NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
Ciklus javnih rasprava za planiranje budžeta opštine Paraćin za 2015. počeo zborom u Svojnovu

Četvrtak, 18. 09. 2014. 

Prema uobičajenom protokolu ovih javnih rasprava najpre je bilo reči o tome šta je uradjeno u proteklom periodu, na čemu se radi i šta je planirano, a zatim je razgovarano o prioritetima u 2015. godini

 

 
Javna rasprava za planiranje budžeta za 2015. godinu održana i u Potočcu

Četvrtak, 18. 09. 2014. 

Kao najvažnija pitanja istaknuti su asfaltiranje ulica, odbrana od plavljenja poljoprivrednog zemljišta, proširenje groblja. Prisutni su dobili odgovore na pitanja, uz sugestiju da se u naredna dva-tri meseca dogovore o tome šta su prioriteti mesne zajednice.

 

 
152. sednica Opštinskog veća

Četvrtak, 18. 09. 2014. 

Sa 152. sednice opštinskog veća Skupštini je na razmatranje i usvajanje upućena utvrđena Odluka o dodeli novčane pomoći poplavljenoj opštini Kladovo.

 

 
Humanitarni projekat borskih omladinaca

Četvrtak, 18. 09. 2014. 

Proteklog vikenda, posredstvom gradske biblioteke, grupa omladinaca iz Bora, koja je dobila sredstva u okviru projekta Ministarstva “Mladi su zakon” obilazila je područja Paraćina ugrožena poplavom, u nameri da prikupi foto i video materijal, za predstojeću izložbu, na kojoj će prikupljati sredstva za pomoć Paraćinu. Ova izložba će posle prikazivanja u borskoj biblioteci, biti prikazana i kod nas.

 

 
Većinski vlasnik paraćinske Staklare, Cvetan Vasilev, predao se juče policiji

Utorak, 16. 09. 2014.

Vasilev je pobegao iz Bugarske jer je sumnjivim poslovanjem izazvao najveću bankarsku krizu u toj zemlji i za njim je bila raspisana Interpolova poternica. “Politika” je objavila da se on krio u okolini Paraćina i Kraljeva i da mu je policija već bila “za petama“ kada se predao. Odlukom bugarskog suda zasplenjena mu je kompletna imovina. U vezi sa predajom većinskog vlasnika policiji zatražen je stav rukovodstva Srpske fabrike stakla, na šta je fabrike odgvorila saopštenjem u kome, kao i u medijima piše da se Cvetan Vasilev, većinski vlasnik Korporativne trgovinske banke iz Sofije juče prijavio Upravi kriminalističke policije, da je “ponudio punu saradnju” srpskoj policiji i vlastima i izjavio da je spreman da se pridržava svih zakonskih procedura u postupku ekstradicije. U saopštenju za javnost doslovno piše da je “Vasilev obavestio prisutne da je u prethodnom periodu, zajedno sa ostalim vlasnicima korporativne banke i potencijalnim investitorima, pripremao detaljan plan restrukturiranja i oporavka banke, kojoj je juče produžen poseban nadzor za još dva meseca od strane bugarske Narodne banke. U saopštenju rukovodstva Srpske fabrike stakla nema ni reči o tome kako će se ovo odraziti na fabriku i njene zaposlene.

 
Na spisku ADRE za dobijanje pomoći oko 450 poplavljenih gradjana

Utorak, 16. 09. 2014. 

Danas su na ulazu u zgradu Opštinske uprave Paraćin istaknuti spiskovi gradjana Paraćina koji su bili poplavljeni u maju i koji su popunili upitnike za dobijanje vaučera za pokućstvo koje daju švajcarski i norveški donatori. U toku je prikupljanje ponuda lokalnih trgovaca za realizaciju tih vaučera, koje će gradjani dobiti krajem septembra.

 

 
ADRA počinje i psihološku podršku poplavljenima

Utorak, 16. 09. 2014.

Skup posvećen vezi katastrofa i zdravlja ljudi, koji organizuje Tim za psihološku podršku Humanitarne organizacije ADRA biće održan u četvrtak, 18. septembra, od 19 sati, u sali Mesne zajednice “11. kongres”. Tim će na ovom skupu i zvanično početi da radi sa preko 200 gradjana koji su se prijavili za ovu vrstu pomoći, uz otvoren poziv svima koji žele da se pridruže - kako psiholozima tako i gradjanima kojima je pomoć potrebna.

 
Startuje ciklus zborova povodom planiranja opštinskog budžeta za 2015.

Utorak, 16. 09. 2014.

Posle prvih zborova o planiranju opštinskog budžeta za 2015. godinu, sa meštanima Svojnova i Potočca, sledeći javni skupovi na istu temu, u okviru ovogodišnjeg ciklusa, zakazani su za petak uveče. Sa meštanima Raševice, u seoskoj školi, od 19:30h, nakon toga i sa meštanima Trešnjevice, u Domu kulture, od 21 sat, predsednik opštine Paraćin razgovaraće o prethodnim i tekućim poslovima, utvrdjenim opštinskim planovima, čija realizacija izvesno predstoji, kao i problemima koji su po mišljenju meštana, prioritetni za rešavanje u narednom periodu. Zborovi su mogućnost da okupljeni utiču na kreiranje planova opštine, javnih službi i preduzeća koji se odnose na poslove u konkretnim mesnim zajednicama i predstavljaju način da se gradjani direktno uključe u planiranje trošenja budžetskih para. Priliku da ukažu na probleme u svojim mesnim zajednicama, imaće meštani Striže i meštani Donjeg Vidova. Inače, gradjani opštine Paraćin, više od deset godina imaju mogućnost da istaknu goruće probleme zajednice na javnim skupovima koje sa saradnicima organizuje predsednik opštine, na osnovu čega su brojni poslovi iz nadležnosti lokalne samouprave, dogovoreni upravo na ovaj način i realizovani, a brojni problemi rešeni.

 
Zbog štrajka advokata sudjenja na čekanju

Utorak, 16. 09. 2014. 

Danas je počeo štrajk advokata. U Osnovnom sudu u Paraćinu sudjenja su odložena jer se advokati nisu pojavili. Stranke u sporu imaju različite stavove o ovom štrajku - od razumevanja do osude. Ono što je različito u odnosu na štrajk iz jula, jeste proširenje zahteva i preduzimanje mera koje pokazuju da advokati imaju ozbiljnu nameru da istraju do ispunjenja zahteva.

 

 
Za ovogodišnji Mini tini fest strožije mere kontrole i bezbednosti!

Utorak, 16. 09. 2014. 

Povodom održavanja Mini tini festa, u sklopu obeležavanja Dana opštine, sledeće srede, 24. septembra, održan je organizacioni sastanak sa direktorima osnovnih škola i najavljena podela ograničenog broja ulaznica na šalteru Uslužnog centra, u zgradi opštine.

 

 
“Krstovdanske svečanosti” u subotu otvara “Dečji karneval”

Utorak, 16. 09. 2014. 

Povodom Dana opštine, Turistička organizacija Paraćin i ove godine organizuje tradicionalne “Krstovdanske svečanosti”, u sklopu kojih će biti realizovno više aktivnosti, počev od Dečijeg karnevala, u subotu, 20. septembra, preko foto izložbi, predavanja, dečijih radionica, do “Etno festa” i “Večeri folklora”, na sam Dan opštine, 27. septembra.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

1 posetilac online