НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Facebook
Twitter
Youtube
zmic
industrijska zona
CRH Srbija mikrokrediti
Relof
invest
Uzmi racun
Registar2
Turizam
predsednik
Naled Serbia
Демант (Одговор)

 ПРЕДМЕТ:

Демант (Одговор)

 

Поводом текста који је портал Пинк.рс објавио под називом ''Ђиласов ''лакеј'' из Параћина исмевао српске хероје: Саша Пауновић забранио изградњу споменика погинулом пилоту Животи Ђурићу!'' објављеног у четвртак, 21. марта 2019.године, и у коме је изнето више неистина,  на основу Закона о информисању иснистирамо да објавите следећи деманти (Одговор)Одсека за информисање општине Параћин:

Несистина је ''Саша Пауновић забранио изградњу споменика погинулом пилоту Животи Ђурићу''

Истина је: Председник општине Параћин Саша Пауновић није забранио нити потписао ни један документ којим се обуставља или забрањује изградња споменика погинулом пилоту, нити је ико поднео захтев или покренуо иницијативу за изградњу споменика обележја пред органима општине.

По пријави мештана села Давидовац поднетој Служби за инспекцијске послове општине Параћин у којој је наведено да се изводе радови у центру села, на раскрсници, на јавној површини од стране непознатих лица, грађевински инспектор је изашао на терен 19.марта 2019.године и утврдио да се радови заиста изводе од стране извођача Спектар инвест АД на општинској парцели к.п.бр. 1172 КО Давидовац.  20.марта 2019. грађевински инспектор је установио да наведено предузеће нема никакве законом прописане дозволе за изградњу платоа на јавној површини и јавном путу, да не постоји техничка документација, нити грађевинска дозвола, као ни захтев за издавање било какве сагласности и грађевинске дозволе. Такође, установио је да не постоји неопходна сагласност Комисије за називе тргова и улица Скупштине општине Параћин (Одлука о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији општине Параћин бр.63-1/2009-II од 12.11.2009.године  коју достављамо у прилогу текста)

 Према наведеној одлуци процедура за подизање спомен обележја предвиђа:

1.        формирање иницијативног одбора- није био формиран од стране Савета месне заједнице, грађана или правног лица

2.        доношење одлуке о подизању спомен обележја-не постоји писана одлука

3.        сагласност Комисије за називе тргова и улица Скупштине општине Параћин – не постоји сагласност јер није поднета писана иницијатива

4.        усвајање одлуке на седници скупштине општине- не  постоји, јер није поднета иницијатива

5.        издавање информације о локацији

6.        локацијске дозволе

7.        омеђавање парцеле за спомен обележје

8.        парцелација

9.        израда идејног пројекта

10.     склапање одговорајућег уговора о коришћењу земљишта уколико је реч о имовини која се не финансира из буџета

11.     добијање грађевинске дозволе

12.     упуићивање захтева Министарству одбране за дозволу за уписивање података

Нити једна од наведених процедура од броја 5. до 12. није испоштована, јер није постојала писана иницијатива. Напомињемо: постојала је само усмена жеља ткзв.иницијативног одбора, што по Закону о ратним меморијалима (Сл.гласник Републике Србије бр.50 од 29.06.2018.)  није довољно.

Након утврђеног чињеничног стања грађевински инспектор је наложио обуставу радова до прибављања неопходних одобрења надлежних органа.

Мештанима села Давидовац је 20.марта 2019. од стране Одељења за урбанизам понуђена помоћ у добијању потребне документације за постављање споменика која је захтевна и регулисана Законом о ратним меморијалима (Сл.гласник Републике Србије бр.50 од 29.06.2018.). До данас, 22.марта 2019.године нико од мештана села Давидовац се није појавио у овој служби, чак ни на унапред заказани састанак у преподневним сатима.

У горе наведеном тексту демантоване су и следеће неистине:

-''Одлука општинских служби да се обустави изградња спомен обележја.... -не постоји никаква одлука. Постоји Записник грађевинског инпектора за обуставу радова до прибављања неопходних одобрења надлежних органа.

-''власт која Параћином влада изгледа сматра да потпуковник Ђурић ничим није фасцинирао када су при чистој свести и здравој памети послали грађевинску инспекцију....'' -општинска власт није послала грађевинског инспектора. Грађевински инспектор је поступио по анонимној пријави мештана села Давидовац.

 

На део текста '' Коме смета успомена на Животу Ђурића, пита се Никола Крстић млади параћински потикилог....'' морамо да реагујемо, јер није реч само о младом параћинском политикологу, већ и о председнику омладине повереништва Српске напредне странке у Параћину, и изразимо огорченост што се свака прилика, па чак и преко жртава рата, користи за личну и страначку промоцију.

Напомињемо, споменик параћинским жртвама рата 1999.године, након целокупне законске процедуре постављен је и свечано отворен уз присуство представника  Војске Србије, Полицијске станице Параћин, чланова удружења ратних и војних инвалида, чланова породица палих бораца  и многобројних грађана у парку поред средњошколског центра у Параћину 24.марта 2016.године, а уз помоћ Општине Параћин, чиме је Општина јасно показала став у односу на чување успомене на страдале у рату 1999.године.

 

22.03.2019.

ОДСЕК ЗА ИНФОРМИСАЊЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

 
Комисија за комасацију у Доњем Видову

СРЕДА, 20. 03. 2019. 

У Доњем Видову, од 11. марта, свакодневно ради Комисија за комасацију и у току је јавни увид у мапе расподеле и груписаних парцела. Могућност за улагање приговора и жалби отворена је до 26. марта.

 

 
Одмичу радови на новом систему одбране од поплава

СРЕДА, 20. 03. 2019. 

Радови на четвртој деоници по пројекту "Заштита Параћина од великих вода Црнице", у Месној заједници Главица би, уколико временски услови остану одговарајући, требало да буду окончани до краја пролећа. У том делу, нови систем одбране од поплава, по проценама стогодишњих вода, осим земљаних и делимичних радова у камену на утврђивању обала, подразумева и измештање дела речног тока, због бржег протока бујичних вода убудуће.

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 6 guests online