НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Тестирање на корону на лични захтев

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020. 

Параћински Дом здравља припремио је посебан објекат на улазу у болнички круг, у коме је предвиђено узимање узорака за тестирање на корона вирус, на лични захтев грађана.

 

 
Успешно тестирана бустер станица

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020. 

Бустер станица, која је изграђена у склопу изградње новог цевовода, од Горуња према главном резервоару, током викенда је успешно тестирана. Она ће омогућити да се вода из допунских бунара "шаље" цевовододом до главног резервоара, на Карађорђевом брду, у циљу подизања залиха воде која се даље дистрибуира граду. Овакав начин стварања додатних резерви воде заживеће већ за неколико дана, чим буду завршени још неки ситнији радови, каже директор параћинског "Водовода", Небојша Симић.

 

 
И 493. седница већа е-путем

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020.

 По истеку времена за дискусију по тачкама достављеним за разматрање за 493. седницу, без примедби и предлога, Општинско веће је упутило Скупштини на усвајање по хитном поступку, претходно утврђено Решење о отуђењу из јавне својине општине Параћин, непосредном погодбом у корист Весне Милетић, из Стубице. Изјашњавајући се даље по дневном реду, сви чланови већа, присутни на електронској седници, гласали су за Измене плана и програма рада са финансијским планом за 2020. годину Машинско електротехничке школе Параћин.

 

 
И 99. седница Скупштине "гласањем на даљину"

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020.

 По посебном Пословнику, којим је регулисан рад Скупштине општине Параћин на даљину, 99. скупштинско заседње заказано је за среду, 27. мај. Одборницима је електронским путем достављен дневни ред од 12 тачака, образложених у материјалу и обавештење о времену одређеном за потврђивање присуства електронској седници, дискусију о предложеним актима, слање предлога и примедби, као и времену у коме ће бити спроведено електронско гласање. На 99. седници Скупштина општине Параћин одлучиваће о предлозима Одлуке о покретању поступка давања на коришћење привремених објеката, стубова јавне расвете и подземних канала у општинској својини јавним надметањем – прикупљањем писаних понуда, с тим у вези и Решења о формирању Комисије за спровођење поступка, Анексу Уговора о закупу пословно производног простора, Решењима о отуђењу из јавне својине неизграђеног грађевинског земљишта ради изградње објеката у индустријској Зони Змич у корист београдске фирме "ПЛАСТ АНД МЕТАЛ ХОЛДИНГ" ДОО и Радисава Милорадовића, из Ћуприје, Анексима уговора о обезбеђивању средстава за вршење оснивачких права у 2020. између општине и Дома здравља, односно општине и Центра за социјални рад. Скупштина ће се изјашњавати и о још четири извештаја - о стању безбедности саобраћаја на територији општине Параћин у 2019. години, прошлогодишњем раду са финансијским извештајима ПУ "Бамби", Културног центра и Центра за социјални рад.

 

 
Црвени крст до сада поделио преко 8 тона помоћи

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020.

 Током четири дана расподеле хуманитарних пакета социјално угроженим лицима ромске националности у параћинској општини, локална организација Црвеног крста поделила је преко 8 тона помоћи у храни и средствима за хигијену. У те сврхе, Црвени крст Србије је, посредством министарства надлежног за социјалну политику, обезбедио 550 пакета, које лица са спискова које је утврдила, за то формирана Комисија представника удружења Рома, Центра за социјални рад, општине Параћин и Црвеног крста, преузимају у Црвеном крсту, сваког радног дана од 10 до 14 сати. Закључно до суботе, пакете је преузело око 350 породица, које живе у такозваним субстандрадним насељима, а расподела преосталог броја, настављена је данас и трајаће до среде, 27. маја.

 

 
У среду први третман сузбијања комараца у 2020.

ПОНЕДЕЉАК, 25. 05. 2020.

 По државном Програму сузбијања комараца на територији Републике Србије, у који је општина Параћин укључена од прошле године, први овогодишњи третман, планиран је за 27. мај, уколико временски услови буду дозвољавали. Ларвицидним третманом биће обухваћене локације на подручју параћинске општине, утврђене мониторингом надлженог министарства. Као и претходних година сузбијање ларви комараца поверено је београдској фирми "Еко-дез", чије ће екипе, одговарајућим препаратима третирати потенцијална жаришта комараца, на територији општине Параћин, у среду, од 9 до 18 сати.

 

 
Преминуло 19 особа са листе позитивних

ПЕТАК, 22. 05. 2020.

  Према речима помоћнице директора параћинског Дома здравља, докторке Снежане Никодијевић, до 15. маја укупно је 921 особа из општине Параћин тестирана на корона вирус, од тог броја су 544 узорка за тестирање узета у параћинској Ковид амбуланти.

 149 лица било је позитивно и до половине маја само њих неколико је било на болничком лечењу, док су остали излечени и пуштени кући на даљи опоравак.

 Од почетка епидемије, са листе позитивних, са територије параћинске општине, преминуло је 19 лица, од којих 8 жена и 11 мушкараца. Сви преминули имали су придружене, хроничне болести, а највише је било дијабетичара и корисника хемодијализе.

 Иначе, према подацима Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", објављених на сајту Владе Србије, у рубрици Ковид-19, укупан број регистрованих случајева, позитивних на овај вирус, са територије параћинске општине, закључно до 21. маја у 14 сати, је 158.

 

 
Од понедељка ће већи број деце моћи у вртић

ПЕТАК, 22. 05. 2020. 

После добијања инструкција из Министарства просвете, науке и технолошког развоја да, у складу са просторним, кадровским и материјалним могућностима изађе у сусрет већем броју породица, чији родитељи нису у могућности да обезбеде потврде од својих послодаваца за неопходан рад на радном месту, због повратка деце у вртић, Предшколска установа "Бамби" је обавестила родитеље, који немају другу могућност за збрињавање деце да, од понедељка, 25. маја, доводе децу у вртиће. За пријем ће бити неопходна потврда педијатра о здравственом стању детета, не старија од 7 дана, а и даље ће се радити тријажа и деце и родитеља, приликом пријема.

 

 
Средство за дезинфекцију и даље доступно

ПЕТАК, 22. 05. 2020. 

Цистерна са средством за дезинфекцију спољашњег простора, коју је параћински водовод за време ванредног стања услед корона вируса, обезбедио на захтев Штаба за ванредне ситуације, а која је до недавно свакодневно била постављена испред цркве, сада је због уштеде ресурса постављена испред градског водовода, како се не би свакодневно ангажовао камион, односно радник Водовода за тај посао, јер је неопходно да буду ангажовани на редовним пословима. Средство је и даље доступно грађанима.

 

 
Дозвољено окупљање до 100 људи на јавном месту

ПЕТАК, 22. 05. 2020.

 Наредбом министра здравља, Златибора Лончара, објављеној 21. маја у Службеном гласнику, број људи чије је окупљање дозвољено на јавним местима, затвореном или отвореном простору, повећан је са 50, на 100. У наредби се наводи да се забрањује јавно окупљање више од 100 људи, било да је у питању затворени или отворени простор и додаје да се приликом јавних окупљања морају примењивати све превентивне мере - растојање веће од два метра и коришћење заштитне опреме (маске и рукавице).

 Иначе, претходно је било дозвољено да се на јавним скуповима окупи највише до 50 људи.

 

 
Први ребаланс овогодишњег буџета

ПЕТАК, 22. 05. 2020.

 На 98. седници Скупштине, која је одржана 15. маја, већина одборника је усвојила први ребаланс буџета општине за ову годину. Како је у образложењу прве измене буџета наведено, ребаланс је покушај да се рационалније поставе одређени издаци и расходи, пронађу унутрашње резерве, прерасподеле средства на приоритетне позиције, које су то постале током првог квартала, услед епидемије корона вируса и увођења ванредног стања. Због увођења мера, које је донела Влада Србије, локалним буџетима је драстично угрожена ликвидност, па је самим тим функционисање локалних заједница озбиљно доведено у питање. Државне мере су утицале и на то да се неки трошкови буџетских корисника смање, као што је неодржавање разних манифестација, а рад запослених од куће омогућио је, између осталог, уштеду на трошковима превоза.

 На 98. седници Скупштине одборници су усвојили Предлог првог ребаланса, где су основни текући приходи и примања из основне одлуке остали непромењени. Буџет је остао у том делу на милијарду и по динара, само је извршена прерасподела између буџетских корисника, у износу од 38 милиона, каже начелник Одељења за буџет, Слободан Јанковић. Он каже да је Управа за инвестиције, која је носилац капиталних пројеката важних за општину, због пада буџетских прихода постигла споразуме са извођачима радова да се обавезе плаћања из ове године одложе за 2021. и делом за 2022. годину, па су тако ослобођена средства за надомештање позиције за плаћање јавне расвете, где је настао проблем.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online