НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
За обавештавање јавности задужен Кризни штаб

31.03.2020.
На основу Закона о заштити становништва од заразних болести, а на предлог Генералног секретаријата, Влада Србије је донела Закључак у коме пише да информисање становништва о стању и последицама заразне болести представља посебну меру за заштиту становништва од заразних болести, те да мере које су у функцији спречавања ширења заразне болести, утврђује Влада. У даљем тексу закључка се наводи да “у условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19”.
За обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен је Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19, на чијем је челу председница Владе, што значи да – како пише у Закључку - сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Кризни штаб.
“Градоначелници, односно председници општина и штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, задужују се да све информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19, у јединицама локалне самоуправе, усмеравају искључиво ка Кризном штабу, који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности. Здравствене установе, здравствени радници или правна лица која обављају здравствену делатност, медицинске информације у делу мера које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, који те информације даље усмерава ка Кризном штабу.
Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести КОВ1Д-19, дата јавности од стране неовлашћених лица не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа, који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација, у периоду ванредног стања”, наводи се у тексту закључка Владе Републике Србије, који је донет 28. марта 2020. године.

 
Тестирање врши само “Торлак”

31.03.2020.
Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” и даље је једина установа која врши тестирање на коронавирус .
Раније јесте наговештено да би ускоро поред “Торлака” тестирање на вирус КОВИД-19 могле да врше и неке друге установе, али за сада та одлука још увек није ступила на снагу.
Завод за јавно здравље “Поморавље” врши узорковање, затим узорке шаље Институту “Торлак” од кога се добијају једини валидни и тачни резултати.
Иначе, током викенда стручњаци Завода за јавно здравље “Поморавље“ реализовали су едукацију медицинских сестара из Домова здравља свих шест локалних самоуправа Поморавског округа, како би се прикупљање узорака обављало што стручније и ефикасније.

 
“Стара Хитна” од сутра ради 24 сата дневно

31. 03. 2020. 

Параћински Дом здравља ради радним данима од 7 до 18 сати, а пацијентима се строго препоручује да најпре позову телефоном, како би се консултовали са изабраним лекаром.

 

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU

We have 1 guest online