NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Opštini Paraćin Povelja za lidera održivog razvoja

Petak, 27. 03. 2015. 

U Kruševcu je održana 2. Konvencija CEDEF godišnjeg programa za lidere održivog razvoja, kojoj su prisutvovali predstavnici 57 gradova i opština Srbije. Opština Paraćin je jedna od 20 koje su, ovom prilikom, odlikovane Poveljom za lidere održivog razvoja.

 

 
Završena trodnevna obuka članova opštinskog Saveta za bezbednost

Petak, 27. 03. 2015. 

Trodnevni seminar OEBS-a, za članove Saveta za bezbednost opštine Paraćin, danas je završen, a zadatak obuke ispunjen, definisanjem vizije “Bezbedna opština Paraćin”, koja će, kroz naredne faze, prerasti u realizaciju akcionog plana.

 

 
Odlukom Skupštine ukida se noćno dežurstvo gradske apoteke

Petak, 27. 03. 2015. 

Gradska apoteka od 1. aprila neće raditi neprekidno, već samo danju, a do koliko sati biće dogovoreno ovih dana. Ovakvu odluku su na predlog Opštinskog veća doneli odbornici u Skupštini opštine Paraćin, glasajući za Odluku o izmeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata, na teritoriji opštine. Razlog je nemogućnost apoteke da i dalje plaća noćni rad zaposlenih, iz sopstvenih sredstava.

 

 
3. “Sajam vina” u Paraćinu okupio 30 izlagača iz Srbije

Petak, 27. 03. 2015. 

“Sajam vina” kojim se zvanično završava ovogodišnja manifestacija “Dani vina”, danas je organizovan u Paraćinu, uz učešće blizu 30 izlagača, iz gradova i opština u Srbiji.

 

 
Motivacija učenika u nastavnom procesu

Petak, 27. 03. 2015. 

Paraćinsko Društvo učitelja organizovalo je danas seminar na temu motivacije učenika u nastavnom procesu. Seminar je održan u osnovnoj školi “Djura Jakšić”, realizatori su članovi niškog Društva učitelja, a učesnika je bilo tridesetak. Seminar učesnicima donosi bodove za stručno usavršavanje.

 

 
Pri kraju tenderi za sredjivanje domova kulture i objekata mesnih zajednica u još 3 sela

Petak, 27. 03. 2015.

 U nastavku procedure izbora izvodjača radova na objektima domova kulture i mesnih zajednica u selima paraćinske opštine, otvorena je tenderska dokumentacija za nastavak, prošle godine započetih radova, u Buljanu, Davidovcu i Popovcu.

 Tenderska dokumentacija zaintersovanih potencijalnih izvodjača, otvara se za svaki objekat posebno, tako da su otvorene ponude pristigle za još tri sela, gde se po ovogodišnjem planu nastavljaju ranije započeti radovi. U prvoj fazi, ukoliko je neophodno, uglavnom se izvode radovi na sanaciji krovova, kako bi se zgrade zaštitile od propadanja, u sledećim fazama, ostali radovi, da bi se objekti, koji su uglavnom dotrajali, ali ih meštani seoskih mesnih zajednica, sve češće ističu kao prioritet, priveli nameni.

 Za nastavak radova na Domu kulture u Buljanu, gde je prošle godine rekonstruisan krov, ove planirano spuštanje plafona u sali Doma, na tender se javilo 11 ponudjača. Procenjena vrednost radova je 500 hiljada dinara, po zapisniku o otvaranju ponuda, najpovoljniju je dala grupa ponudjača iz Paraćina, “Nips” i “Zantska radnja M i M”.

 Posle prošlogodišnje sanacije krova, za ovogodišnje kompletno uredjivanje dve prostorije Doma u Davidovcu, procenjene vrednosti 300 hiljada, od pristiglih 9, najpovoljnija je zajednička ponuda kruševačkih firmi “Neve M” i “Milojević” DOO.

 Za spuštanje plafona u objektu mesne zajednice Popovac, posle prošlogodišnjih radova na krovu, javilo se 5 ponudjača. Procenjena vrednost radova je 150 hiljada dinara, napovoljniju ponudu dao je paraćinski “Spektar invest”.

 
Opštini Paraćin “Povelja za lidera održivog razvoja”

Četvrtak, 26. 03. 2015.

U Kruševcu je održana 2. Konvencija CEDEF godišnjeg programa za lidere održivog razvoja, na kojoj su prisustvoali predstavnici 57 gradova i opština Srbije.

 Cilj ovog projekta je da okupi sve opštine i gradove, na pet regionalnih skupova i stvaranje jedinstvene baze podataka o projektima, koji će na završnom investicionom samitu biti predstavljeni investitorima, sa kojima CEDEF ima odlične kontakte. Prisutnima je predstavljeno 10 najjačih lidera u zemlji iz oblasti kojima se bave, koji su održali kratke prezentacije.

 Na kraju današnje konvencije, uručene su povelje za lidere održivog razvoja, predstavnicima 20 opština i gradova, medju kojima je i opština Paraćin, a povelju je primio zamenik predsednika opštine, Jugoslav Lukić.

 Jedan od kriterijuma za izbor dobitnika povelja za lidere održivog razvoja, bila je realna izvodljivost projekata, čije su faze realizacije isplanirane i predvidjene budžetom. Delegacija opštine Paraćin, zatim je, prisustvovala panel diskusijama iz oblasti energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, za šta već ima projekte, po kojima je prepoznata kao opština koja želi da poboljša uslove života svojih gradjana. 

 
Zahtev tri odbornika za formiranje nove Odborničke grupe, odložen iz proceduralnih razloga

Četvrtak, 26. 03. 2015. 

Juče je zbog proceduralnih razloga odloženo formiranje nove Odborničke grupe u Skupštini opštine Paraćin, koje su zatražila tri odbornika. Time je počela 40. sednica Skupštine, na kojoj su donete odluke od značaja za infrastrukturu opšine.

 

 
Na poslednjoj sednici Skupštine izmenjena Odluka o socijalnoj zaštiti

Četvrtak, 26. 03. 2015.

 Odlukom odbornika Skupštine opštine Paraćin izmenjena je Odluka o socijalnoj zaštiti opštine Paraćin, u delu koji se odnosi na subvencionisani prevoz. Dve su značajne novine: prva da, pored starih lica i učenika srednjih škola i lica koja koriste materijalnu pomoć Centra za socijalni rad, mogu da dobiju subvencije za prevoz, ukoliko u budžetu opštine ima para za to.

 Kao i do sada, lica starija od 75 godina besplatno koriste prevoz u prigradskom linijskom saobraćaju, lica izmedju 65 i 75 godina plaćaju polovinu karte. Rešenje kojim se utvrdjuje visina iznosa subvencije donosi predsednik opštine, za svaku budžetsku godinu, u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava.

 Pravo na subvenciju imaju i učenici srednjih škola, koji ispunjavaju utvrdjene kriterijume. Oni su u obavezi da od 1. do 10. u mesecu dostavljaju Odeljenju za javne službe i lokalni ekonomski razvoj fotokopije: mesečne karte, markice za tekući mesec i kartice tekućeg računa. Ako učenik nema otvoren tekući račun, dostavlja fotokopiju lične karte i fotokopiju tekućeg računa roditelja ili staratelja. To je potrebno, zbog novine, da se novac za subvenciju prevoza ne uplaćuje više prevozniku, već na tekuće račune korisnika subvencije.

 Inače, u toku je priprema Koncesionog akta i konkursne dokumentacije za davanje koncesije za prevoz na teritoriji opštine Paraćin. Sadašnji prevoznik “Eurolin” je, pre izvesnog vremena, raskinuo ugovor sa opštinom za prigradski prevoz i sada sledi raspisivanje konkursa, za novog prevoznika.

 
Volonterska akcija - “Delimo znanje”

Četvrtak, 26. 03. 2015. 

Radionicom o marketingu, u Ekonomsko trgovinskoj školi, danas je počelo sprovodjenje volonterske akcije pod nazivom “Delimo znanje”. Akciju je organizovala kompanija “Holcim”, u saradnji sa paraćinskim srednjim školama.

 

 
“Paraćin kroz vreme”, u Beogradu

Četvrtak, 26. 03. 2015. 

Fotografije Paraćina iz prošlosti i novijeg doba, povezane posebnom fotografskom tehnikom, autora Bobana Jelisavčića izložene su u prostorijama Udruženja Paraćinaca, u Beogradu, na inicijativu članova tog udruženja, a u realizaciji paraćinske Turističke organizacije.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

1 posetilac online