NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Direktor Staklare kaže da će dugovanja biti izmirena, a račun deblokiran

Četvrtak, 30. 07. 2015. 

Jedan od uzroka problema u poslovanju Srpske fabrike stakla je cena energenata. Struju i gas ova fabrika plaća skuplje od fabrika u ostatku Evrope, što joj drastično povećava troškove i umanjuje konkurentnost. Još kada se pojave drugi problemi, pa nastanu dugovanja za energente, sledeći korak je ulazak u spiralu, po fabriku, loših dogadjanja, iz koje se teško izlazi, kaže generalni direktor Staklare, Borislav Vuković dodaje da bi, pre dva dana, potpisani protokol i multilateralna kompenzacija trebalo da omoguće fabrici da iz te spirale izadje.

 

 
Zahvalnice lokalnim donatorima koji su pomogli obnovu Odeljenja ginekologije

Četvrtak, 30. 07. 2015. 

Paraćinsko porodilište, u sklopu Opšte bolnice, kompletno je renovirano i opremljeno medicinskom i nemedicinskom opremom zahvaljujući “Fondaciji Dragice Nikolić”, a paralelno sa tim radovima, radilo se, u nešto manjem obimu, na renoviranju Odeljenja ginekologije, u čemu su nesebičnu pomoć pružili i paraćinski privrednici.

 

 
Novi mobilijar za igru dece na 4 lokacije u gradu

Četvrtak, 30. 07. 2015. 

Monteri firme “Megastil” iz Podgorice, koja je preko Kancelarije za obnovu, obezbedila 4 paketa parkovskog mobilijara za igru dece, postavili su elemente na jednoj od površina u gradu, koja ispunjava potrebne uslove zbog odgovarajućih dimenzija – u neposrednoj blizini trim staze i “borčevog” stadiona. Mobilijar osim ljuljaški i klackalica sadrži i peščani sat, dvorsku ogradu i druge interesantne elemente za igru dece. Još tri javne površine u gradu koje će zahvaljući ovoj donaciji biti obogaćene novim sadržajima su park Titov gaj, parkić Halić i novouredjena površina u Poenkareovoj ulici. Osim Paraćina, u koji je mobilijar prvo stigao, donaciju će dobiti još nekoliko, prošle godine, poplavljenih opština u Srbiji.

 

 
Prihvaćena još 4 Plana detaljen regulacije za uredjenje seoskih fudbalskih igrališta

Četvrtak, 30. 07. 2015.

 Pošto je Komisija za planove prihvatila rešenja izradjivača, Nacrti Planova detaljne regulacije za urejenje fudbalskih igrališta u Potočcu, Raševici, Šaludovcu i Drenovcu, na javnom uvidu su do 28. avgusta. U tom roku meštani mogu odeljenju za urbanizam dostaviti pisane sugestije i predloge u vezi predloženih rešenja. Njih će na javnoj sednici, zakazanoj za 1. septembar, razmatrati nadležna Komisija i ukoliko ima osnova, uvrstiti ih u planove.

 Na skupovima, povodom donošenja Planova predstavnici Komisije i predsednik opštine, meštanima predstavljaju rešenja izradjivača i pozivaju ih da se sugestijama i predlozima direktno uključe. Planovi su, pored ostalog, osnov za pribavljanje zemljišta dimenzija odgovarajućih za standardne fudbalske terene, kao i rešavanje drugih probelema karakterističnih za konkretno selo. Takvi skupovi održani su u Gornjem Vidovu, Davidovcu i Izvoru, čiji su Nacrti na javnom uvidu do 1. avgusta, zatim Gornjoj Mutnici, za kojuuvid traje do 3. avgusta, kao i u Potočcu, koji će uz Nacrte za Raševicu, Šaludovac i Drenovac, biti na javnom uvidu narednih mesec dana.

 Planovi su izloženi u prostorijama urbanizma, mogu se pogledati i na zvaničnoj interenet strani opštine, a javni skupovi na kojima će ih predstavnik Komisije i predsednik opštine direktno obrazložiti meštanima, zakazani su u Raševici, za petak, 31. jul, u prostorijama škole a u Šaludovcu, za ponedeljak, 3. avgust, u Domu kulture. Početak oba skupa je u 20:30h.

 
U avgustu Kulturno leto

Četvrtak, 30. 07. 2015. 

Kulturno leto ove sezone održaće se tokom avgusta, na letnjoj sceni paraćinskog Pozorišta. Stand Up nastupi, koncerti gudačkog kvarteta, duodrame i monodrame smanjivaće se svakog petka i subote od 21 čas.

 

 
Posle rekonstrukcije i dodatnih korekcija bazen u Hali otvoren za posetioce

Četvrtak, 30. 07. 2015. 

Posle rekonstrukcije i dodatnih korekcija radova na zatvorenom bazenu u Hali sportova, bazen je spreman za korisnike, prema uobičajenom rasporedu.

 

 
Otvoreno porodilište, nakon renoviranja koje je finansirala “Fondacija Dragice Nikolić”

Sreda, 29. 07. 2015. 

Paraćinsko porodilište, koje radi u sastavu Opšte bolnice, danas je otvoreno, nakon kompletnog renoviranja koje je finansirala “Fondacija Dragice Nikolić”.

 

 
Zaposleni u Srpskoj fabrici stakla mogu da odahnu?

Sreda, 29. 07. 2015.

  Potpisivanjem protokola koji reguliše otplatu duga fabrike za utrošeni gas i električnu energiju, otklonjena je opasnost od obustave isporuke električne energije ili gasa, zbog čega bi proizvodnja bila prekinuta, a moguća šteta bi je na duži period onemogućila.

 Naime, protokolom je regulisano da Staklara do 3. avgusta plati deo od 698 miliona dinara koliko duguje za gas i oko 200 miliona dinara, koliko duguje za električnu energiju, a da kompletna dugovanja isplati do 27. avgusta. Ako 3. avgusta dogovorena sredstva budu uplaćena, račun fabrike, koji je blokirao “Srbijagas”, biće deblokiran.

 Generalni direktor fabrike, Borislav Vuković, rekao je da će sredstva za izmirenje dugovanja biti prebačena sa računa iz inostranstva, a deo treba da bude obezbedjen realizacijom multilarne kompenzacije, koja je, takodje, dogovorena, a u okviru koje bi država platila svoj dug od pre tri godine, na ime otpremnine za radnike koji su otišli iz fabrike.

 Vuković je rekao i da je Agencija za privatizaciju krajem juna obavestila Srpsku fabriku stakla da je kontrola pokazala da je kupoprodajni ugovor realizovan u potpunosti, tako da je fabrika pokrenula proceduru koja će omogućiti da bugarski konzorcijum, koji sada ima 45 odsto vlasništva, postane većinski vlasnik.

 
Donacija u parkovskom mobilijaru za nekoliko poplavljenih opština, medju kojima i Paraćin

Sreda, 29. 07. 2015. 

Podgorička firma “Megastil” je, preko republičke Kancelarije za obnovu, obezbedila donaciju u parkovskom mobilijaru za nekoliko poplavljenih opština u Srbiji, medju kojima je i Paraćin. Direktor te firme je, na prijemu kod predsednika opštine Paraćin, pored ostalog istakao da firma ima bogat proizvodni asortiman, ali da je odluka da donacija bude namenjena upravo deci. Stručnjaci iz Direkcije za izgradnju odabrali su tri lokacije za postavljanje donacije, četvrta se još uvek razmatra.

 

 
Konačna rang lista za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Sreda, 29. 07. 2015.

 Juče je objavljena konačna lista reda prvenstva izbeglica koje su konkurisale za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem stanova u zakup, na odredjeno vreme, sa mogućnošću kupovine. Lista se nalazi na oglasnoj tabli u zgradi Opštinske uprave, a zainteresovani je mogu naći i na internet stranici Komesarijata za izbeglice i migracije.  

 Javni poziv za stambeno zbrinjavanje izbeglica koje su taj status stekle u periodu od 1991. do 1995. godine je objavljen 7. novembra prošle godine. Na osnovu ugovora opštine Paraćin i Komesarijata za izbeglice, sklopljenog u okviru Regionalnog stambenog programa, javni poziv je obuhvatio 20 stambenih jedinica.

 
I ovog leta, u blizini Drenovca, na nalazištu iz doba neolita, arheološka iskopavanja

Sreda, 29. 07. 2015. 

U blizini Drenovca, na najznačajnijem nalazištu iz doba neolita, privode se kraju ovogodišnja arheološka iskopavanja pod balonom, koji obuhvata četiri terena i na kome su se grupe studenata smenjivale proteklih mesec dana.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

2 posetioca/posetilaca online