НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Одмиче изградња избегличке зграде у Данкову

УТОРАК, 16. 01. 2018.

 Почетком априла прошле године, свечано је положен камен темељац за изградњу зграде са 20 станова за избегла и прогнана лица са територије бивше Југославије, у присуству бројних гостију и представника Владе и Комесаријата за избеглице. Од тада, посао изградње зграде одмиче планираном динамиком, а рок за завршетак радова је почетак марта. Зграда за избеглице налази се на углу Синђелићеве i Норвешке 66, у близини постојећих објеката исте намене, а њена изградња је део великог пројекта стамбеног збрињавања, на чему је Комесаријат за избеглице дуго и истрајно радио. Овај пројекат вредан је више од 13 милиона евра и спада у стамбени пројекат Републике Србије, у оквиру кога ће бити изграђени станови за око 900 породица избеглих и прогнаних у неколико градова Србије. Пројекат се финансира средствима Европске уније и бројних донатора, уз подршку ОЕБС-а И УНХЦР-а.

 

 
ПГР на поновљеном јавном увиду

УТОРАК, 16. 01. 2018. 

План генералне регулације насељеног места Параћин, у поступку је поновљеног јавног увида, због суштинских измена, на основу уважених примедби грађана и правних лица, достављених Одељењу за урбанизам, за време првог јавног увида, прошле године. Документ се може видети на општинском сајту у делу "Конкурси и јавни огласи" и биће изложен у просторијама Одељења за урбанизам, до 26. јануара.

 

 
Од око 150, регистровано 60 зграда

УТОРАК, 16. 01. 2018.

 Од почетка увођења законске обавезе регистровања стамбених заједница, на територији параћинске општине, регистрацију је обавило 60 Скупштина станара, које су, као неопходан корак, одржале изборне Скупштине за управнике и обавиле комплетну процедуру код овлашћеног регистратора за општину Параћин.

 На локалу их, према проценама Републичког геодетског завода укупно има око 150, што значи да је више од две трећине испунило обавезу утврђену Законом о становању и одржавању стамбених зграда.

 По упутствима ресорног републичког Министарства грађевине о увођењу принудне управе у стамбене заједнице које не изаберу, односно не ангажују лиценцираног професионалног управника на време, у припреми је општинска Одлука о утврђивању накнада за текуће инвестиционо одржавање зграда и накнада за рад принудних управника стамбених и стамбено пословних објеката. До утврђивања и примене тих аката, станари имају могућност да обаве процедуру избора и региструју стамбене заједнице у просторијама Паркинг сервиса, у Улици владике Николаја Велимировића, каже Иван Ружић, овлашћени регистратор за општину Параћин. 

 

 
У петак стручна предавања за пољопривреднике

УТОРАК, 16. 01. 2018.

 Општина Параћин, односно Служба за пољопривреду ће, у сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом из Јагодине, у петак, 19. јануара, организовати стручна предавања за пољопривреднике. Инжењери пољопривреде Мира Миљковић, Дејан Јоцић, Ружица Ђукић и Драган Мијушковић говориће на теме уписа у виноградарски регистар, поступцима при оснивању задруга, принципима органске производње и ИПАРД програмима, односно мерама. Предавања ће бити одржана у просторијама Pредседништва општине Параћин, од 11 сати.

 Иначе, јавни позиви за ИПАРД пројекте за подстицаје у физичку имовину пољопривредних газдинстава, за куповину нове механизације, опреме и куповину трактора отворени су до 26. фебруара ове године.

 ПССС из Јагодине и општинска Служба за пољоприврдеу даће све неопходне инструкције и упутства да би пољопривредницима олакшали и прикупљање документације и испуњавање одређених услова за конкурисање.

 

 
Дреновчани шампиони Фестивала у Белорусији

УТОРАК, 16. 01. 2018.

 Културно уметничко друштво "Спасовдански вез" из Дреновца освојило је 1. место на Међународном фестивалу фолклора "Ми смо заједно". који је одржан у белоруском граду Бресту. Поред чланова Културно уметничког друштва "Опленац" из Тополе, Дреновчани су били једини од представника из Србије. Конкуренција је била јака, с обзиром на то да су наступили и чланови познатих КУД-ова из Русије, Украјине и Пољске. Кореографије са којима су "Спасовданци" наступили у такмичарском делу су биле Игре из Шумадије, Лесковца и Пчиње, а осим такмичења, ревијални наступ Дреновчани су имали са локалним ансамблима у месту Острометчево, у близини Бреста.

 

 
Други дан Спортске зиме на селу

УТОРАК, 16. 01. 2018. 

Другог дана Спортске зиме на селу, одбојка је у Сикирици окупила 14 екипа.

 

 
Општинско такмичење у кошарци

УТОРАК, 16. 01. 2018.

 Општинско такмичење у кошарци за екипе основних школа одржано је данас у СРЦ "7. јул", а у категорији девојчица у финалу победила је екипа основне школе "Стеван Јаковљевић".

 У мушкој конкуренцији победник је екипа школе "Момчило Поповић". На такмичењу је учествовало укупно 8 екипа.

 Сутра ће бити одигране и утакмице у категорији средњих школа, такође у Хали спортова, од 9 сати. Организатор такмичења је Савез за школски спорт општине Параћин.

 

 
20 милиона за пројекат реконструкције ЗЦ

ПОНЕДЕЉАК, 15. 01. 2018.

 Велики пројекат, чија реализација, у наредном периоду, предстоји у општини Параћин, у сарадњи са Кацеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије, односи се на комплетну реконструкцију свих објеката бившег Здравственог центра – и Опште болнице и Дома здравља.

 Пројекат је вредан више милиона еура, а општина ће, сопственим средствима, финансирати израду потребне пројектне документације.

 Како је реч о реконструкцији више од 10 хиљада квадрата, радовима који се односе на енергетску ефикасност, али и надоградњу објеката, са циљем да се омогући функционисање здравствених установа на модернији начин, све то ће захтевати и озбиљно пројектовање, која ће коштати око 20 милиона динара.

 То ће, дакле, бити улагање од стране општине у реализацију овог пројекта, који је, вероватно, најскупљи пројекат који је општина Параћин до сада финансирала средствима буџета, каже тим поводом председник општине Параћин, Саша Пауновић. 

 

 
До 26. јануара јавни увид у ПГР

ПОНЕДЕЉАК, 15. 01. 2018.

 Нацрт Плана генералне регулације насељеног места Параћин у процедури је поновљеног јавног увида, јер је, због великог броја примедби, пристиглих током првог редовног, које је Комисија за планове прихватила, претрпео значајне измене.

 У предлог Нацрта, уврштена је већина од око 80 предлога, које су правна и физичка лица доставила Одељењу за урбанизам и имовинско правне послове. Нацртом најважнијег планског документа насељеног места Параћин, ширег обухвата од тренутно важећег, обухваћена су сва приградска насеља и Главица. Њиме се, осим стварања правних и дугорочних планских основа будуће изградње, уређења и развоја комплетног подручја на који се односи, омогућава и решавање имовинских односа у раније неплански грађеним деловима општине Параћин, који ће омогућити касније општинске инвестиције у опремање основном инфраструктуром.

 Новим планским документом се, такође, отклањају одређени недостаци претходног Плана, који су се појавили у пракси и у складу са техничком изводљивошћу, предвиђају боља саобраћајна решења.

 Нацрт Плана изложен је у просторијама Одељења за урбанизам и имовинско правне послове, објављен у дневним новинама и на неколико билборда у граду, као и на званичном сајту општине Параћин, у делу "Конкурси и јавни огласи", где се осим у графички, може обавити увид и у текстуални део документа.

 Поновљени јавни увид траје до 26. јануара, до када би физичка и правна лица требало да доставе писано образложене сугестије и предлоге, пре него што на јавној седници Комисије за планове, добију могућност да их усмено образложе. 

 

 
Прве интервенције Зимске службе

ПОНЕДЕЉАК, 15. 01. 2018. 

Први снег ове године није изазвао веће проблеме на улицама и путевима у општини Параћин. Служба зимског одржавања интервенисала је на свим саобраћајницама прве и друге групе приоритета, мостовима и јавним површинама, спремна за додатну интервенцију због најављене ледене кише, која ће се ледити при тлу.

 

 
Предавање за пчеларе

ПОНЕДЕЉАК, 15. 01. 2018. 

Још једно предавање за пчеларе, у организацији Друштва пчелара "Грза", одржано је у просторијама Месне заједнице "4. јули". Предавач је био инжењер Горан Станојевић, из Смедеревске Паланаке, а тема предавања "Сакупљање пчелињег отрова".

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 8 guests online