NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Radovi na rekonstrukciji vrtića “Plavi zec”

21.5.2016.
Radovi na rekonstrukciji vrtića “Plavi zec” teku po planu. Centralna kuhinja koja je deo tog vrtića biće završena do početka naredne nedelje, a onda sledi čišćenje i puštanje u rad, što će znatno olakšati situaciju u svim vrtićima Predškolske ustanove “Bambi”. Oštećenja u vrtiću “Plavi zec” postala su vidljiva posle majskih poplava 2014. godine. Zbog sleganja dela zgrade bilo je neophodno zameniti kanalizaciju, sanirati taj deo zgrade, uraditi sanitarne čvorove i terase. Za sada je dobar deo posla u vrtiću uradjen ali će po završetku tih radova krenuti sredjivanje aneksa, koje će biti brže i lakše. Vrtić po letnjem rasporedu ne radi u julu, tako da će mališani ući u kompletno sredjen objekat u avgustu. Prošle godine je na vrtiću uradjen novi krov sa prednje strane, sada je završen i drugi deo krova. Radovi na sanaciji vrtića finansirani su iz fonda Evropske unije.

 
U utorak 2. sednica Skupštine opštine

21.5.2016.
Predsednik Skupštine opštine Paraćin, Dragan Mitić zakazao je drugu sednicu Skupštine u novom sazivu za utorak, 24. maj. Na dnevnom redu sednice je samo jedna tačka - Predlog godišnjeg programa zaštite, uredjenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine za 2016. godinu. Ovaj predlog je Opštinsko veće prihvatilo 13. maja i uputilo Skupštini na usvajanje, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ministarstvo je dalo saglasnost na Predlog godišnjeg programa 16. maja, tako da su ispunjeni svi uslovi da Skupština opštine odlučuje o ovom predlogu. U materijalu za sednicu nalazi se i Zapisnik sa sednice Komisije za izradu Predloga godišnjeg programa zaštite, uredjenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, koja je održana 16. maja, a na kojoj je utvrdjen spisak parcela koje se vode kao državna svojina, a koje nije moguće predvideti za davanje u zakup, a sve te parcele su prikazane u predlogu. Sednica će biti održana u sali predsedništva u zgradi Opštinske uprave, početak je zakazan za 16 sati.

 
U cilju radnog angažovanja nezaposlenih lica

21.5.2016.
Čim Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Paraćin potpišu sporazum, biće raspisan konkurs za javne radove koji će omogućiti radno angažovanje 44 nezaposlenih sa liste Nacionalne službe. Naime, Nacionalna služba za zapošljavanje i paraćinska opština udružiće 4,6 miliona dinara za javne radove koji će angažovati 39 nezaposlenih i stručnu praksu za pet lica sa liste nezaposlenih. Sredstva će biti udružena u odnosu: 51 odsto opština, 49 odsto Nacionalna služba. To znači da će opština obezbediti 2,4 miliona a nacionalna služba 2,2 miliona dinara. Paraćinski Lokalni savet za zapošljavanje je održao sastanak povodom udruživanja sredstava a na temu utvrdjivanja uslova konkursa za javne radove i stručnu praksu i pripreme potrebne dokumentacije za njegovo raspisivanje.

 
Obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije

21.5.2016.
Po ugovoru sa firmom “Boja Sombor” i Direkcije za izgradnju opštine Paraćin, u okviru ovogodišnjeg programa održavanja saobraćajnica, posle obeležavanja horizontalne signalizacije u zonama gradskih škola i ulica u gradu i uporedo obeležavanja lokalnih putnih pravca, ekipe će posao nastaviti na parkinzima u gradu. Učesnici u saobraćaju bi ovih dana trebalo da obrate malo više pažnje i da u toku radova na obeležavanju parking mesta, ukolne svoja vozila sa parkirališta, kako bi izvođač nesmetano obavio posao.

 
Upis u prvi razred paraćinskih srednjih škola

21.5.2016.
Po konkursu Ministrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za upis učenika u prvi razred srednjih škola, školske 2016-2017 godine, Gimnazija Paraćin će upisati 4 odeljenja. Predviđeno je ukupno 120 đaka, dva odeljenja društveno-jezičkog i po jedno odeljenje prirodno-matematičkog i opšteg smera. Paraćinskoj Hemijsko-tehnološkoj školi odobren je upis 5 odeljenja, 7 obrazovanih profila, ukupno 150 učenika. U četvorogodišnjem trajanju to su farmaceutski tehničar, tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, tehničar zaštite životne sredine, proizvođač prehrambenih proizvoda, kao i pekar, ženski frizer i manikir pedikir u trajanju od tri godine. Ekonomsko-trgovinska i Mašinsko-eletrotehnička, očekuju da sagalsnosti nadležnog Ministrstva u vezi određenih smerova stignu sledeće nedelje, kako bi pred buduće srednjoškolce izašle sa tačnim informacijama o obrazovnim profilima, broju odeljenja i đaka koje će upisati u prvi razred predstojeće školske godine.

 
Književne nagrade dodeljene Biljani Babanić i Aleksandru Stojadinoviću

21.5.2016. 

Neformalna Srpska duhovna akademija iz Paraćina dodelila je juče u Gradskoj biblioteci u Paraćinu nagrade najboljim književnicima i pesnicima po izboru njenog žirija. Medju dobitnicima su i Paraćinci Biljana Babanić i doktor Aleksandar Stojadinović.

  

 
Od 25. maja “Sportsko leto 2016.”

21.5.2016.
U okviru ovogodišnjeg “Sportskog leta”, saradnici Sportskog saveza opštine Paraćin, organizatora ove, već tradicionalne manifestacije, od srede, 25. maja, počinju obilazak seoskih škola kako bi se ekipe blagovremeno prijavile za takmičenja koja će u matičnim odeljenjima početi 1. juna. Organizatori će 25. maja obići škole u Donjoj Mutnici, Buljanu, Popovcu i Stubici. Za 26. najavljen je obilazak škola u Potočcu, Sikirici, Drenovcu i Busilovcu. Takmičenja u malom fudbalu, odbojci, stonom tenisu, basketu i šahu u seoskim matičnim školama održavaće se od 1. do 7. juna, a ukoliko bude više prijavljenih ekipa, dodatni datumi su 8. i 9. jun. U daljem planu obilaska gradskih osnovnih i srednjih škola, 27. maja sportski saradnici organizatora obići će škole “Momčilo Popović” i “Radoje Domanović”, 30. “Stevan Jakovljević” i “Đura Jakšić”, a 31. Ekonomsko-trgovinsku, Tehnološku, Mašinsko-elektrotehničku i Gimnaziju. I ove godine u “Sportsko leto”, kroz odgovarajuće sportske aktivnosti primerene uzrastu, biće uključeni i predškolci u vrtićima Predškolske ustanove “Bambi”.

 
Finale centralne Srbije “Turnira 3x3” i ove godine u Paraćinu

21.5.2016.
Ljubitelji basketa 3x3, koji se igra u specifičnoj atmosferi i atraktivnim uslovima, imaće mogućnost da i ovog leta, u Paraćinu, po treći put, prate finale centralne Srbije. Kvalifikacije su počele 14. maja u Kragujevcu, a finale u Paraćinu najavljeno je za 3. jul. Organizatori, Košarkaški Savez Srbije i Internacionalna košarkaška federacija FIBA, treću godinu za redom, poverili su organizaciju Sportskom savezu opštine Paraćin. Publika koja je prethodnih godina pratila utakmice u Paraćinu, zna da može očekivati basketaške majstorije, koje se ne viđaju često. Kvalifikacije Srbije organizuju se u Vršcu, 23. i 24. jula, a finale 6. avgusta, čiji će domaćin biti naknadno utvrđen.

 
Uredjenje jednog od poljskih puteva u Raševici

20.5.2016. 

Prošle godine u avgustu su u Raševici sredjivani brdski putevi, a ove godine poljski. U toku su radovi na poljskom putu koji se račva kroz polja. To je put iz prve grupe puteva i biće sredjen u dužini od 400 metara. Predsednik Saveta mesne zajednice Zoran Petrović kaže da su u Raševici mnogi poljski putevi u lošem stanju zbog čestog izlivanja Velike Morave, da jedino opština pomaže ali da to nije dovoljno kako bi svi ti putevi bili dovedeni u red.

  

 
Savez omladine Paraćin postavlja “kuke solidarnosti”

20.5.2016. 

Postavljanjem “kuka solidarnosti” iza gradske apoteke, Savez omladine Paraćin, pokrenuo je još jednu humanitarnu akciju pomoći socijalno najugroženijim sugrađanima. Građani tu mogu da ostave hranu i odeću, koja će biti od koristi najugroženijima. Savez namerava da “kuke” postavi na još nekoliko lokacija u gradu i istovremeno podseća da akcija prikupljanja para za lečenje i operaciju petogodišnjeg Vukašina Despotovića, još uvek traje.

  

 
Maturantski ples u centru grada

20.5.2016. 

Paraćinski srednjoškolci koji završavaju školovanje, odigrali su na glavnom gradskom trgu, tačno u podne, kvadril i tako su zajedno sa maturantima u brojnim evropskim gradovima obeležili kraj jednog, za njih veoma značajnog, perioda. Posle kvadrila, za koji kažu da nije komplikovan, maturanti su zaigrali kolo i nastavili druženje na trgu.

  

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU