НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
За обавештавање јавности задужен Кризни штаб

31.03.2020.
На основу Закона о заштити становништва од заразних болести, а на предлог Генералног секретаријата, Влада Србије је донела Закључак у коме пише да информисање становништва о стању и последицама заразне болести представља посебну меру за заштиту становништва од заразних болести, те да мере које су у функцији спречавања ширења заразне болести, утврђује Влада. У даљем тексу закључка се наводи да “у условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19”.
За обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен је Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19, на чијем је челу председница Владе, што значи да – како пише у Закључку - сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Кризни штаб.
“Градоначелници, односно председници општина и штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, задужују се да све информације у вези стања и последица заразне болести КОВИД-19, у јединицама локалне самоуправе, усмеравају искључиво ка Кризном штабу, који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности. Здравствене установе, здравствени радници или правна лица која обављају здравствену делатност, медицинске информације у делу мера које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, који те информације даље усмерава ка Кризном штабу.
Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести КОВ1Д-19, дата јавности од стране неовлашћених лица не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа, који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација, у периоду ванредног стања”, наводи се у тексту закључка Владе Републике Србије, који је донет 28. марта 2020. године.

 

ANKETE

U sta bi trebalo ulagati u Paracinu?
 

TRENUTNO NA SAJTU