Menu

Од петка 13. до недеље 15. августа, у Параћину је одржан највећи Фестивал електронске музике у Поморављу, Енергија фест, у организацији Удружења грађана "Фул Хаус", у сарадњи са Домом омладине, под покровитељством општине Параћин.

У Крежбинцу је синоћ организовано културно забавно вече, као део активности које овог лета параћински Дом омладине реализује у сеоским месним заједницама, уз подршку Општине Параћин, у циљу оживљавања садржаја из области културе и народног ставаралаштва.

Према подацима Ковид амбуланте Дома здравља, од 12. до 14. августа регистровано је 29 ковид позитивних налаза, па сада укупан број новозаражених, од 1. до 14. августа, износи 110.
У четвртак, 12. августа, од 29 антигенских тестова 12 је дало позитиван налаз, док су сва 4 ПЦР теста била негативна. У петак, 13. августа, било је 7 позитивних од 37 антигенских тестова и 1 од 8 ПЦР тестова, а у суботу, 14. августа, од 36 антигенских, 6 је било позитивно, као и 3, од 13 ПЦР тестова, док резултати за 5 ПЦР тестова још нису стигли. Од четвртка до суботе у Ковид амбуланти Дома здравља обављен је 41 први и 67 контролних прегледа.

На вакционом пункту у Дому здравља примање друге дозе данас је заказано за 16 лица која су примила прву дозу Фајзерове и 27 лица која су примила прву дозу Синофармове вакцине. Прве дозе ових вакцина и даље су доступне грађанима, без пријаве и заказивања. Од почетка вакцинације, до последњег ажурирања података, односно, до недеље, 15. августа, укупно је 17.476 грађана примило прву, 16.668 другу дозу неке од доступних вакцина.

Веома топло време у уторак ће се задржати само на југу, југоистоку и истоку землље, са највишом дневном температуром од око 36 степени, уз мале шансе за пролазне падавине. У среду и четвртак, испод 30 степени, за наредни викенд температуре поново око 35 степени.

Предузеће ЕКО ДЕЗ из Београда данас спроводи још једну акцију сузбијања ларви комараца на предвиђеним површинама у складу са уговором који има са Општином Параћин. Третман се обавља одобреним препаратом ЛАРВАСТОП ПИРИПРОКС 0,5 зг. Акција се реализује у термину од 9 до 18 сати, а координацију рада спроводи шеф стручно оперативног тима извођача у сарадњи са надзором локалне самоуправе

Сутра се настављају разговори са грађанима које организује председник општине Параћин, Владимир Милићевић, са својим сарадницима, саопштено је из Кабинета председника општине. Пријеми грађана, чији су проблеми разврстани у три категорије - социјални, комунални и инфраструктурни и остали проблеми, се организују са циљем да се чује шта су проблеми и потребе тих људи, како би им се пружила адекватна помоћ и подршка, која је у законским оквирима и у надлежности локалне самоуправе, јавних предузећа и установа. Након разговора, грађанима се саопштава да ли су и колико, у складу са надлежностима, општина односно стручне службе или надлежне установе, у могућности да помогну у решавању одређених питања. У супротном, уколико проблем за који траже решење није у надлежности локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, чији је општина оснивач, грађани добијају смернице коме даље да се обрате.

Председница Скупштине општине Параћин, Славица Јовановић, заказала је за четвртак, 19. август, 24. скупштинско заседање. На дневном реду ове седнице наћи ће се Предлог Одлуке о усвајању Извештаја о извршењу буџета општине Параћин за првих 6 месеци ове године, Предлог Анекса 1 Уговора о годишњој чланарини између општине Параћин и Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, затим Предлог Одлуке о усвајању стамбене стратегије и Акционог плана општине Параћин, за период од 2021. до 2025. године и Предлог Одлуке о првој измени програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Параћин, за текућу годину.
Седница ће бити одржана у сали Позоришта, од 15 сати.

На простору бивше касарне параћински "Водовод" обавља финалну фазу завршетка паркинга за механизацију и возила тог јавног предузећа. У једном од објеката завршено је и уређење просторија будуће радионице и магацина за сигнализацију. Радови и опремање просторија, као и куповина сигнализације и нове механизације су обављени из сопствених средстава, каже вршилац дужности директора ЈП "Водовод", Александар Радивојевић. "Водовод" је недавно купио ново шлеп возило, а осим њега сада располаже са још 2 већа и 3 мања багера, 2 велика камиона, 4 камиона путара и 2 трактора неопходна за ефикасније обављање радова на терену. Купљен је и најмодернији компресор, тако да тај уређај неће више бити изнајмљиван као до сада, што између осталог и јесте циљ предузећа, како би се дугорочно остварила уштеда у буџету, каже Радивојевић.

Након петомесечне паузе, Сточна пијаца у Параћину поново је почела да ради прошле суботе. Сточна пијаца је, решењем ветеринарске инспекције затворена 2. марта ове године, због појаве афричке свињске куге на подручју општине Параћин. Након што је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде донела 30. јула решење за територију општине Параћин, о укидању зараженог и угроженог подручја од афричке свињске куге, на Сточној пијаци је поново дозвољен промет стоке. Пијачни дан за трговину је и даље само субота, а Сточна пијаца је тада отворена од 5 до 10 сати.

После укупно 37 прегледа, од којих је 25 првих и 52 тестирања, у Ковид амбуланти параћинског Дома здравља је у среду, 11. августа, потврђено још 5 ковид позитивних налаза. Тога дана је урађен 41 антигенски тест, 3 су дала позитиван резултат, од 11 ПЦР тестова 2 су имала позитиван налаз.
Са ових 5 нових случајева, од почетка овог месеца, закључно до 11. августа, преко Ковид амбуланте је потврђен укупно 81 ковид позитиван налаз. Иначе, Ковид амбуланта параћинског Дома здравља, ради свакодневно, укључујући и дане викенда, од 9 до 17 сати.

Према последњем пресеку података, у параћинској општини је закључно до 12. августа, прву дозу неке од доступних вакцина примило 17.426 особа, док су 16.613 лица примила две дозе вакцине против вируса КОВИД-19. На списку за ревакцинацију данас је нешто више од 40 особа, а прва доза две доступне вакцине, Фајзер или Синофарм, може се примити без заказивања, свакодневно на вакционом пункту у Дому здравља, који викендом ради од 8 до 14 сати.

Друштво "Петрус" из Забреге, у сарадњи са Туристичком организацијом, под покровитељством Општине Параћин организује овог викенда "Витешки сабор Петрус", на међи манастира Светог Јована главосека и древног града Петруса, у Забреги.
За суботу, 14. август, најављено је подизање "Витешког села", док ће у недељу, 15. августа, после дефилеа учесника, Сабор свечано и званично бити отворен у 11:30. Након тога уследиће приказне борбе и реконструкција Боја на Дубравници. На Сабору ће, како су најавили организатори, учествовати витешке дружине из Краљева, Сталаћа, Новог Сада, Крушевца и из Забреге.

Културно забавни програм у организацији Дома омладине у Крежбинцу ће бити организован у недељу увече. То је још једна у низу манифестација културно забавног карактера, које је овог лета реализује Дом омладине, под покровитељством Општине Параћин. Почетак програма је најављен за 20 сати.

Јавно предузеће "Водовод" упутило је опомене пред искључење, свим корисницима који не измирују своје доспеле обавезе за утрошену воду, у законском року.
"Водовод" жели да на тај начин нередовне платише уведе у ред редовних, а да избегне непопуларну меру искључења, каже вд директора овог јавног предузећа, Александар Радивојевић и наглашава да је акција уродила плодом, те да су се, готово сви, који до сада нису измирили рачуне јавили и појавили у "Водоводу", како би те обавезе регулисали, у законским оквирима, у целости или кроз репрограм.

У уторак, 10. августа, на вирус короне су, преко Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, тестиране 44 особе. Од 37 урађених, 10 антигенских тестова је дало позитиван резултат. Позитиван налаз су, од 7 урађених, имала и 2 ПЦР теста. Тога дана је обављен укупно 31 преглед. Са 12 нових случајева, укупан број ковид позитивних, регистрованих преко Ковид амбуланте, повећао се на 76, за период од 1. до 10. августа.

На вакционом пункту у Дому здравља наставља се ревакцинација Фајзеровом и Синофармовом вакцином и данас је заказана за шездесетак особа. Прва доза ове две вакцине грађанима је на располагању и без пријаве и заказивања. Иначе, према последњем извештају, прву дозу неке од доступних вакцина примила су 17.392 лица, примањем друге дозе вакцинацију је комплетирало 16.560 грађана параћинске општине.

Као и претходног и током предстојећег викенда, по налогу Министарства здравља, у параћинском Дому здравља биће обављани општи превентивни прегледи.
У суботу, 14. и недељу, 15. августа, код дежурног лекара, у Дому здравља, од 8 до 14 сати, превентивне прегледе без заказивања, моћи ће да обаве сви заинтересовани грађани, чак и они који немају здравствено осигурање.

У суботу и недељу, 14. и 15. августа, у Општој болници у Параћину, од 8 до 14 сати, биће обављани бесплатни превентивни прегледи.
Рендген дијагностика, ултразвук трбуха, РТГ и крвна слика у лабораторији биће обављани оба дана, док ће специјалистички прегледи код интернисте, гинеколога и офталмолога бити могући у суботу, 14. августа, а код пнеумофтизиолога, дерматолога и ОРЛ лекара, у недељу, 15. августа.
Због евидентирања и даљих смерница, сви заинтересовани грађани требало би, најпре, да се јаве на пункт, који се налази у чекаоници болничке лабораторије. Због опште епидемиолошке ситуације пацијентима је упућена молба да се придржавају прописаних мера заштите, да носе заштитне маске и поштују физичку дистанцу у болничким просторијама.

У параћинском Црвеном крсту данас је спроведена прва августовска акција добровољног давања крви, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша. До 11 сати прикупљено је 18 јединица крви.

Након што је ЈП "Водовод" завршио реконструкцију канализационе мреже, у делу улице Саве Ковачевића, јутрос су почели радови на поправци коловоза. Због тога је ова улица, у делу од улице Боре Петровића до улице Вука Караџића, као и улица Васе Чарапића, од јутрос затворена за саобраћај и тако ће бити док трају радови, односно до петка после подне. Из Дирекције за изградњу апелују на возаче и остале учеснике у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да користе алтернативне улице.

У понедељак, 9. августа, преко Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, регистровано је још 8 ковид позитивних налаза. Тога дана је у Ковид амбуланти обављено 38 прегледа, од чега 19 првих, док су остало били контролни прегледи. Тестирано је укупно 46 особа. Од 37 антигенских тестова 5 је дало позитиван резултат, као и 3, од укупно 9 ПЦР тестова. Са 8 нових случајева, укупан број ковид позитивних, тестираних преко Ковид амбуланте Дома здравља, од 1. до 9. августа, сада износи 64.

Од почетка имунизације у параћинској општини су, закључно до среде, 10. августа, утрошене укупно 33.884 дозе свих доступних вакцина - од чега је прву дозу примило 17.368 лица, док је, примањем две дозе, вакцинацију комплетирало 16.516 особа. С обзиром на присуство вируса и повећање броја ковид позитивних на дневном нивоу, лекари апелују на грађане да се, уколико то још нису учинили, вакцинишу. Вакцинација се у параћинској општини, од недавно, обавља у згради Дома здравља и за прву дозу тренутно две доступне вакцине, Фајзер или Синофарм, није потребно пријављивање, односно те две вакцине су у слободном промету и могу се примити без заказивања, сваког радног дана, од 8 до 20 сати.

Још једна редовна акција добровољног давања крви у параћинском Црвеном крсту биће организована у четвртак, 12. августа. Реч је о првој акцији у току овог месеца која се спроводи у сарадњи са Заводом за трансфузију крви, из Ниша. Од 8 до 14 сати, у просторијама Црвеног крста, у Крагујевачкој улици, крв могу дати сва здрава пунолетна лица. Уколико то не буду могла да учине у овој, првој редовној акцији овог месеца, имаће прилику 27. августа, када је заказана следећа.

Параћин је, ових дана, домаћин још једног Међународног турнира пријатељства за младе фудбалере. Турнир успешно, већ годинама уназад, организује параћинска Школа фудбала "Вук", а ове године је у организацији имала подршку Спортског савеза, Општине Параћин, СРЦ "7. јули" и СРЦ "Борац".
12. Међународни турнир пријатељства окупио је екипе из Ниша, Крагујевца, Јагодине, Параћина и Куманова, из Северне Македоније, због чега и има мађународни карактер.

Према последњем ажурирању података, у понедељак, 9. августа, у 20 сати, број укупно вакцинисаних грађана параћинске општине, односно оних који су примили обе дозе неке од доступних вакцина сада износи 16.460. У односу на претходни извештај повећан је и број оних који су примили прву дозу вакцине против вируса КОВИД-19 и сада чекају ревакцинацију и сада износи 17.337. Збир вакцинисаних и ревакцинисаних даје цифру од 33.797 укупно утрошених доза свих доступних вакцина, од почетка имунизације. Нешто мање од 50 лица данас је на списку за ревакцинацију вакцином Фајзер или Синофарм, а прва доза једне од ове две вакцине може се примити без заказивања, у параћинском Дому здравља, радним даном до 8 до 20 сати.

Са 6 нових случајева инфекције вирусом КОВИД-19, преко Ковид амбуланте параћинског Дома здравља је, од 1. до 8. августа, регистровано укупно 56 ковид позитивних налаза. У недељу, 8. августа, у Ковид амбуланти су обављена 22 прегледа, од тога 10 првих, док су остало били контролни прегледи. Од 22 урађена антигенска теста 6 је имало позитиван резултат. Недељом се не ради ПЦР тестирање.

Улица Саве Ковачевића ће, због извођења радова на поправци коловоза, бити затворена за саобраћај од среде, 11. августа, од 7 сати, до петка, 13. августа, до 16 сати, у делу од улице Боре Петровића до улице Вука Караџића, као и улица Васе Чарапића. Из Дирекције за изградњу овим путем позивају власнике да уклоне возила са уличног паркинга, у улици Саве Ковачевића, како би се извођачу радова омогућио приступ градилишту. Из Дикреције за изградњу апелују на возаче и остале учеснике у саобраћају да у време извођења радова поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да за саобраћај користе алтернативне улице.

Због радова на отклањању квара на изворишту Топлик, у Поповцу, насеља која су везана за то извориште, биће без воде у среду, 11. августа, у периоду од 10 до 14 сати, саопштено је данас из Јавног предузећа "Водовод".

У Бусиловцу је синоћ организовано културно забавно вече. То је још једна у низу манифестација које је овог лета реализовао Дом омладине, под покровитељством Општине Параћин.

Прва сениорска екипа Омладинског шаховског клуба "Параћин" наредног месеца такмичиће се у Првој лиги Централне Србије. Овај шаховски клуб, у организационом делу, очекује и темељна припрема Зимског шаховског фестивала у Параћину, који традиционално има међународни карактер.

Према последњем извештају Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, у периоду од четвртка, 5. до суботе, 7. августа, потврђена су још 23 КОВИД позитивна налаза.
У четвртак, 5. августа, у Ковид амбуланти је обављено 36 прегледа, од тога 19 првих. Од 36 урађених, 5 антигенских тестова је дало позитиван налаз, док су сви резултати 5 ПЦР тестова били негативни. У петак, 6. августа, после укупно 29 прегледа, од чега 16 првих и урађених 30 антигенских тестова, позитиван налаза потврђен је код шесторо пацијената, док је од 6 ПЦР тестова само један био позитиван. У суботу, 7. августа, обављено је, као и претходног дана, 29 прегледа, од чега 17 првих. Тога дана су урађена 43 антигенска теста, од којих је 9 имало позитиван резултат, док су од 9 ПЦР тестова, два била позитивна.
Са овим новим повећањем, преко Ковид амбуланте параћинског Дома здравља је, у периоду од 1. до 7. августа регистровано укупно 50 КОВИД позитивних налаза.

Од укупно 33.698 датих доза свих доступних вакцина, од почетка имунизације, у параћинској општини је вакцинацију, примањем две дозе, до сада комплетиртало 16.398 лица. Прва доза вакцине Фајзер или Синофарм је и даље у слободном промету, што значи да није потребно пријављивање преко е-Управе. Како грађани и даље имају и ту могућност, према спиковима е-Управе данас је за прву дозу ове две вакцине пријављено једнаесторо лица, док је за ревакцинацију на списку 61 особа. Вакцинација се обавља у просторијама Дома здравља.

Семафорски уређаји на раскрсници у Јагодњаку су замењени и постављени нови, модернији, који уз то остварују и уштеду електричне енергије. Наиме, нови уређаји троше десет пута мање струје. Саобраћај се током замене семафора одвијао уз поштовање вертикалне саобраћајне сигнализације.

Културно уметничка друштва "Осмех" и "Бранислав Нушић", из Смедерева, "Илинско врело", из Бољевца и Друштво "Петрус", из Забреге, наступили су у културно уметничком програму у Извору, у недељу, 8. августа, поводом сеоске славе, Света Петке и традиционалног сабора, који се тим поводом увек одржава у том селу.

14 девојчица из Гимнастичког клуба "Параћин", са тренером Сандром Стефановић, учествовало је, од 1. до 8. августа у међународном пројекту "Уметност у спорту", одржаном у Свилајнцу. Младе параћинске гимнастичарке наступале су на овом, трећем по реду кампу ритмичке гимнастике, који је окупио 110 учесника из целе земље.

Републички хидрометеоролошки завод је издао ново упозорење за подручје Србије, да су у периоду од 8. до 11. августа прогнозиране екстремно високе дневне температуре. Екстермно високе дневне температуре, изнад 37 степени, нарочито ако трају неколико узастопних дана, могу угрозити животиње и људе, посебно хроничне болеснике, лица под терапијом, медицинском контролом и метеоропате. У таквим временским условима могу настати проблеми у снабдевању електричном енергијом и проблеми у саобраћају. Такви временски услови повољни су и за настајање шумских и других пожара. Због тога се на грађане апелује да се, у циљу личне и безбедности своје имовине, понашају у складу са издатим упозорењем.

На иницијативу народног посланика из Параћина, Предрага Милошевића, Параћин је данас посетила народна посланица, Сања Лакић и њих двоје су, заједно са представницима Центра за социјални рад, локалне самоуправе и локалног Удружења самохраних родитеља "Дечија срећа" обишли 20 породица самохраних родитеља, у стању социјалне потребе, које живе у граду и неколико села параћинске општине - Доњем и Горњем Видову, Дреновцу, Поповцу, Стубици, Горњој Мутници и Рашевици и уручили им симболичне пакете помоћи, које су обезбедили из сопствених средстава. Хуманитарни пакети уручени су и штићеницама домског одељања у Извору.

И током предстојећег викенда, вакциони пункт у Дому здравља радиће од 8 до 14 сати, где ће грађани који се још увек нису вакцинисали, а желе то да учине, моћи без претходне пријаве и заказивања да приме прву дозу Фајзерове или Синофармове вакцине, које су и даље у слободном промету.
Иначе, од почетка имунизације у параћинској општини су, закључно до 5. августа, утрошене 33.593 дозе свих доступних вакцина, од чега су прву дозу примила 17.254 лица, обе дозе вакцине против ковида, примило је 16.339 лица.

У прва 4 дана августа у параћинској општини је преко Ковид амбуланте Дома здравља потврђено укупно 27 случајева инфекције вирусом КОВИД-19. У среду, 4. августа, у Ковид амбуланти су обављена 32 прегледа, од чега 18 првих, док су остало биле контроле. Тога дана је потврђено 7 ковид позитивних налаза - 5 антигенских, од 36 урађених и два позитивна ПЦР теста, од 8 урађених. Ковид амбуланта, иначе, ради свакодневно, од 9 до 17 сати, укључујући и дане викенда.

По налогу Министарства здравља, у суботу, 7. и недељу, 8. августа, у параћинском Дому здравља биће обављани општи превентивни прегледи.
Код дежурног лекара, у Дому здравља, током предстојећег викенда, од 8 до 14 сати, превентивне прегледе без заказивања, моћи ће да обаве сви заинтересовани грађани, чак и они који немају здравствено осигурање.

Током викенда и у параћинској у Општој болници, од 8 до 14 сати, биће обављани бесплатни превентивни прегледи и то: 7. и 8. августа рендген дијагностика РТГ и лабораторија – крвна слика, специјалистички прегледи код интернисте и хирурга, у суботу, 7. августа, а у недељу, 8. августа, код пнеумофтизиолога и педијатра.
Због евидентирања и даљих смерница сви заинтересовани грађани требало би, најпре, да се јаве на пункт, у чекаоници болничке лабораторије. Због опште епидемиолошке ситуације пацијентима је упућена молба да се придржавају прописаних мера заштите.

Због радова на реконструкцији и модернизацији семафора на раскрсници Улице царице Милице, Немањине, бивше Нишке и Улице војводе Мишића, у Јагодњаку, та раскрница ће од понедељка, 9. августа, пар дана бити без светлосне саобраћајне регулације. У време док трају радови на замени спољне опреме, семафори неће радити, па из Дирекције за изградњу, апелују на возаче и остале учеснике у саобраћају на поштовање вертикалне саобраћајне сигнализације.

Туристичка организација, под покровитељством Општине Параћин, организоваће у недељу, 8. августа, културно забавни програм и концерт у Извору, поводом Сабора "Света Петке". У програму ће, како најављују организатори, наступити културно уметничка друштва "Осмех" и "Бранислав Нушић" из Смедерева, "Илинско врело" из Бољевца и Друштво "Петрус" из Забреге. Наступ ће бити организован на терену за мале спортове, поред реке у селу Извор, а почетак је у 19 сати.

Ове године Винска променда ће у Параћину бити одржана у суботу, 21. августа. У организацији Винског витешког реда “Стева Писар 1805”, 5. Салон вина на отвореном биће одржан уз логистичку подршку Туристичке организације, на простору Доњег парка. Манифестација ће почети од 17 сати, а своја вина представиће 30 винарија из винског региона "Три Мораве".

Народна посланица, Сања Лакић, ће са представницима Општине Параћин, Центра за социјални рад, председницом Удружења самохраних родитеља у Параћину, Вањом Јовановић и народним послаником, из Параћина, Предрагом Милошевићем, обићи више породица у стању социјалне потребе у Параћину, Доњем Видову, Горњем Видову, Дреновцу, Поповцу, Стубици, Горњој Мутници и Рашевици.
Удружење самохраних родитеља "Дечија срећа", уз чију помоћ су и евидентиране породице којима ће бити уручени хуманитарни пакети, Центар за социјални рад и Општина Параћин, захвалили су посланици Сањи Лакић, на овом хуманом гесту.

На 77. седници Општинско веће је разматрало неколико тачака које су се односиле на предложене измене у финансијским плановима месних заједница, за ову годину. У уводној речи, Наташа Јурић, задужена за финансијске и административне послове месних заједница у општинској служби, образложила је члановима већа да су предложене измене заправо прерасподела средстава између одређених месних заједница. С обзиром на то да ребаланс буџета још није донет, прераспоређена су средства месним зејдницама Бошњане и Извор, због наступајућих манифестација у тим селима и месној заједници Шавац, за измиривање рачуна за електричну енергију. Веће је прихватило предложене измене и донело решења о давању сагласности на прве измене финансијских планова МЗ Шавац, Бошњане, Ратаре, Извор и Доње Видово и на друге измене финансијских планова МЗ "Глождак" и Доња Мутница, за 2021. годину.

Републички хидрометеоролошки завод - Центар за хидрометеоролошки систем ране најаве и упозорења, данас је издао ново упозорење за подручје Поморавља, да се до краја дана очекује локална појава грмљавине и јаке кише, са градом и количином падавина до 10 литара по метру квадратном, у периоду од 3 сата. На снази је наранџасти метео аларм, што значи да су прогнозиране опасне временске појаве, таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.
Штаб за ванредне ситуације општине Параћин апелује на грађане да се у циљу личне и безбедности своје имовине понашају у складу са издатим упозорењем.

Преко Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, у уторак, 3. августа, регистрована су још 4 ковид позитивна налаза - 2 антигенска теста, од 31 урађеног и 2 ПЦР теста, од 18 урађених. У Ковид амбуланти је тога дана обављено 36 прегледа - 21 први, остало су биле контроле. Уз 16 позитивних налаза, у прва два дана овог месеца и још 4 нова, од 1. до 3. августа регистровано је укупно 20 КОВИД позитивних налаза.

И након најновијег ажурирања података, бележи се благо повећање укупног броја вакцинисаних, односно ревакцинисаних грађана параћинске општине. Закључно до среде, 4. августа, прву дозу неке од доступних вакцина примило је 17.225 лица, док су примањем две дозе, имунизацију комплетирала 16.303 лица. И за данас су заказане само реквацинације, а сви који се до сада нису вакцинисали, а желе то да ураде, на располагању имају прву дозу од две доступне вакцине, Синофарм или Фајзер, за коју није потебно пријављивање.

Још једна редовна акција добровољног давања крви, у параћинском Црвеном крсту, биће организована у четвртак, 12. августа. Реч је о првој акцији овог месеца, која се спроводи у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша. Од 8 до 14 сати, у просторијама Црвеног крста, у Крагујевачкој улици, крв могу дати сва здрава пунолетна лица. Уколико то не буду могла да учине у првој редовној августовској акцији, већ је познат и датум одржавања друге, у току овог месеца, а то је 27. август.

Нишки "Џезтет" и вокална солисткиња Варвара Анастасијевић, са специјалним гостима из Београда, Александром Јаћимовићем на тенор саксофону и Новаком Мијовићем на труби, наступиће на Џез вечери у параћинском Позоришту, у суботу, 7. августа, од 20 сати. Организатор догађаја је Културни центар, а улаз је за посетиоце бесплатан.

Дугогодишњи организатор Међународног шаховског фестивала у Параћину, врсни шахиста и секретар Омладинског шаховског клуба "Параћин", Саша Јевтић, именован је од стране Драгана Лазића, председника Шаховског савеза Србије, за директора Прве лиге Србије – "Миленијум тим" – за жене и мушкарце, која ће, од 7. до 16. септембра, бити одржана у Врњачкој Бањи.
Осим ове престижне улоге, Јевтић је уз још двојицу судија делегиран и за судију на Европском КУП-у шампиона, који ће бити организован у Струги, у Северној Македонији, од 17. до 24. септембра.

У новом таласу нових позитивних случаја бележи се постојање вируса и код невакцинисаних и код вакцинисаних особа, с тим да је код ових других клиничка слика лакша. На дневном нивоу, бројка новопозитивних је веома различита. Примера ради, пре два дана било је 13 позитивних налаза на антигенским тестовима, а јуче само два, каже помоћница директора параћинског Дома здравља, докторка Снежана Никодијевић.

У понедељак, 2. августа, у Ковид амбуланти параћинског Дома здравља обављена су 42 прегледа, од чега 24 прва, док су остало биле контроле. Од 39 урађених, 13 антигенских тестова је дало позитиван резултат, док су сва 4 ПЦР теста имала негативан налаз. Након 3 позитивна налаза, у недељу и 13 позитивних, у понедељак, у прва два дана овог месеца регистровано је 16 КОВИД позитивних налаза.

Према најновијем пресеку стања, закључно до уторка, 3. августа, у параћинској општини, вакцинацију су, примањем две дозе неке од доступних вакцина, комплетирала 16.272 лица. Прву дозу до сада је примило 17.205 особа. Од почетка имунизације утрошено је 33.477 доза свих доступних вакцина. На вакционом пункту у Дому здравља, грађани који се још увек нису вакцинисали, могу се одлучити за прву дозу Фајзерове или Синофарм вакцине, које су доступне без претходне пријаве и заказивања, радним данима од 8 до 20 сати.

Овогодишњи, 14. Међународни шаховски фестивал "Параћин 2021." испунио је очекивања организатора. С обзиром на неизвесност, услед дужег периода обележеног пандемијом короне, ипак је на главној манифестацији учествовало 350 такмичара, а чак 70 одсто њих било је из иностранства. Комплетан догађај подигао је и укупну туристичку посећеност општини Параћин и на достојан начин репрезентовао ту понуду, с обзиром на то да је за учеснике фестивала било организовано неколико екскурзија и посета значајним туристичким и верским излетиштима у околини. Фестивал је трајао од 9. до 30. јула. И ове године организовао га је Омладински шаховски клуб "Параћин", уз подршку Туристичке организације и општине Параћин.

Сектор за ванредне ситуације је општинским штабовима за ванредне ситуације у општинама Поморавског округа, проследио упозорење Републичког хидрометеоролошког завода, за четвртак, 5. август, у коме се каже да се "на подручју целе Србије тога дана очекују велике количине падавина у кратком временском периоду, краткотрајни олујни ветар, појава грмљавине, града, пљускова и јаке кише, са количином падавина од 10 до 20 литара по метру квадратном, у периоду до 3 сата". Упозорење је прослеђено комуналним службама и субјектима оспособљеним за реаговање у таквим ситуацијама, како би на време биле предузете мере појачаног степена опрезности и спремности.

У сарадњи општине Параћин и Саветовалишта за потрошаче за регион Шумадије и Западне Србије, у Параћину је данас одржан састанак, са циљем да се, првенствено грађанима, али и представницима комуналних предузећа, односно пружаоцима комуналних усулуга, приближи област заштите потрошача и презентују права из те области. Општина Параћин је препознала значај ове теме, јер заштита потрошача представља правну област и у Србији је препозната потреба за развојем и јачањем те области јавне политике, не само због обавеза предвиђених Уставом и Споразумом о стабилизацији и придруживању са Европском унијом већ, пре свега, у интересу грађана, који се свакодневно налазе у улози потрошача.

Одлуком Штаба за ванредне ситуације данас је укинута ванредна ситуација за део општине Параћин, односно село Својново.
Након што је у Својнову, 15. јула, услед временских непогода причињена велика материјална штета, Штаб је дан касније прогласио ванредну сиутацију у том селу, како би се мештанима Својнова пружила адекватна помоћ приликом санације штете, настале услед елементарне непогоде. Комисија за процену штете је завршила попис штете на грађевинским објектима и пољопривредним културама и извештај је послат Канцеларији за јавна улагања. Процењује се да је у Својнову причињена материјална штета у укупном износу од 11 милиона 193 хиљаде 608 динара - од тога на грађевинским објектима нешто више од 8 милиона, док је штета у пољопривреди процењена на 3 милиона 193 хиљаде 150 динара.
Штаб је на данашњој седници донео и одлуку да се, у циљу опремања Јединица цивилне заштите опште намене, спроведе јавна набавка, за набавку дела опреме, за потребе те једнице.

Према годишњем плану за ову годину, у току је обележавање хоризонталне сигнализације на општинским путевима на територији параћинске општине, кажу у Дирекцији за изградњу.

Првог дана августа регистрована су 3 ковид позитивна налаза. У недељу је у Ковид амбуланти параћинског Дома здравља обављено 15 прегледа, од тога 9 првих, остало су биле контроле, а од 26 урађених антигенских тестова 3 су била позитивна. Недељом се не ради ПЦР тестирање.

Према последњем ажурирању података, у понедељак, 2. августа, у 20 сати, у параћинској општини је, од почетка имунизације, утрошено 33.416 доза свих доступних вакцина. Прву дозу су примила 17.174 лица, обе дозе 16.242 лица. За данас је заказана ревакцинација за свега 24 лица, вакцинама Фајзер или Синофарм, а прва доза ове две вакцине грађанима је доступна и у слободном промету, без заказивања, сваког радног дана, од 8 до 20 сати, на вакционом пункту, у згради Дома здравља.

Синоћ је у Плани организовано културно забавно вече, поводом Светог Илије и 150. годишњице сеоске цркве. Програм је реализовао Дом омладине, уз подршку Општине Параћин. Овакве и сличне манифестације су овог лета већ организоване у неколико параћинских сеоских месних заједница, а због лошег времена у Трешњевици је протеклог викенда одложен програм и биће накнадно приређен.

На платоу у центру града синоћ је, пред својим суграђанима, наступио Александар Петровић, млади певач, који успешно гради каријеру већ 15 година.
Организатор концерта, под покровитељством општине Параћин, био је Дом омладине.

На 76. седници, Општинско веће је усвојило Извештај о извршењу буџета општине Параћин, за период од 1. јануара до 30. јуна ове године и упутило га Скупштини општине, на разматрање и одлучивање. Скупштини је, са ове седнице, на разматрање и одлучивање упућен и предлог Анекса 1, Уговора о годишњој чланарини између општине Параћин и Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. Реч је о годишњој чланарини, која за 2021. годину износи 800 хиљада динара, а биће уплаћена једнократно, 1. септембра ове године. Веће је, потом, усвојило Предлог јавног конкурса за попуњавање положаја заменика начелника Управе за локални економски развој, јавне службе и друштвене делатности, као и Предлог решења о образовању конкурсне комисије, за спровођење овог конкурса. Веће је разматрало и Предлог решења о давању сагласности на одлуку Месне заједнице Горње Видово, али је, на 76. седници, само закључена расправа, док ће се чланови већа о томе изјашњавати на некој од наредних седница. На истој седници већа општине Параћин дата је сагласност на Извештаје Комисије за оцену годишњих и посебних програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта, о усвајању захтева да се неутрошена средства из другог квартала пренесу у наредни квартал, за Рукометни клуб "Параћин", Пливачки клуб "Посејдон", Фудбалски савез општине Параћин, Спортско удружење "Борац 1950" Бошњане, Фудбалске клубове "БСК Буљане", "Исток 63" из Плане, "Развитак" из Мириловца, Кик бокс клуб "Балкан херо" Параћин и Стрељачки клуб "СФС Борац". Сагласност је дата и на извештај Комисије за оцену годишњих и посебних програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта, о усвајању ревидираног предлога годишњег Програма Гимнастичког клуба "Параћин", за 2021. годину.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде донела је у петак, 30. јула, решење за територију општине Параћин, о укидању зараженог и угроженог подручја од афричке свињске куге.
У селима општине Параћин, која су била проглашена за подручја заражена и угрожена појавом афричке свињске куге, испоштована је веома захтевна процедура сузбијања заразе и стицања услова за њену одјаву. Насељена места Рашевица, Поточац, Трешњевица, Шавац и Чепуре, у општини Параћин, су 2. марта ове године, проглашена зараженим и угроженим подручјем у односу на жариште заразе, које је лоцирано у Рашевици. С обзиром на то да су на зараженом подручју спроведене мере, у складу са донетим решењем и Правилником о мерама за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењавање заразне болести афричке куге свиња, укључујући и клинички и лабораторијски надзор, при чему су добијени негативни резултати, утврђено је да не постоји разлог за даљу примену наређених мера, односно стекли су се услови за одјаву епидемије. Ветеринари пољопривредницима, ипак, саветују да подигну ниво биосигруности, сада када је промет поново дозвољен, јер су друга подручја и даље несигурна. Промет на параћинској сточној пијаци биће дозвољен од првог наредног пијачног дана, односно суботе, 7. августа.

У недељу увече је, приликом редовног обиласка градске депоније, око 18.30, уочен мањи пожар, који је нешто пре поноћи успешно локализован, кажу у Јавном комуналном предузећу. У гашењу пожара су ангажоване две цистерне Јавног комуналног предузећа и једна цистерна ватрогасне једнице, а након гашења пожара, терен је насут тињом, јер је такав поступак гашења, односно, гушења пожара на оваквим локацијама. Тачан узрок пожара није могуће утврдити, али су се овакви проблеми јављали и ранијих година, у летњем периоду, када су дневне температуре изузетно високе. Ситуација се свакодневно прати, јер због високих дневних температура и лаке запаљивости отпада, увек постоји могућност поновног избијања пожара, који се брзо и лако шири, а тешко и дуго гаси.

Након викенда, поново се бележи благо повећање укупног броја вакцинисаних, односно ревакцинисаних грађана параћинске општине. Од почетка имунизације, закључно до недеље, 1. августа, у параћинској општини укупно је дато 33.318 доза свих доступних вакцина. Прву дозу је примилио 17.138 лица, док је имунизацију, примањем две дозе, комплетирало 16.180 лица. У слободном промету су и даље две вакцине, Фајзер и Синофарм и прва доза се, без претходне пријаве и заказивања, може примити на вакционом пункту у Дому здравља, који ради свакодневно, до 8 до 20 сати.

За последња 3 дана јула месеца, према подацима Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, регистровано је још 25 КОВИД позитивних налаза.
У четвртак, 29. јула, обављено је 25 прегледа, од тога 16 првих, а регистровано 9 позитивних налаза - 7 антигенских, од 24 урађена теста и 2 позитивна ПЦР теста, од 16 урађених.
У петак, 30. јула, у Ковид амбуланти су обављена 34 прегледа, од тога 9 првих, а свих 8 позитивних налаза дали су антигенски тестови, од 30 урађених тога дана. Сва три ПЦР теста су била негативна.
У суботу, 31. јула, обављено је 19 прегледа, од чега 12 првих а регистровано, као и претходног дана, 8 позитивних налаза. Од 28 урађених, 5 антигенских тестова је било позитивно, док је од 6 ПЦР тестова, половина била позитивна.
У јулу месецу, у Параћину је регистровано укупно 240 КОВИД позитивних налаза, што је значајно повећање у односу на јун месец, који је завршен са 85 КОВИД позитивних налаза.

У петак, 30. јула, у селу Забрега је одржан 15. јубиларни Сабор Свете Огњене Марије Петрушке.

У петак увече је и у Доњем Видову приређено културно забавно вече, коме је присуствовао велики број мештана тог села и гостију. Организатор манифестације био је Дом омладине, под покровитељством Општине Параћин.
Због лоших временских услова најављено културно забавано вече у Трешњевици је, у суботу отказано, а организатори кажу да ће нови термин накнадно бити утврђен.
Вечерас се програм сличног садржаја организује у Плани, а у организацији Дома омладине, концерт у центру града, од 21 сат, вечерас ће одржати Александар Петровић.

У Параћину је данас одржан вашар, поводом Светог Илије.

Последње вести

15.10.2021

Релативно стабилна ситуација на Ковид одељењу

in Вести
На Ковид одељењу Опште болнице, ситуација је релативно стабилна - нема повећања броја пацијената, а у последњих недељу…
15.10.2021

Током викенда Ковид амбуланта ради од 7 до 22 сата

in Вести
У Ковид амбуланти Дома здравља у среду, 13. октобра обављено је 99 прегледа и регистровано 45 ковид позитивних налаза.…
15.10.2021

18.108 грађана ревакцинисано

in Вести
Вакциони пункт Дома здравља сутра ради од 7 до 14 сати, а у недељу не ради. За прву и трећу дозу, грађанима је на…
15.10.2021

29. седница Скупштине заказана за 21. октобар

in Вести
Заменик председника Скупштине општине Параћин, Милош Ђокић, заказао је за четвртак, 21. октобар, 29. седницу. На…
15.10.2021

Прва октобарска акција добровољног давања крви

in Вести
Прва октобарска акција прикупљања крви у организацији нишког Завода за трансфузију и параћинског Црвеног крста, одржана…
15.10.2021

Редовна Скупштина Српског друштва археолога

in Вести
Другог дана годишњег скупа Српског друштва археолога, који се одржава у Параћину, одржана је и редовна Скупштина…
14.10.2021

93. седница Општинског већа

in Вести
На 93. седници Општинском већу је Нацрт Одлуке о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта из јавне својине Општине…
14.10.2021

Председник општине уручио награду Кристини Кики Васић

in Вести
Председник општине Параћин, Владимир Милићевић, уручио је данас златну плакету и новчану награду Кристини Кики Васић,…
14.10.2021

Од 1. до 12. октобра 488 Ковид позитивних налаза

in Вести
У Ковид амбуланти Дома здравља, у уторак, 12. октобра прегледано је 90 пацијената, од којих је 37 дошло на први…
14.10.2021

На Ковид одељењу 34, један пацијент у Дневној болници

in Вести
На Ковид одељењу Опште бонице смештено је 34 пацијената, а један је у систему Дневне болнице. У последња 24 сата…

Општинска управа Параћин, Томе Живановића 10. ,35250 Параћин , Србија
телефон +381 35 563 601 , факс +381 35 563 165, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.