НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
У петак зборови у још 3 села

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

Зборови грађана, састанци заинтересованих мештана месних заједница са председником општине, у циљу решавања актуелних комуналних проблема и договора око приоритетних инфраструктурних послова у наредном периоду, настављају се у петак, 15. новембра. Збор у Рашевици почеће у 16 сати, у Главици од 17 и 30 а у Буљану од 19 сати. Сви јавни скупови биће одржани у школским просторијама ових месних зајдница. 

 

 
У недељу зборови у 4 градске месне заједнице

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

 У наставку овогодишњег циклуса јавних скупова о комуналним проблемима и буџету општине Параћин за 2020. годину, одржавање зборова у граду почиње у недељу, 17. новембра. За 16 сати најављен је јавни скуп са становницима "Глождака", од 17 и 30 "4. јула", од 19 сати "11. Конгреса", а од 20 и 30 "7. јула" и сви ће бити организовани у просторијама месних заједница. 

 

 
За гимнастичарке 8 злата, 7 сребра и 3 бронзе

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

Такмичарке Гимнастичког клуба "Параћин", у претходна два викенда, учествовале су на три важна такмичења - Међународном трофеју Београда, Ива купу у Деспотовцу и Међународном Гимнастик купу у Нишу. Са ових такмичења, параћинске гимнастичарке су донеле осам златних, седам сребриних и три бронзане медаље, у групним и индивидуалним вежбама. Гимнастичарке ће поново представљати свој клуб и свој град наредног викенда на Апсолутном првенству Србије и Државном турниру младих. 

 

 
Седница Општинског већа

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

На 402. седници Општинско веће је дало сагласност да се Јавном преузећу "Путеви Србије" упути захтев за наставак реконструкције пута до Дреновца, као и да се затражи састанак са тим предузећем. Такође је дата и сагласност за упућивање захтева за наставак разговора у вези изградње подвожњака у МЗ Данково, Акционарском друштву "Железнице Србије". Нацрт Одлуке о регулисању односа између Дирекције за изградњу и Општине Параћин у вези обезбеђивања јавног осветљења и Предлог уговора о адаптацији и унапређењу објеката јавне расвете, упућени су Скупштини на усвајање. Скупштини су упућени и Нацрти Одлука о успостављању сарадње између општине Параћин и града Пазин, у Републици Хрватској, као и са општином Пљевља, у Републици Црној Гори. Обе одлуке захтевају и сагалсност Владе Републике Србије. Након Извештаја о поступцима у процесу комасације у Доњем Видову, у периоду од 2013. до 2019. године, веће се није изјашњавало, зато што ће, уз допуну материјала у извештају, о тој теми расправљати и на наредној седници. На 402. седници донето је и Решење о измени Решења о преносу средстава буџета које није могуће искористити у текућу буџетску резерву и распоређјивању тих средстава Управи за инвестиције и одрживи развој, као и решења о одобравању додатних средстава за реализацију већ одобрених годишњих програма ФК "Напредак" Својново, "СФС Борац" Параћин, "ОФК Јухор" Поточац, затим Спортском савезу, Аеро клубу "Наша крила" и Одбојкашком клубу "Борац". Као допуну дневног реда чланови већа су разматрали и прихватили друге измене и допуне Ппрограма пословања Дирекције за изградњу са финансијским планом, Програма управљања јавним путевима и улицама, Програма одржавања јавне расвете и Програма управљања јавним паркиралиштима, као и измену и допуну Ценовника услуга одржавања јавних путева на територији општине за 2019. и 2020. годину, Ценовника услуга израде планске докумантације Дирекција за изградњу и одлуку Надзорног одбора тог предзећа од 12. новембра ове године. Како је образложено реч је о преусмеравању средстава унутар наведених програма, који су упућени Скупштини. 

 

 
Седница Скупштине у петак после подне

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

За петак, 15. новембар, заказана је 78. седница Скупштине општине Параћин, на чијем дневном реду се налазе Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације површинског копа кречњака "Крајњи рид", у Клачевици и предлог Одлуке о јавним и некатегорисаним путевима на територији општине Параћин. Седница скупштине почеће у 16 сати, а биће одржана у Сали председништва Општинске управе. 

 

 
Комуналне службе спремне за прве снежне падавине

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

На јучерашњој смотри механизације Зимске службе Јавног комуналног предузећа, потврђено је да је удружена механизација ЈКП и Водовода, од 14 возила, у потпуности спремна за зимско одржавање улица и путева. Сва возила су сервисирана и испробана, а преко Дирекције за изградњу набављене су потребне количине каменог агрегата и путарске соли, као и течности које делују на веома ниским температурама и служе за одржавање критичних тачака у зимском периоду. Као и сваке године, потписани су и уговори са локалним предузећима за изнајмљивање њихових возила, у случају потребе. Зимска сезона одржавања улица и путева почела је 1. новембра и траје до 31. марта. 

 

 
Радови на мосту трајаће још неколико дана

ЧЕТВРТАК, 14. 11. 2019.

Упркос сталним ургенцијама код извођача и у сарадњи са државним органима, радови на уградњи елемената за постављање мобилног система одбране од поплава у подручју код моста, у Улици краља Петра, трајаће још неколико дана. Почетни рок, првобитно је одложен због времена потребног за израду и допремање елемената одговарајућих оптерећењима саобраћаја, који се уграђују у сам коловоз, а сада и због компликоване уградње. Надлежни за спровођење пројекта "Заштита града од великих вода Црнице", у општини Параћин, упутили су апел грађанима за још мало стрпљења, подсећајући да се ради о огромним пословима којима се дугорочно решавају потенцијални проблеми, који су у односу на првобитна решења усаглашавани у ходу, уз мноштво проблема који су се појављивали од самог почетка, а које није било могуће предвидети унапред. Према последњим информацијама радови на мосту би комплетно требало да буду завршени средином следеће недеље, када се очекује и успостављање уобичајеног режима саобраћаја у центру. 

 

 
У петак акција добровољног давалаштва

УТПРАК, 12. 11. 2019.

 Прва новембарска акција добровољног давалаштва крви у организацији Црвеног крста Параћин и Завода за трансфузију из Ниша, најављена је за петак, 15. новембар, а биће одржана у просторијама параћинске Електродистрибуције. Акција је осим за запослене, отворена за све остале грађане вољне да дају крв, који претходно пролазе контролу крвног притиска и општег здравственог стања лекара нишке трансфузије. Акција почиње од 8 и траје до 13 сати, кажу организатори, апелујући на хуманост добровољних давалаца да се и овог пута одазову у што већем броју. 

 

 
Упозорење на јак, олујни ветар

УТПРАК, 12. 11. 2019.

За 12. и 13. новембар Републички хидрометеоролошки завод је издао уопозорење на олујни југоисточни ветар, са ударима и преко 24 м/с, након чега је Одељење за ванредне ситуације у Јагодини издало упозорење локалним Штабовима за ванредне ситуације за предузимање превентивних и оперативних мера. На основу тога параћински Штаб је издао препоруку у циљу предузимања мера на спречавању и ублажавању последица од могуће појаве опасности од олујног ветра, што подразумева да надлежне службе у јавним комуналним предузећима и субјекти оспособљени за реаговање у таквим ситуацијама уведу приправност, јер сходно најавама о могућем невремену, постоји могућност њиховог ангажовања.  

 

 
До 15. јавни позив за финансирање манифестација

УТПРАК, 12. 11. 2019.

 Јавни позив за буџетско суфинансирање манифестација у 2020. години у општини Параћин, отворен је до петка, 15. новембра. До тада би заинтересовани организатори, требало да доставе предлоге пројеката уз обрасце које могу преузети са званичне општинске интернет странице. Иначе, ове године из буџета је суфинансирано скоро педесет манифестација у граду и селима параћинске општине, различитог садржаја, које окупљају велики број људи. Циљ је садржајно обогаћивање до сада организованих, али и предлагање нових манифестација, које раније нису биле организоване у области културе, спорта, афирмисања, размене, стваралаштва, едукације и других области којима се остварује јавни интерес, кроз сарадњу локалних организација, као и међународну сарадњу са сличним организацијама других земаља. Позив је, осим на општинској интернет страници истакнут и на огласној табли Општинске управе, а предлози пројеката манифестација за 2020. годину се могу предати на шалтеру број 7, Услужног центра или послати поштом Општинском већу, на адресу Томе Живановића, број 10. 

 

 
14. новембар последњи квартал за порез на имовину

УТПРАК, 12. 11. 2019.

Последњу рату овогодишњег пореза на имовину, по решењу за 2019. годину, порески обвезници би требало да уплате најкасније до 14. новембра, подсећају из Локалне пореске администрације. Иначе, тачан износ који треба уплатити утврђен је последњом кварталном обавезом у решењу и тај износ се уплаћује као прва квартална обавеза у наредној години. Четвртак, 14. новембар је крајњи рок и за квартално измиривање пореских обавеза у текућој години за дужнике у репрограму, поред месечних рата за отплату ранијег дуга, како не би изгубили право на репрограм.  

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU