NaslovnaO ParaćinuLokalna samouprava >Uprava / Obrasci >PrivredaKontakt
Facebook
Twitter
Youtube
Biracki
Zmič
industrijska zona
invest
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Konkurs
“Železnice Srbije” - u toku javna nabavka delova za automatsku rampu u Dankovu

Petak, 23. 01. 2015. 

Danas nije održana ranije najavljivana blokada pružnog prelaza u Dankovu, jer je policija upozorila predsednika Nevladine organizacije Alternativni parlament gradjana, Milana Ilića, da blokada medjunarodne pruge nije dozvoljena i da će ona preduzeti sve zakonske mere da je spreči. Ilić je izjavio da je protest odložen, ali da će biti održan ukoliko “Železnica” nastavi ovako sporo da rešava problem rampe na ovom prelazu. Direkcija za izgradnju opštine je uputila još jednu urgenciju “Železnicama Srbije“, takodje, tražeći brže rešavanje problema. U “Železnicama Srbije” kažu da je u toku javna nabavka delova za automatsku rampu.

 

 
Advokati se, posle prekida štrajka, u ponedeljak vraćaju u sudnice

Petak, 23. 01. 2015. 

Danas su se u Osnovnom sudu u Paraćinu sastali advokati io sudije da posle završetka četvoromesečnog štrajka advokata dogovore kako da što pre vrate rad suda u normalu. Zbog štrajka je odloženo oko 3.000 sudjenja, prilikom zakazivanja novih sudjenja bez advokata nije moglo da se izbegne preklapanje, tako da će i advokatima i sudijama biti potrebno puno rada i puno strpenja, na šta su, kako su izjavili, svi spremni.

 

 
Pokret “Svi za Paraćin” kritikuje sve veću centralizaciju Srbije

Petak, 23. 01. 2015. 

Na godišnjoj konferenciji na kojoj se obratio javnosti, predsednik Pokreta “Svi za Paraćin”, Dragan Mitić, kritikovao je poteze republičke vlasti, smanjenje budžeta lokalnim samoupravama i smanjenje plata i penzija na jednoj strani, a rasipanje novca na drugoj.

 

 
Planom Bid zone za 2015. predvidjeno oko 6 miliona za kreditiranje skupština stanara

Petak, 23. 01. 2015.

  Na predlog Opštinskog veća pred odbornicima Skupštine opštine Paraćin će se uskoro naći Izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem Udruženja preduzetnika, vlasnika i zakupaca nekretnina zone unapredjenog poslovanja BID Zone “Korzo” u prošloj, kao i Program rada sa finansijskim planom za ovu godinu.

 Prema rečima direktora, Dragana Gajića, Udruženje je prošle godine sprovelo 4 javna poziva, 3 skupštine stanara dobile su beskamatne kredite za uredjenje fasada i ravnih krovova svojih zgrada, čime su realizovana sva sredstva.

 Ovogodišnji plan se po iznosu sredstava ne ralikuje od prošlogodišnjeg, iznosi 5 miliona i 900 hiljada dinara, osim što je u odnosu na prošlu godinu iznos iz budžeta opštine manji, ali je veći povraćaj novca korisnika sredstava BID Zone. U planu za 2015. godinu je nastavak odobravanja beskamatnih kredita skupštinama stanara zgrada zainteresovanih za uredjenje fasada i rešavanje problema ravnih krovova, kao i nastavak pružanja pomoći oko uredjenja objekata “Kocka dva”, u centru grada.  

 Odluku o tome doneće lokalni parlament. 

 
Za subvencionisani prevoz djaka rok za podnošenje zahteva produžen do kraja januara

Petak, 23. 01. 2015.

 Rok za podnošenje zahteva za subvencionisani prevoz učenika paraćinskih srednjih škola koji su u prvom polugodištu postigli odličan, vrlo dobar ili dobar uspeh, finasiran sredstvima budžeta, produžen je do kraja januara.  

 U prvom polugodištu tekuće školske 2014/2015. subvencije za prevoz iz budžeta opštine, koristila su 272 odlična, vrlo dobra i dobra učenika druge, treće i četvrte godine paraćinskih srednjih škola. Za korišćenje subvencija i u drugom polugodištu, ako su zadržali ili popravili uspeh, ovih dana obnavljaju zahteve. U drugom polugodištu, pravo na subvencionisani prevoz mogu da ostvare i učenici prvog razreda srednjih škola, ukoliko su u prvom polugodištu postigli odličan ili vrlo dobar uspeh. Nadležnoj opštinskoj službi, sve škole su na vreme dostavile spiskove kojima se potvrdjuje uspeh podnosilaca zahteva, a osim uspeha, opšti uslovi su prebivalište na teritoriji paraćinske opštine i manje od 10 neopravdanih časova.

 Do sada je obradjeno 227 zahteva na osnovu kojih je 200 djaka već preuzelo mesečne karte, ostalih 27 dobiće pozitivna rešenja, a zahtevi će se primati i sledeće nedelje, odnosno do 31. januara.  

 Po opštinskoj odluci o subvencionisanom prevozu djaka, zahtevi se podnose dva puta godišnje, uoči predstojećeg polugodišta. Pravo na potpuno besplatan prevoz imaju odlični učenici, a bez obzira na uspeh djaci bez roditeljskog staranja, kao i oni čije su porodice korisnici pomoći Centra za socijalni rad. Vrlo dobri i dobri, u zavisnosti od porodičnog statusa, koji se potvrdjuje odredjenom dokumentacijom, mogu da ostvare 50, 65 ili 80 odsto opštinskih subvencija.

 
Advokati, posle 4 meseca, zadovoljni ishodom, počinju da rade

Četvrtak, 22. 01. 2015. 

Danas je objavljeno da je štrajk advokata koji je trajao nešto više od 4 meseca završen i da će se oni vratiti na posao u ponedeljak, 26. januara. Advokati su zadovoljni ishodom ove, kako kažu, nimalo lake borbe za vraćanje poslovne sposobnosti gradjanima i sebi i tvrde da je sve moglo da se reši još u septembru prošle godine, samo da je bilo volje na drugoj strani. Advokat Slobodan Boba Dragutinović je rekao da je ponosan na učešće paraćinskih advokata u štrajku i zahvalio zaposlenima u Osnovnom sudu u Paraćinu na razumevanju. Paraćinske advokate je posebno dirnuo gest predsednice tog suda Irene Spasić, koja je organizovala susret dobrodošlice zaposlenih u sudu i advokata.

 

 
Tradicionalno obraćanje javnosti Pokreta “Svi za Paraćin”

Četvrtak, 22. 01. 2015. 

Predsednik Pokreta “Svi za Paraćin”, Dragan Mitić, održao je godišnju konferenciju, na kojoj se obratio javnosti sa osvrtom na proteklu i planovima za 2015. godinu.

 

 
Saopštenje paraćinskog Povereništva Pokreta “Dveri”

Četvrtak, 22. 01. 2015.

U saopštenju za javnost Pokret “Dveri” danas ističe da od Vlade Srbije zahteva da po hitnom postupku donese zakon kojim bi bili zaštićeni gradjani koji su uzimali kredite u švajcarskim francima, kao i u bilo kojoj drugoj valuti. “To su uglavnom mladi ljudi”, kaže se u saopštenju i dodaje da su na taj način oni rešavali svoja stambena pitanja, da je u Srbiji takvih oko 22 hiljade, a ako se na to doda i broj članova njihovih porodica, “Dveri” naglašavaju da je tim ljudima najdirektnije sada ugrožena egzistencija, navodeći kao primer “Vladu Madjarske koja je naterala banke da vrate i limitiraju kurs švajcarskog franka na dan odobravanja zajmova” i zahtevajući da isto to uradi i država Srbija. “Pošto gradjani Srbije nisu krivi što nema domaćih banaka kod koji bi uzimali stambene kredite u dinarima, nego su potezima proevropske vlasti uslovljeni i naterani da se vezuju za strane valute, onda je država u obavezi prema svojim gradjanima da preuzme ovaj rizik”, kažu “Dveri” u saopštenju postavljaući pitanje “zašto država štiti strani krupan kapital oličen kroz sistem privilegovanih banaka, umesto da štiti sopstvene gradjane?”.

 
Po završetku javnog uvida u nacrte Planova detaljne regulacije održana Komisija za planove

Četvrtak, 22. 01. 2015. 

Za vreme trajanja javnog uvida u nacrte Planova detaljne regulacije i strateške procene uticaja na životnu sredinu za turističko naselje Sisevac i nekoliko opštinskih puteva, koji povezuju pojedina paraćinska sela, stiglo je sedam primedaba, odnosno sugestija i predloga, koje su predlagači danas na javnoj sednici Komisije za planove i obrazložili.

 

 
Još jedna sednica Opštinskog veća uoči sednice Skupštine

Četvrtak, 22. 01. 2015. 

Sa 183. sednice, Opštinsko veće je, Skupštini na razmatranje i usvajanje, uputilo Izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem za 2014. i Program rada i finansijski plan za 2015. Udruženja BID Zona “Korzo”, Izveštaj o realizaciji Programa kojim se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta finansiran budžetskim sredstvima opštine Paraćin u 2014. godini, kao i Nacrt Ugovora o dodeli budžetskih sredstava za izbor programa i projekata za zadovoljenje potreba gradjana u oblasti sporta. Na ovoj sednici donet je i Pravilnik o naknadi troškova za rad odborničkih grupa u Skupštini opštine Paraćin.

 

 
Advokati očekuju da će, posle četvoromesečne obustave, u narednih nekoliko dana, početi da rade

Sreda, 21. 01. 2015. 

Advokati očekuju da se u narednih nekoliko dana završi sve što je neophodno, da izmenjeni zakoni o javnom beležništvu stupe na snagu, pa da počnu da rade. Posle četvoromesečne obustave rada oni su uspeli da obore nakaradne i neustavne zakone kojima je gradjanima oduzeta poslovna sposobnost, a advokatima značajan delokrug rada.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

2 posetioca/posetilaca online