NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Staklara ponovo u blokadi

SUBOTA, 28. 11. 2015.

 Istog dana, 27. novembra, kada je agencija Beta prenela saopštenje preduzeća CPR Impeks iz Beograda da je ono “zajedno sa firmom “Tehnoremont” uspelo da spreči stečaj fabrike i da je 26. novembra posle više od godinu dana deblokiran žiro račun Staklare i izvršene sve obaveze prema državi”, račun Srpske fabrike stakla je ponovo blokiran. Blokada iznosi 2.748.394 dinara.

 U saopštenju CPR-a je navedeno da su izmirene sve obaveze Staklare u iznosu nešto većem od 600 miliona dinara, medjutim, prema ugovoru koji su 16. oktobra ove godine potpisali ovo preduzeće koje se bavi prometom naoružanja i vojne opreme i bugarska firma “Glas industry”, CPR je trebalo da plati 12,5 miliona evra poveriocima i 9 miliona evra dugovanja za struju i gas, pa da tek onda ispuni uslov za preuzimanje 56 odsto vlasništva Staklare.

 Na konferenciji za novinare u Medija centru, 10. novembra, bivši generalni direktor Staklare, Borislav Vuković je upozorio na činjenicu da je u Korporativno trgovinsku banku, bugarska država uvela stečaj, a kako je ta banka kreirala firmu “Glas industry” specijalno za privatizaciju SFS i ta firma je u stečaju. Korporativna banka u stečaju je 9. oktobra angažovala advokatsku kancelariju u Srbiji da pokrene postupak zabrane firmi “Glas industry” raspolaganja akcijama i za izvršenje nekih naplata, a u Privredni sud u Kragujevcu je stigla tužba Korporativne banke protiv Srpske fabrike stakla AD za 50,6 miliona evra, po kreditima koje je od ove banke uzeo “Glas industry”. To znači da “Glas industry” nije mogao da sklopi ugovor sa CPR niti može da mu prenese većinsko vlasništvo Staklare, tvrdi bivši generalni direktor SFS.

 
Odluka o parkiralištima uskladjena sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima

SUBOTA, 28. 11. 2015. 

Pomoćnik predsednika opštine Paraćin, Miloš Tomić, izjavio je da je do donošenja nove Odluke o javnim parkiralištima došlo zbog uskladjivanja sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima, ali i da je bio cilj da se preciznije odrede uslovi parkiranja na uredjenim parkinzima. On je potencirao važnost regulisanja ovog pitanja u BID zoni, tamo gde bi u prvom planu trebalo da budu interesi malih preduzetnika i gradjana, a ne brzina saobraćaja.

 

 
Novi kolektor za kišnu kanalizaciju, rasterećuje sistem u Zmič

SUBOTA, 28. 11. 2015.

 U ciju rasterećenja postojećeg sistema za preradu otpadnih voda iz grada, po projektu koji sprovodi UNDP, preko republičke Kancelarije za obnovu, finansiranog sredstvima japanske Vlade, koja pokriva oko 90 odsto radova, ukupne vrednosti 113 hiljada evra, u opštini Paraćin gradi se novi kolektor za kišnu kanalizaciju, kojim se rasterećuje sistem u Zmiču.

 Atmosferske vode iz gradskog dela opštine se, na taj način, odvajaju i novim kolektorom odvode do površinskog vodotoka, uz preduzete mere zaštite zagađenja površinskih voda kišnom kanalizacijom. Za sprovođenje projekta, koji bi, kako se očekuje trebalo da bude završen kroz nekoliko nedelja, opština Paraćin obezbedila je učešće, platila zakup zemljišta milion i 400 hiljada dinara Srbija putu, na kom se izvode radovi, rešila imovinske i tehničke probleme, zbog kojih su radovi počeli tek prošle nedelje. Novim kolektorom za kišnu kanalizaciju rešavaju se tehnički problemi gradskog sistema za preradu otpadnih voda i pospešuje odvođenje atmosferskih iz pravca grada, što znači dodatnu sigurnost za građane Paraćina, u slučaju obimnih padavina.

 
Predstoji kontrola “držanja” pasa i u selima

SUBOTA, 28. 11. 2015.

 Akcija kontrole “držanja” pasa u paraćinskoj opštini, koja je počela 17. avgusta, završena je u gradu, članovi ekipa kontrolora su jedanput obišli prigradska naselja Tekiju i Strižu, predstoji kontrola u selima.

 Prema podacima načelnika inspekcijskih službi, Dejana Cvejića, u gradu je posle izvršene kontrole čipovano oko 1.744 pasa. Kontrolori su evidentirali i 425 pasa sa čijim vlasnicima nisu uspeli da stupe u kontakt.

 Utvrdjeno je da nije toliki problem u tome da vlasnici pse nisu registrovali, već da registrovane pse nisu ponovo vakcinisali 2014. godine. Vlasnici pasa u toku akcije dobijaju potvrde sa kojima besplatno vakcinišu i registruju pse.

 Ova sveobuhvatna kontrola ima za cilj da vlasnici koji to nisu učinili do sada konačno registruju i čipuju pse koje čuvaju i da se utvrdi da li su uslovi u kojima se psi čuvaju u skladu sa opštinskom odlukom. Ova akcija bi trebalo da doprinese značajnom smanjenju broja pasa koji su na ulici i predstavljaju problem za celu lokalnu zajednicu.

 
U blizini srednjoškolskog centra postavljen punkt za sakupljanje plastičnog otpada

SUBOTA, 28. 11. 2015. 

Pored srednjoškolskog centra postavljen je punkt za sakupljanje plastičnog otpada, a ovom akcijom Savez omladine pridružio se velikoj akciji Srpskog društva za vanredne situacije, koje se bavi prikupljanjem reciklažne plastike, u cilju opremanja paraćinskog Doma zdravlja savremenim aparatima.

 

 
Izložba fotografija umetničkih fotografa čija je tema akt

SUBOTA, 28. 11. 2015. 

U Kulturnom centru otvorena je izložba fotografija petnaestoro umetničkih fotografa čija je tema akt, a njihov model bila je Ramona, muza umetničkih fotografa Srbije, koji se bave ovom vrstom fotografije.

 

 
Seminar za profesore fizičkog vaspitanja

SUBOTA, 28. 11. 2015. 

Zbog potrebe edukacije i dodatnog stručnog usavršavanja zaposlenih u prosveti, kao i činjenice da profesori moraju imati određen broj sati stručnog usavršavanja tokom godine, u školi “Djura Jakšić” danas je održan seminar za profesore fizičkog vaspitanja, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije.

 

 
Švajcarci će finansirati dva velika projekta u Paraćinu

PETAK , 27. 11. 2015.

Dve godine je trajala selekcija projekata koje je 46 opština ponudilo Švajcarskoj organizaciji za razvoj SEKO, da bi konačno bile izabrane 4 opštine - Kruševac, Užice, Vrbas i Paraćin.

 Paraćin će za razvoj energetske efikasnosti u školama dobiti 1.100.000 švajcarskih franaka, koje će upotrebiti za zamenu stolarije, izolaciju fasada i kotlove za centralno grejanje.

 Za drugu oblast, iz koje su izabrani projekti “Povećanje otpornosti na poplave”, Paraćin će dobiti 2,5 miliona švajcarskih franaka, što će mu omogućiti da realizuje zajednički posao sa državom - podizanje mostova na Crnici i izgradnju sistema za evakuaciju velikih voda iz Vrapčana. Ideja je da se napravi celovit sistem zaštite od poplava, kaže Vlada Janković, iz Direkcije za izgradnju.

 Naredne godine biće uradjena tehnička dokumentacija i raspisani tenderi, a 2017. godine treba da počnu prvi radovi.

 Opština Paraćin treba da obezbedi učešće za realizaciju ovih projekata od 20 odsto, ali ne obavezno u novcu, već u radovima, parcelama, organizaciji poslova.

 
Završena antierozivna sadnja crnog bora u slivu reke Grze

PETAK , 27. 11. 2015.

Mada je bilo planirano da se sadnicama pokrije 30 hektara zemljišta uz reku, procenjeno je da je za sada dovoljno 15 hektara, a u planu je nastavak sadnje naredne godine i to ne samo u slivu Grze, već i u slivu Crnice, rekao je pomoćnik predsednika opštine Paraćin, Miloš Tomić.

 Antierozivnu sadnju, kao prevenciju poplava, finansiralo je Javno preduzeće “Srbijavode” i to na parcelama u vlasništvu manastira “Sveta Petka”, na privatnim parcelama i parcelama Javnog preduzeća “Srbijašume.”

 Ovom akcijom su ostvarena dva rezultata od koristi za lokalnu zajednicu: preventiva poplava i zapošljavanje nezaposlenih sa teritorije paraćinske opštine. Što se ovog drugog tiče, posao antierozivne sadnje dobila je firma iz Niša, koja je angažovala firmu iz Donje Mutnice i lokalnu radnu snagu.

 
Zakon o stanovanju i održavanju zgrada na javnoj raspravi do 7. decembra

PETAK , 27. 11. 2015. 

Opština Paraćin je ima Strategiju stanovanja, ima Opštinsku agenciju, ima i BID zonu, kao primer udruživanja sredstava iz više izvora u sredjivanju stambenih zgrada i njihovom održavanju, tako da je poprilično spremna za primenu novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, čiji se Nacrt nalazi na javnoj raspravi do 7. decembra. Ono što može da bude problem ne samo u Paraćinu jesu velike finansijske obaveze vlasnika stanova po tom zakonu i novi poslovi za opštinu koja, kada je o Paraćinu reč, nema dovoljno zaposlenih ni za sadašnje poslove. Ipak, novim Zakonom bi trebalo da bude uveden red u oblast koja nije menjana zadnje 23 godine, kaže Vlada Janković iz Direkcije za izgradnju.

 

 
60 godina postojanja i rada Ekonomsko trgovinske škole

PETAK , 27. 11. 2015. 

Jubilej, 60 godina postojanja i rada, srednja Ekonomsko trgovinska škola, u Paraćinu, svečano je obeležila, a kao centralni dogadjaj izdvojilo se otvaranje saniranog bloka ove škole, koji je pretrpeo znatna oštećenja u prošlogodišnjoj poplavi.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU