НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
За обавештавање јавности задужен Кризни штаб

31.03.2020.
На основу Закона о заштити становништва од заразних болести, а на предлог Генералног секретаријата, Влада Србије је донела Закључак у коме пише да информисање становништва о стању и последицама заразне болести представља посебну меру за заштиту становништва од заразних болести, те да мере које су у функцији спречавања ширења заразне болести, утврђује Влада. У даљем тексу закључка се наводи да “у условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19”.
За обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен је Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19, на чијем је челу председница Владе, што значи да – како пише у Закључку - сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Кризни штаб.
“Градоначелници, односно председници општина и штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, задужују се да све информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19, у јединицама локалне самоуправе, усмеравају искључиво ка Кризном штабу, који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности. Здравствене установе, здравствени радници или правна лица која обављају здравствену делатност, медицинске информације у делу мера које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, који те информације даље усмерава ка Кризном штабу.
Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести КОВ1Д-19, дата јавности од стране неовлашћених лица не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа, који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација, у периоду ванредног стања”, наводи се у тексту закључка Владе Републике Србије, који је донет 28. марта 2020. године.

 
Тестирање врши само “Торлак”

31.03.2020.
Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” и даље је једина установа која врши тестирање на коронавирус .
Раније јесте наговештено да би ускоро поред “Торлака” тестирање на вирус КОВИД-19 могле да врше и неке друге установе, али за сада та одлука још увек није ступила на снагу.
Завод за јавно здравље “Поморавље” врши узорковање, затим узорке шаље Институту “Торлак” од кога се добијају једини валидни и тачни резултати.
Иначе, током викенда стручњаци Завода за јавно здравље “Поморавље“ реализовали су едукацију медицинских сестара из Домова здравља свих шест локалних самоуправа Поморавског округа, како би се прикупљање узорака обављало што стручније и ефикасније.

 
“Стара Хитна” од сутра ради 24 сата дневно

31. 03. 2020. 

Параћински Дом здравља ради радним данима од 7 до 18 сати, а пацијентима се строго препоручује да најпре позову телефоном, како би се консултовали са изабраним лекаром.

 

 
Приградски линијски превоз само за раднике

31.03.2020.
На, по пословнику о раду у ванредном стању и ванредној ситуацији, електронским путем одржаној 467. седници, Општинско веће је утврдило и упутило надлежној државној служби, односно министру надлежном за саобраћај, Предлог Одлуке о обављању превоза на територији параћинске општине. Одлуком се регулише обављање посебног облика приградског линијског превоза, искључиво у циљу омогућавања обављања радних обавеза и задатака, у току ванредног стања. Усклађено са државним актима, уређује се организовање линија градског и приградског саобраћаја ради превоза запослених у здравственим установама, комуналним и другим службама у функцији обезбеђивања здравља и безбедности грађана. Превоз се, предложеном одлуком, поверава предузећу Еуро-лин д.о.о, на девет релација:
1.ДРЕНОВАЦ-СИКИРИЦА-ГОРЊЕ ВИДОВО-РАТАРЕ-ПАРАЋИН;
2.СВОЈНОВО-ПОТОЧАЦ-РАШЕВИЦА-ПАРАЋИН;
3.СИЊИ ВИР-ТРЕШЊЕВИЦА-РАШЕВИЦА-ПАРАЋИН
4.ДОЊЕ ВИДОВО-СТРИЖА-ТЕКИЈА-ПАРАЋИН
5.ГОЛУБОВАЦ-БУСИЛОВАЦ-КРЕЖБИНАЦ-ПАРАЋИН;
6.ПЛАНА-МИРИЛОВАЦ-ЛЕБИНА-ПАРАЋИН;
7.ИЗВОР-КЛАЧЕВИЦА-ДОЊА МУТНИЦА-ЛЕШЈЕ-ДАВИДОВАЦ - ГЛАВИЦА-ПАРАЋИН;
8.СТУБИЦА-ЗАБРЕГА-ПОПОВАЦ-БОШЊАНЕ-ДАВИДОВАЦ-ПАРАЋИН;
9.ГОРЊА МУТНИЦА–ШАЛУДОВАЦ–БУЉАНЕ–ПОПОВАЦ–ПАРАЋИН
У складу са мерама забране кретања, превозник и послодавци запослених који користе превоз, обавезни су да возачу, односно запосленима обезбеде дозволе МУП-а, а заједно се придржавају свих мера Владе Републике Србије, донетих након проглашења ванредног стања.

 
Пакети ванредне помоћи за најугроженије

31. 03. 2020. 

Поред редовне помоћи корисницима Центра за социјални рад у Параћину, општина је обезбедила и кроз посебан програм Центра, ових дана организује доставу помоћи на адресе, ванредним стањем најпогођенијих житеља градских и сеоских месних заједница. Помоћ се обезбеђује болесним и старијим грађанима, који немају блиске рођаке да помогну. У организацију су укључена сва јавна предузећа и надлежне установе, а у селима, она је организована уз подршку председника месних заједница, односно повереника Штаба за ванредне ситуације, упућених у проблеме локалних мештана, које процењују радници Центра за социјални рад.

 

 
Сваке вечери дезинфекција градских улица

31.03.2020.
Јавно комунално предузеће Параћин сваке вечери обавља дезинфекцију улица у граду. Цистернама се перу улице из групе првог и другог приоритета, а у овом предузећу кажу да настоје и да прошире тај обиим. Ове улице се перу цистернама, са раствореним хлором, дакле, перу се и дезинфикују, сваке вечери од 20 па до 2 сата преко ноћи, односно док се посао не заврши. Иначе, како кажу у комуналном, настоји се да, кад год је то технички изводљивио, али и што се људства тиче, одради дезинфекција и још некиху лица на ширем подручју града. Овим улицама, сваке вечери, сем понедељка, пролази и машинска камионска чистилица, у коју је такође убачена одређена концентрација течног хлора, тако да се врши и машинско чишћње и третирање хлором. Најосетљивије тачке и приоритет број један су круг Болнице и Дома здравља, “Стара хитна”, где је сада центар за тријажу и “Нова хитна”, где се обавља и дезинфекција унутрашњег простора. Третира се комплетан простор од Цркве, плато око Дома здравља и Болнице, простор преко пута Дома здравља. Приоритет број два су градско гробље, плато испред капела и простор око управне зграде и обдукционе сале. Третира се и простор око Црвеног крста и Центра за социјални рад, испред Општине и Полицијске станице, Поште, ЕПС-а, банака, простор испред старе "Ју банке" а свуда где постоји могућност, због повећане френквенције људи, врши се ручно третирање, атомизерима.

 
Упис предшколаца, као и раније, од 10. маја

31.03.2020.
Предшколска установа "Бамби" у Параћину, обавестила је родитеље, поред осталог и на својој ФБ страници, да је упис у предшколско сваке године обављан од 10. маја до краја јуна, тако да ће та пракса бити настављена и ове године. За похађање припремног предшколског програма уписују се деца рођена у периоду од 1. марта 2014. до 1. марта 2015. године. О датуму расписивања конкурса и потребној документацији за упис, родитељи ће благовремено бити обавештени путем ФБ странице ПУ “Бамби” и преко других средстава информисања. Пријем документације за упис у вртиће обављаће се по укидању ванредне ситуације, кажу у Предшколској установи и препоручују родитељима да информације о упису у први разред потраже у школи у коју желе да упишу дете, те да су школе о томе већ објавиле информације на својим страницама.

 
Грађани могу и сами да очитају бројила

31.03.2020.
“Да би у условима ванредног стања, због актуелне епидемиолошке ситуације, службеници ЕПС-а обавили очитавање свих бројила, моле се грађани да завршно са сутрашњим даном, забележе стање на својим бројилима, као и датум очитавања и да те податке истакну на видним местима, на улазу у своје објекте. На овај начин, биће испоштоване мере заштите и грађана и службеника ЕПС-а на терену. Такође, податке о стању на бројилима грађани могу да доставе ЕПС-у позивом на број телефона, који се налази на рачуну или електронском поштом”, саопштено је из Електропривреде Србије. За грађане је у параћинској Електродистрбуцији отворен само један шалтер, односно благајна за уплату рачуна, радним данима од 7 до 12 сати, с тим да само по једна особа може да улази у зграду и обавља уплату.

 
Радови обустављени, ради се само на Црници

31. 03. 2020. 

Радови на изградњи инфраструктуре, обустављени су током ванредносг стања. У Параћину су настављени једино радови на изградњи кинете у реци, који се финансирају средствима Европске уније.

 

 
Др Вељковић се из Италије обратио Параћинцима

30. 03. 2020. 

Приликом недавно одржане видео конференције, у организацији Штаба за ванредне ситуације, на којој је, са неколико параћинских лекара, поводом актуелне пандемије, своја искуства поделио доктор Александар Сале Вељковић, Параћинац, који живи и ради у Италији, било је речи и о неким општим мерама и препорукама којих би требало да се придржава свако појединачно, у циљу спречавања даље ширење заразе корона вирусом.

 

 
Прва седница Скупштине електронским путем

30.03.2020.
У складу са Пословником о раду у ванредном стању и ванредној ситуацији, Скупштина општине Параћин, одржала је прву електронску седницу, у петак, 27. марта. Након што су одборници путем мејлова, на којима им је претходно достављен дневни ред од 4 тачке - Одлука Општинског већа, којом се препоручује Дирекцији за изградњу привремена обустава наплате паркирања док траје ванредно стање, Први ребаланс овогодишњег Програма пословања и финансијског плана ЈП “Водовод”, Предлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о кредитном задужењу, из новембра прошле године и Одлука Надзорног одбора о кредитном задужењу, донета 11. марта, потврдили присуство, председник Скупштине, Драган Митић, констатовао је да постоји кворум.
После отворене, двочасовне, дискусије, одборници су имали још сат времена за изјашњавање.
Одлука Општинског већа о препорукама Дирекцији да обустави наплату паркирања за време ванредног стања, добила је сагласност Скупштине. Сви, за електронску седницу пријављени одборници, гласали су “за”.
Већином гласова, прихваћени су и предлози аката измена Програма и кредитног задужења “Водовода”.
Иначе, током дискусије, предлог одборника Небојше Симића, о стављању ван снаге Одлуке о финансирању програма од јавног интереса из овогодишњег општинског буџета, по конкурсу и доношење Одлуке о преусмеравању тих средстава за помоћ малим, средњим предузећима, предузетницима и најугроженијим категоријама грађана, погођеним проглашењем ванредног стања, није прихваћен, јер није достављен у складу са одредбама Пословника, са образложењем, правним основом и разлозима. Дискусију је за постављање одборничког питања ЈП “Водовод”, искористио и одборник Горан Динић, тражећи одговор о врстама адвокатских услуга. Других одборничких питања није било. Седница је закључена, а одборницима је затим достваљен и електронски извештај о гласању.

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 6 guests online