu do sada dobile pomoć donatora. Zahteva je bilo 300, ali je na osnovu ovih kriterijuma krevete dobilo 30 porodica, dok je za tri porodice prioritetna bila socijalna situacija.

 

 
Javna rasprava o budžetu i dalje traje

Četvrtak, 20. 11. 2014. 

Dugogodišnja praksa održavanja javnih skupova o planiranju opštinskih poslova, kroz direktne razgovore sa gradjanima, nastavljena je u utorak uveče, zborovima i u mesnim zajednicama “Branko Krsmanović” i “Vrapčane”.

 

 
U Donjoj Mutnici izgradnja crpne stanice omogućava nastavak izgradnje kanalizacije kroz selo

Četvrtak, 20. 11. 2014. 

U Donjoj Mutnici u toku je izgradnja crpne stanice koja će omogućiti nastavak izgradnje kanalizacije kroz selo. Predsednik opštine i direktor Vodovoda, danas su obišli radove.

 

 
U školama koje štrajkuju časovi i dalje skraćeni na trideset minuta

Četvrtak, 20. 11. 2014.

Od danas je u štrajku i paraćinska osnovna škola “Djura Jakšić”, koja nije ušla u štrajk kada i ostale škole zbog proslave Dana škole. Od danas je u štrajku, uz mali broj izuzetaka, cela škola “Momčilo Popović”, koja je štrajk počela samo sa jednom smenom. To znači da u gradu štrajkuju sve osnovne škole, sem škole “Stevan Jakovljević”. Stav sindikata ove škole je da štrajk podržava, ali ne učestvuje u njemu, iako se radi o organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije, koji je kao i ostali reprezentativni sindikati u prosveti doneo odluku o štrajku. Za učenike koji dolaze iz sela na nastavu skraćivanje časova na trideset minuta ne predstavlja problem kod prevoza, jer osnovne škole imaju svoje prevoznike i oni po dogovoru dolaze po učenike. U štrajku su i sve srednje škole u Paraćinu, časovi traju trideset minuta, sem kod nastavnika, kojih nema puno, koji nisu želeli da na taj način izraze svoje nezadovoljstvo. Što se seoskih škola tiče, neke štrajkuju, neke ne. Štrajkuju škole u Popovcu i Potočcu, nisu u štrajku škole u Donjoj Mutnici i Sikirici, čiji su zaposleni članovi sindikata GSPRS “Nezavisnost”. Taj sindikat pokriva najveći broj škola u paraćinskoj opštini i sve one štrajkuju, sem ove dve škole. Inače, prosvetni radnici u Srbiji štrajkuju zakonski, što znači da nisu obustavili nastavu, već su skratili časove na trideset minuta, uz obavezu da, kada se štrajk završi, nadoknade propušteno. Zato bi svako smanjenje primanja zbog štrajka, o čemu kruže glasine, bilo nezakonito, tvrde centrale sva četiri sindikata.

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU