НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Први радови на изградњи коловоза, у Рибници

УТОРАК, 19. 02. 2019. 

Према овогодишњем програму за пројектовање, изградњу и реконструкцију градских и приградских улица, започела је прва фаза радова у улици у насељу Рибница.

 

 
Радови на изградњи заштитног система од поплава

УТОРАК, 19. 02. 2018.

Екипе ангажованог извођача радова, по пројекту заштите Параћина од великих вода Црнице, радиле су на изливању темеља будућих заштитних зидова од изливања, на десној обали реке, гледано из правца града ка мосту, у Немањиној улици. На истој страни, код пешачког моста и Клуба за старе, уз саму обалу, уклањају се бетонски делови шеталишта, припрема подлога за темељ, онда и изградњу обалних зидова. У претходној фази је израђен темељ са друге стране реке, од "борчевог" стадиона низводно. Изградња заштитних зидова, настављена је и делу од железничког моста узводно ка центру града, где се такође изводе радови у бетону на изградњи недостајућих обала утврда и уређивању мајор корита. За радове у минор кориту, неопходно је да ниво Црнице опадне, што ће, како се очекује, током наредних месеци омогућити интензивирање и тих послова, с обзиром на то да се рокови ближе крају. Сем тога, ових дана се очекује и достављање, по наруџбиниу Немачкој израђеног преосталог дела система мобилне опреме, након што је прошле године, испоручен пробно монтиран и демонтиран део у парку преко пута суда.

 
307. седница Општинског већа

УТОРАК, 19. 02. 2018.

За 307. седницу, Општинском већу је, као допуна дневног реда, достављен Нацрт Одлуке о прибављању у јавну својину непкретности које се продају путем јавног огласа стечајног дужника "Инвестекспорт група" ДОО у стечају, из Београда. Веће је једногласно уврстило предлог у дневни ред. Како је образложено локали на стадиону "Јединства" су више пута стављани на продају. Локација није интересантна у комерцијалне сврхе, али би општина, прибављањем по цени која није висока, на одговарајућем простору решила проблем просторија за рад спортских клубова и удружења грађана. Веће је образложени предлог једногласно упутило Скупштини на усвајање, по хитном поступку због рокова, а затим разматрало главну тачку дневног реда 307. седнице допис "Еуролина", поред осталог и поводом превоза запослених у просвети на територији општине Параћин. Дописом, који ће бити прослеђен свим школама, како би се чуо став синдиката просветара, се предлаже "да Општина као јавни партнер проблем трошкова превоза запослених у просветним установама може и мора решити на начин да се (један од начина - основна идеја) по списковима запослених од стране просветних установа као послодаваца, доставе превознику који ће истим издавати возне карте за потребну релацију, у ком случају би општина као јавни партнер и обвезник плаћања ових трошкова, имала знатне погодности у плаћању, у виду висине попуста коју би приватни партнер понудио, не мањи од 25 одсто, одложена плаћања и слично, а у складу са накнадним договором, на темељу уговора и других прописа", наведено је и образложено даље "да је непотребно трошкове превоза плаћати на други начин осим превознику по извршеној услузи превоза, као приватном партнеру, који овим нуди и предлаже јавном партнеру знатне погодности у плаћању тих трошкова". Како се, поред осталог чуло током разматрања, општина би, ако прихвати предлог, имала мање трошкове за дневне карте које иначе надокнађује просветарима, плаћајући директно превознику. Одговорно према буџету, тражећи решење у интересу грађана, Општинско веће је, пре закључивања расправе затражило од представника просветних установа и запослених у просвети мишљење и јасан став о предлогу "Еуролина", наведеном у допису.

 
У среду 52. скупштинско заседање

УТОРАК, 19. 02. 2018.

За среду је заказана 52. седница Скупштине општине Параћин на чијем дневном реду ће се наћи предлози Одлука о усвајању Извештаја о раду председника општине Параћин за 2018. годину, са извештајем о извршењу финансијског плана за период од 1. јануара до 31. децембра 2018. године, затим о усвајању Извештаја о раду Општинског већа за 2018. годину, са Извештајем о извршењу финансијског плана, као и Извештаја о раду Општинског јавног правобраниоца за 2018. годину, са извештајем о извршењу финансијског плана. Одборници ће разматратии извештаје о раду Управе за урбанизам, финансије, скупштинске и опште послове, Управе за инвестиције и одрживи развој, Управе за пољопривреду и локални економски развој и Управе за послове органа општине Параћин за 2018. године, са Извештајима о извршавању финасијских планова тих управа. На дневном реду је и Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје општине Параћин за 2018. годину. Седница почиње у 16 сати, а биће одржана у Сали председништва Управе за урбанизам, скупштинске и опште послове.

 
Из општинске својине отуђују се две њиве II класе

УТОРАК, 19. 02. 2018.

Комисија за спровођење поступка отуђења и давања у закуп земљишта у јавној својини општине Параћин, расписала је јавни оглас о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта прикупљањем писаних понуда. У циљу изградње објеката по условима утврђеним Генералним и Планом детаљне регулације насељеног места Параћин, из општинске својине, отуђују се две њиве друге класе, у Улици књаза Милоша, површине 15,33, односно 17,16 ари. Заинтересовани понуђачи, детаљније информације могу добити у Одељењу за урбанизам и имовинско правне послове сваког радног дана, где такође могу преузети припремљене обрасце и пратеће прилоге потребне за достављање понуда. Почетна цена ара земљишта које се отуђује, по проценама Пореске управе Министарства финансија, износи 1.003 евра, што је за прву парцелу 15.376 евра, за другу 17. 212, у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије, на дан уплате. За учешће у поступку утврђен је депозит 20 одсто почетне цене. Понуде Комисији за спровођење поступка отуђења у затвореним ковертама предају се лично на шалтеру број 7, Услужног центра општине Параћин, до 19. марта. Отварање је заказано за 20. март, од 11 сати, у просторијама Одељења за урбанизам и имовинско правне послове.

 
Због грипа, забрана посета у болницама

УТОРАК, 19. 02. 2018.

На територији Поморавског округа број оболелих од обољења сличних грипу за седму извештајну недељу је мањи у односу на претходну, а вирус грипа је утврђен код шест особа, рекла је др Весна Стефановић, начелница Центра за контолу и превенцију болести Завода за јавно здравље, у Ћуприји. На инфективном одељењу у Ћуприји је код једног пацијента са територије општине Рековац потврђен вирус грипа типа АХ1. Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравње "Поморавње" Ћуприја дао је препоруку о забрани посета у свим болницама на територији Поморавског округа.

 
У Културном центру промоција и предавање

УТОРАК, 19. 02. 2018.

У галерији Културног центра, у среду ће бити одржана промоција романа "Замке наивности" Светлане Андрејић. Почетак промоције заказан је за 19 сати. У петак, 22. фебруара, такође од 19 сати, на програму Културног центра је други део предавања о стресу, које ће одржати психолог Ивана Ћирић. За сва догађања у галерији Културног центра, улаз је слободан.

 
У Трешњевици оцењивање вина 2. марта

УТОРАК, 19. 02. 2018.

Произвођачи вина и ракије, који желе да њихови производи буду оцењени од стране стручњака, у склопу 19. Дана вина у Трешњевици, треба да припреме узорке, које ће екипе на терену сакупљати од 22. фебруара до 1. марта. Узорци ће бити оцењени 2. марта у преподневним сатима, а најбољи произвођачи проглашени и награде уручене на Винском балу, који ће бити одржан истог дана, од 19 сати у Дому културеу Трешњевици. Доделом награда и одржавањем Винског бала званично почиње програм овогодишњих Дана вина.

 
Састанак са представницима инвеститора МХЕ на Грзи

ПОНЕДЕЉАК, 18. 02. 2019.

 Како је у недељу објављено на званичној фејсбук страници општине Параћин: “На захтев инвеститора МХЕ на Грзи одржан је састанак у просторијама општине коме су присуствовали представници инвеститора, општинског одељења за урбанизам, грађевинске инспекције, као и председник општине. 

 Инвеститор је обавештен да је Скупштина општине на иницијативу око пет хиљада грађана - потписника петиције против изградње МХЕ на Грзи донела одлуку да се противи изградњи МХЕ на Грзи, а да су општинске службе и председник општине у складу са овом одлуком покренули процедуре код надлежних државних служби (Министарство животне средине, Завод за заштиту природе, Урбанистичка инспекција Министарства грађевине, Водопривредна инспекција итд.) да се поништи грађевинска дозвола за изградњу МХЕ на основу сумње да, на основу накнадних сазнања, постоје пропусти у поступку издавања услова неких државних јавних предузећа и из других разлога. Инвеститор је обавештен да је представка представника грађана - потписника петиције, са документацијом коју су доставили представници грађана, такође прослеђена надлежним државним институцијама и државним инспекцијама.

 Инвеститору је пренета забринутост грађана да би изградњом МХЕ могао да буде уништен живи свет у реци, да се наруши животна средина и амбијент излетишта, а на основу сличних примера на другим местима у Србији. Инвеститор је изнео тврдњу да поседује све потребне државне сагласности, да на основу урађених студија не постоји основаност за такву забринутост грађана, те да ће поступати у складу са законом и да ће инсистирати на поштовању закона и кад је реч о општинским и државним службама, а посебно ће инсистирати на поштовању законских рокова и због природе инвестиције коју намерава да спроведе и на законској одштети у случају непоштовања рокова.

 Инвеститору је препоручено да пре било каквих даљих корака ступи у контакт са представницима грађана који се противе изградњи МХЕ, као и са представницима покрета против изградње МХЕ на нивоу Србије, те да у сарадњи са стручњацима из ове области које предложе представници грађана који се противе изградњи МХЕ изради студију утицаја на животну средину (која по закону није обавезна) или другу адекватну студију којом ће се на објективан начин установити утицај евентуалне изградње МХЕ на животну средину и разјаснити све сумње грађана, а са стране општине је исказана спремност да у складу са законом се преузму и обавезе у изради овакве студије”, наведено је у саопштењу објављеном на званичној фејсбук страници општине Параћин. 

 

 
Трећи протест отпуштених стаклараца

ПОНЕДЕЉАК, 18. 02. 2019. 

Бивши радници Стакларе и протеклог петка одржали су протест. Овог пута протест је реализован и виду шетње, а прикључило се и доста грађана.

 

 
Заштитни зидови од поплава с обе стране Црнице

ПОНЕДЕЉАК, 18. 02. 2019. 

У ишчекивању мањег водостаја на Црници, погодног за извођење радова у минор кориту, по пројекту заштите Параћина од великих вода, изградњом новог система одбране од поплава, ангажовани извођач радова је захваљући лепом времену, интензивирао изградњу обалних заштитних зидова на три локације у граду. Припремни радови на изливању темеља, почели су и код Дневног центра Клуба за старе, уклањањем дела бетона са градског шеталишта уз само корито, где ће бити изграђени заштитни зидови од поплава.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online